Reklama

Reklama

Film vypráví skutečný příběh profesora Jamese Murrayho, prvního editora Oxfordského slovníku angličtiny. Nejvíce mu se sepsáním slovníku pomáhal americký chirurg a veterán, kterého pronásleduje strašlivá minulost... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

The Professor and the Madman nabízí spoustu pozitivních prvků, které tu jistě též zmíním, ovšem začnu něčím jiným, a to jediným, o to ale zásadnějším negativem, které tato podívaná přináší, a tím mám na mysli nudnost celého filmu, zapříčiněnou dle mého názoru nedostatečně silným ústředním tématem, jelikož prostě sledovat na ploše dvou hodin okolnosti vzniku prvního Oxfordského slovníku angličtiny mi nepřišlo v tomto zpracování naprosto vůbec záživné a vlastně pokaždé, když se to začalo točit právě kolem tohoto tématu, tak jsem okamžitě začal ztrácet zájem a pokaždé to prudce ovlivnilo můj dojem z celé té podívané. Naštěstí ale i sami tvůrci zřejmě vytušili, že postavit veškeré dění jen na vzniku onoho slovníku by byla sebevražda, a tak se tu velkou část filmu zabývají i ústředními postavami, které zde naopak působí jako to největší pozitivum a především jak postava Dr. Williama Chestera Minora, tak hlavně jeho hereckého představitele, jako vždy dokonalého Sean Penna, tu jsou ozdobou filmu, vyvolávající ty nejsilnější emoce a dramatické funkční okamžiky, které si dovolím označit nejednou až za strhující. Krom toho se zde tvůrcům ale podařila navodit i velice výrazná atmosféra, bavilo mě jinak i působivé vizuální pojetí filmu a oslovil mě i silný závěr, který si dovolím označit snad až za happyendový, což zrovna já jinak dvakrát nemusím, zde jsem ale postavám držel palce a tak mě uspokojil. Jak jsem nicméně ale již zmiňoval, dějově je to vážně utahaná a vlastně i dost nezajímavá podívaná, což přineslo ve výsledku ohromné výkyvy zábavnosti a poutavosti a nedovoluje mi to tak tento film hodnotit jakkoliv lépe, než jako průměrný filmový zážitek, což ovšem nepopírá fakt, že se jedná ve většině ohledech o skutečně kvalitní snímek. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Když se podívám na obsah tohoto filmu, nijak zvlášť mě to nenadchne. Ale nevidět tenhle film, by bylo obrovskou chybou! Jedná se o velmi silné drama o šílenství, lásce a odpuštění v příběhu, který prostě nevymyslíš a napsal jej život sám. Dominuje zde neskutečně silné herecké obsazení, kde ani jeden z hlavních herců není slabinou, ať už jde o muže či o ženu. Samosebou kralují Mel Gibson a hlavně Sean Penn, který má za roli šíleného chirurga jistou minimálně nominaci na Oscara. Je škoda, že má film zatím tak nízká hodnocení, mě doslova uchvátil. Vážně výtečné drama... ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Gibson s Pennem ukazují, že kvalitně hrát ještě nezapomněli ve snímku, který má slušnou informační hodnotu, nicméně se přiznejte kdo z vás si tohle pustí znovu. Přimlouvám se za to, aby Mela zase někdo vytáhl zpět do 1. hollywoodské ligy. Ten chlap si rozhodně ještě minimálně jeden veliký film zaslouží. 60% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Možno na tento film treba správnu náladu, v inej konštelácii by mi možno prekážala dĺžka filmu či ťažší (pre niekoho možno nezáživný) obsah. Veď koho dnes zaujíma príbeh nejakého Oxfordského výkladového slovníka? Možno ma zaujalo, že ide o životopisný film a hlavne - Sean Penn. Nádherný výkon, tie jeho oči! Cítila som sa spolu s ním zle a šialene a nevedela som prečo. Bravo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pro mě ne až tak zajímavý námět, ale tady byl podán formou, která mě sice sedla asi až v té druhé polovině, ale která to bohatě vynahradila. Výborné obsazení na to mělo určitě svůj vliv a s koncem jsem byla vyjímečně spokojená. Nedejte se odradit počátečními rozpravami o písmenech, jakmile se to rozhrne, pak si přijdete na své. Pro mě to byl jeden z náročnějších životopisných filmů, který ale stojí za to vidět. Mít tak zapálení pro věc jako oni...…... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Mel Gibson a režisér Farhad Safinia požadovali od produkce povolení dotáček přímo v Oxfordu, které by film vykoply o level výš, na ty ale producent kvůli prý už přestřeleným nákladům nekývl. A začaly právní spory a hádky, které nakonec Gibson s režisérem prohráli. A tak film nepromovali (režisér se ani nepodepsal). [Zdroj: Moviezone.cz] (Spiker01)

Související novinky

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

Mel Gibson a Colin Farrell se budou mstít

01.08.2018

Mel Gibson (Odplata, Ve jménu krve) a Colin Farrell (Fantastická zvířata a kde je najít, Miami Vice) si společně v thrilleru režiséra Tommyho Wirkoly (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic, 7 životů)… (více)

Reklama

Reklama