Reklama

Reklama

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film, který mě v r.1979 velmi zaujal pro svou novost myšlenky. Myslím, že byl velmi dobře natočen (s odvahou) a řekl přesně to, co jsme si všichni mysleli a šeptali : jestli to všechno není kamufláž na obou stranách -tedy ruské i americké a že si z kosmického výzkumu dělají závody pro vytlučení politického kapitálu v období "studené války." Nyní jsem měla možnost koupit si DVD s tímto filmem a stejně se mi líbí jako tehdy. Jenom jednu poznámku : Zde na čsfd se uvádí délka 123 min. Na mém DVD 110 min. A já jsem stále měla dojem, že mi tam schází scéna delší, ve které vysvětluje plukovník své ženě kde byli loni na dovolené, aby jí naznačil, že je to všechno podfuk. Nechápu, proč to vydavatelé zkracují, co je k tomu kroku nutí... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, co přesně bylo na tomhle filmu sci-fi? Tohle je naprosto skvělé, čistokrevné drama z prostředí vysoko sahajících komplotů až někde před dveře samotného prezidenta USA! Na konci jsem ještě čekala nějakou tu dohru, ale nechci se v tom pitvat, protože ještě teď jsem zcela pohlcena napínavým dobrodružstvím jedné posádky raketoplánu. Jako bombaaa :-) Nějaké to zdvižené obočí tam sice bylo, jako v případě lopinky práškovacího letadla, kdy se všichni drželi jako přisátá klíšťata plus ještě nějaké další zjednodušené scény, ale tohle prostě házím za hlavu. Po lehčím rozjezdu mě drželi v absolutním napětí až do samého konce a ještě při závěrečných titulcích jsem to celé tak nějak ztěžka rozdýchávala. Co pak měly říkat samotné manželky astronautů, že. Já nemám co bych k tomu dál napsala. Stojí to za zhlédnutí, akorát si moc nečtěte obsah filmu. Na můj vkus toho až příliš prozrazuje. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, v některých aspektech současný děj, spolu s pěkně napsanými dialogy a častým výskytem pěkně nasnímaných momentů dělá z Kozoroha 1 příjemně koukatelný film. Závěrečná honička dvouplošníku s vrtulníky jistě připomene Ramba 2, Smrtíci epidemii, Den nezávislosti a jiné vzdušné naháněčky v kaňonech, ale právě takhle "kozorohová" mi přijde nejlépe natočená. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Silnější trojhvězdí, které sráží nevyrovnanost první a druhé poloviny (aneb první hodina v područí dialogů a budování příběhu vs. druhá v područí akce a pseudonapětí). Stejně tak je rozdíl mezi tím, že se první polovina snaží tvářit chytře a poměrně jí to jde, zatímco ta druhá má děl slabý přeschlá špageta, což je velká škoda, být to více zaměřeno na měsíč... Ehm, tedy Marsovskou konspiraci a méně na z prstu vycucané události, kde "ti zlí" oplývají inteligencí pštrosího vajcete, byl by výsledek mnohem lepší, pořád je to dobře natočená věc, které čtvrtou hvězdičku ubírá až nechutně proslazený závěr, kterému nechybí dokonce ani taková ohavnost (pro mě) jako zpomalený záběr na běžící osoby. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tých zopár logických dier, bijúcich do očí, mohla to byť čistá päťka. Čistá päťka z radosti z rozprávania dobrodružného príbehu napínavou formou, kedy divák od začiatku do konca nedýcha. Ale prečo púšťali do domu manželky hocikoho a navyše si nedali majzla na toho, koho chcú zavraždiť? Únik zo základne bol na úrovni paródie, ale ak by sme sa v mnohých filmoch riadili logikou, tak by museli skončiť po 20 minútach. Aj identifikácia miest absencie logiky má svoje čaro. Z hľadiska rozprávania inak nemám čo vytknúť, je to napínavé a kozmonauti nám tu ukážu, že prežitie v púšti je lepšou simuláciou pobytu vo vesmíre, ako v nejakom umelom prostredí bez gravitácie. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Odborná kritika vyčítala tvůrcům filmu chyby, jako je pohyb na Měsíci či domluva se Zemí bez zpoždění ze vzdálenosti. Pro nespornou napínavost jej diváci přijali dobře. (SeanBean)
  • Onu scéna s červeným práškovacím letadlem, což byl Boeing-Stearman 75, bojujícím se dvěma vrtulníky Hughes OH-6 Cayuse, považoval hollywoodský letecký expert Frank Tallman za „nejnebezpečnější a nejsložitější sekvenci, jaká byla ve filmu realizována.“ (ČSFD)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama