Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství plné posedlosti, odvahy, síly, neuvěřitelné ctižádosti, bezohlednosti a také nenávisti k jedné bílé velrybě. Film o tom, jak dokáže šílená posedlost ovládat jednání člověka. A když se k šílené posedlosti přiřadí tvář charismatického muže s tváří plnou jizev, je ponurý, v některých okamžicích snad až hororový snímek na světě. Čemu jinému z padesátého šestého roku dát maximální hodnocení, než Gregory Peckovi v roli kapitána Achaba. Pokud vás snímek zaujal, podívejte se na film "Bedford Incident, The" (1965), který má podobný děj, i když v tomto případě není loveným objektem velryba, ale sovětská ponorka. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je jedným z najväčších dobrodružných filmov všetkých čias a jedným z najväčších psychologických príbehov, aké boli kedy rozprávané. Ahab a jeho pátranie po Bielej veľrybe dosiahli status kultúrnej ikony, ale tento film bol úžasný, keď bol uvedený do života, zostáva úžasný aj dnes a myslím, že obstojí v skúške času aj do budúcnosti. 8/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Keby chcel byť Boh rybou, bol by veľrybou.“ Knihu som nečítal, ale keď som tento film videl ako dieťa, uchvátil ma. Obrovská ľudožravá (teoreticky) biela veľryba, vrážajúca do veľrybárskej lode, čo mohol chlapec chcieť viac? Potom sa môj kontakt s filmom prerušil a tento čas bol vyplnený len príšernou TV mini-sériou s Patrickom Stewartom a rôznymi kópiami (niektorými fakt dobrými – Čeľuste, Kosatka zabijak). Keď som sa ku klasickej snímke Johna Hustona vrátil o 10 rokov, zaskočila ma nuda, aká z nej sálala. Nie je to zlé, Huston bol titan Hollywoodu, scenár písal Ray Bradbury, Gregory Peck sa snaží (ale s tou postavou sa dalo spraviť oveľa viac), cameo Orsona Wellesa ako kňaza no neberte to, mnohé scény nezabudnuteľné (a nemusí sa jednať ani o také „prízemné“ takmer hororové pasáže, ako je brutálne finále - triky sú mimochodom samozrejme dnes už úsmevné a zastarané). Zo snímky dýcha príjemne upokojujúce čaro. Ak uvážime, o akej temnej veci je a aké drsné postavy obsahuje, tak je však romantický háv dosť, hm, zvláštny. A strašne mi vadil hlavný hrdina – mladík Ishmael v podaní Richarda Baseharta je jednak nesympatický a jednak tento „mladík“ (ako ho stále všetci oslovujú a správajú sa podľa toho k nemu) mal v skutočnosti 42 rokov (!), pričom „starý“ kapitán Ahab má, držte sa, 40 rokov (áno, Basehart je od neho starší o dva roky!!). Z hercov ma pozitívne zaujal snáď iba Friedrich von Ledebur ako Queequeg. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nikam neodcházejte, zůstaňte tu. Nenechte si ujít tenhle dokonalý zážitek..." Jedno z těch krásných vyprávěních s přesně vykřeslenými postavami a vystupňováním napětím, jaká dnešní kinematografie většinou postrádá. Opravdu báječné! Tenhle klasický příběh s osudovým poselstvím jako ze starých legend, ve společnosti zpívajících kumpánů vyrážejících na velrybí lov, nezestárl s výjimkou technické stránky ani po letech. Ba co víc, ten vizuál jako ze starých maleb i pradávné jednoduché triky v akčních scénách k těmto stařičkých dobrodružným bijákům přímo náleží. Strastiplnou pouť pana Ishmaela v přístavním městečku s tajemným a pomstivým Achabem jsem si v té atmosféře opravdu vychutnal. I díky Gregorymu Peckovi, jehož výkon zde patří k těm nedostižným a nezapomenutelným. 100% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za tímto filmem od začátku do konce stojí nepředstavitelné množství svárů, pří, dramat a hádek. Šlo především o to, kdo Melvillovu látku vůbec zfilmuje. Ze sporu mezi Hustonem a Wellesem vyšel pochopitelně vítězně Huston, avšak Welles se rozhodně neurazil a vedle toho, že připravil vlastní divadelní adaptaci, ucházel se spolu s Hustonovým otcem Walterem Hustonem o roli kapitána Achaba. To, že synem protěžovaný Walter neuspěl, se odrazilo do obrovské nechuti Hustona mladšího vůči Orsonovi, o němž se vyjádřil, že pro dvě velryby v jeho filmu není místo. Jak to nakonec dopadlo, víme všichni a myslím si, že můžeme být navýsost spokojeni jak s rolí Orsona Wellese, tak konečným kapitánem v podání démonického Gregory Pecka. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • John Huston původně chtěl, aby kapitána Achaba hrál jeho otec Walter Huston, ale než se film začal točit, byl již čtyři roky mrtvý. (Kulmon)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama