Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Aj po toľkých rokoch veľmi dobré námornícke dobrodružstvo o kapitánovi nezadržateľne posadnutom svojou pomstou a jeho sympatickej posádke lovcov veľrýb. Fenomenálny Gregory Peck na seba samozrejme strháva pozornosť v každom zábere, v ktorom sa objaví. A hoci sa vo filme vyskytujú aj nudné scény a maketa bielej vyľryby je dnes už skôr smiešna než desivá, Moby Dick stále oplýva množstvom originality a napätia. (7/10) ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Kultovní filmeček, který vypraví o posedlém kapitánovi lodi, jehož osudem je konečné ulovení jeho největšího nepřítele, velryby Moby Dicka. Gregory Peck je v hlavní roli úžasný, kapitán Ahab je v jeho podání dostatečně šílený a charismatický a jeho konfrontace s bílou velrybou jako velké finále zaujme. Tihle velrybáři vytvořili skvělou atmosféru! 5 hvězd! ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní napínavé dobrodružné drama o posedlosti, nenávistí a neukojitelné touze po pomstě. Lovení velryb je práce pro tvrdé a odvážné muže, kteří tráví dlouhé dny i měsíce uprostřed hlubokých vod oceánů, kde jim společnost dělají jen další stejně tvrdí a odvážní muži. Kapitán velrybářské lodi Ahab (dobrý Gregory Peck) je muž vnitřně stravovaný svou nenávistí k obrovské velrybě, která ho pokořila, ponížila a porazila v jeho ctižádostivé hrdosti lovce velryb. Ahab je tak hnán posedlou nesmiřitelností v honbě za pomstou, pro kterou neváhá obětovat své obvyklé povinnosti a důvod své výpravy. Je to umný manipulátor a charizmatický motivátor, který dokáže na svou stranu a pro svůj cíl strhnout celou posádku. A i ten největší pochybovač a oponent pak velí k poslednímu zoufalému útoku na neohroženě bránícího se mořského tvora. Z dalších rolí: průvodce dějem Ishmael (Richard Basehart), vydávající se na moře vždy, když přestává snášet lidské soužití na pevnině, první důstojník Starbuck (Leo Genn), jediný kapitánův oponent v jeho odchýlení od původního účelu výpravy, druhý důstojník Stubb (Harry Andrews), tvrdý chlap a neochvějný lovec velryb, kanibalský harpunář Queequeg (Friedrich von Ledebur), vzbuzující hrůzu již svým zjevem, a otec Mapple (Orson Welles), výřečný ve svých plamenných kázáních v přístavním kostele. Kvalitní drama o posedlosti pomstou, pro kterou se neváhá s obětí celé posádky lodi. Dobrodružství na moři, které je nebezpečné již svou podstatou. Tvrdý způsob obživy, který ale přináší uspokojení všem zúčastněným. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Musím potvrdit, že na dobu svého vzniku je to pořádně temný fatalistický dobrodružňák, kde máte od počátku do konce to neblahý tušení, že vás ani postavy nečeká žádná velká špetka radosti a veselí. Boduje to nejen atmosférou, duchem, technicky, budováním napětí a uceleným dojmem, ale i dramatickým gala G. Pecka, jehož vyšinutě pomstou posedlý Achab je to hlavní, proč je ’58 verze dodnes braná za nejlepší převedení jednoho z nejslavnějších mořských příběhů (další a další takový). Je to i film, který dosud nezchátral a určitě mám chuť dát si ještě (ne)jednou, stejně jako knížku - kterou jsem sice četl, ale tehdy pořádně nevnímal a neocenil. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Román jsem nečetl, ale tenhle film jsem viděl několikrát.Je tu několik rovin.Na počátku je nejspíše prohraný boj s Moby Dickem, který Achaba zle poranil.A následuje msta, či spíše pokus o mstu.Ovšem.Ovšem...,a v tomhle momentě začíná příběh...Mstít se živočichovi??? Lze předpokládat dost vysoký stupeň inteligence u těchto savců.Nicméně pořád zůstávají zvířaty. Achab to přesunul do osobní roviny a Moby Dick je cosi jako,ale teď mne nenapadá přesné přirovnání. Snad terč, snad zlé svědomí, snad Ďábel, nebo dokonce Bůh? Nebo zdroj velrybího tuku?Tak to poslední určitě ne! Ono to bude asi od každého něco. Meritum je v šílené tenzi pomstít se a ve mstě jako takové, kterou se tu spisovatel i režisér snaží vykreslit jako zlo, které plodí jen další zlo.Zřejmé je to z jednoho rozhovoru mezi kapitánem Achabem a kormidelníkem Starbuckem. Posedlost mstou je děsivá a přivádí člověka povětšinou do pekla.V lepším případě jen do neštěstí.Navíc, tak silná osobnost, kterou beze sporu Achab je dokáže zmanipulovat a oblbnou celou posádku, nebo téměř celou.....Nicméně problesknou jasné momenty, kdy se někteří členové posádky snaží zabránit další cestě Pequodu do pekel.Marně! Paralely v historii najdeme jistě mnohé...A to gesto Achaba již zamotaného do lan, která ho drží na hřbetě velryby je silným momentem, nesmírně silným.A jistě to není jen pozvánka na cestu do pekel.Nebo ano?A co je vlastně Moby Dick?Je to Bůh? Snad.A ten bez rozdílu trestá zlo, a sice jak Achabovo, tak těch, kteří se jím nechali svést a ovládnout.V tom vidím silné poselství jak filmu, tak Melvillova románu.Nabudu se obírat hereckými výkony protagonistů podrobněji.Jsou bez výjimky vynikající.....Hodnotím vysoko,hodně vysoko!!! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • John Huston původně chtěl, aby kapitána Achaba hrál jeho otec Walter Huston, ale než se film začal točit, byl již čtyři roky mrtvý. (Kulmon)
  • Film byl uvolněn do kin v roce 1956, natočen byl však již roku 1954. (Kulmon)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama