Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Charismatický Humphrey Bogart v roli soukromého detektiva, Mary Astor coby jeho femme fatale, jeden z prvních filmů noir. Nicméně napětí trochu vázne a zub času si také vybral již svou daň. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivní zápletka, perfektní hlavní hrdina, hrdinka a záporňáci, zejm. vrah Wilmer. Nemohu dát 5*, protože mě tento film nedokázal "přikovat" do sedačky a několikrát jsem odběhnul. Chvílemi se mi zdál příběh líčen příliš zdlouhavě (můj subjektivní názor), ovšem samotný závěr snímku stál za to - dobrý konec (dobrý není ve smyslu, že vše dobře dopadne). Připojuji se k názorům ostatních, že český dabing je tu strašný. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Huston .. Výborná noir detektivka. Návštěva kina stála za to. Jsem rád, že alespoň některé starší snímky si mohu vychutnat na velkém plátně. Cynický Humphrey Bogart je herecky velmi přesný. Jeho postava detektiva je plně oddaná zejména jedné věci, vydělat peníze. A daří se. Taky ne, když máte takové skvělé případy.. Ano, scénář se velmi povedl a mytologický nádech o vzácném ptáčkovy vezme za své až v perfektním finále. 90%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O existenci tohoto filmu jsem se dozvěděl v komiksu 99 klasických filmů pro lidi v kalupu Henrika Langa a ihned jsem zatoužil ho vidět, protože jsem podlehl dojmu, že by to mohla být skvělá noirová pecka. Žel, bezprostředně po zhlédnutí jsem shledal, že se má očekávání bohužel nenaplnila. MALTÉZSKÝ SOKOL je protivně užvaněný - ten nekončící příval dialogů se tak zběsile žene vpřed, že vůbec nemáte sílu to sledovat, všechny ty postavy, jména, motivy.. ech, jak to ze začátku vypadalo více než slibně, posledních půl hodiny už jsem vážně jen útrpně vyčkával konec - i když upřímně řečeno, už mi i bylo fuk, jak to skončí, ten film mě otrávil a k smrti znudil. Klasika, která mě zcela minula. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (50)

  • Maltézský sokol se stal v roce 1941 prvním klasickým filmem noir. (PinPrick)
  • Podle Amerického filmového institutu 31. nejlepší film všech dob. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 6. nejlepší film v žánru "Mysteriózní" (2008). (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama