Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

monolog 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v roce 1997 vznikly nezávisle na sobě dva filmy o katastrofě, za níž stojí sopka. První je Rozpoutané peklo a druhý samozřejmě tento. Zatímco Rozpoutané peklo je spíše dobrodružnější a (alespoň zezačátku) komornější film, toto je od první chvíle klasický novodobý katastrofický film. Ale i zde je pár lepších okamžiků, jako například prvních čtyřicet minut, než se ta sopka probudí. Pak už je to jen laciná slátanina, kdy přestože nikdo z přítomných není MacGyverovým příbuzným, dokáží si se vším poradit. Nejvíc mě rozesmávalo ustavičné překrucování skutečnosti vždy v souvislosti s lávou. Přestože i v Rozpoutaném peklu se nevyhnuli jedné opravdovské hovadině (přejetí autem několikametrového pásu lávy), tady zašli dál. Už jen zastavení toku po jedné ulici pomocí betonových káček a nebo přesunutí Tommy Lee a Anne pomocí žebříku přes to stejné jezírko lávy, necelé dva tři metry nad ní. Nebo vlastně cokoliv v poslední hodině. Tenhle film je tak strašlivě hloupej, že je až nechtěně k smíchu. Bohužel, Skleněné peklo už nikdo znovu nenatočí, i když pokud by zfilmovali další knížky Scortii a Robinsona, možná by se jim to mohlo povést. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

To máte tak, když se režisérem stane člověk, který vyrostl na McGyverovi a Walkerovi, koupelnu má vytapetovanou plakáty Rolanda Emmericha, věří v Armageddon a za každou cenu chce světu dokázat, že nejen Bruce Willis nemohl hrát v Titanicu, protože by pokazil pointu a všechny zachránil. Tomík Jones tu proti chrlící se lávě chrlí jeden super nápad za druhým a prdel jakoby mu přitom strážilo samo Město Andělů... Mohlo by se zdát, že se mně to líbilo, ale nebojte. Ještě rozeznám film od rozteklého sajrajtu. ()

Reklama

Turiec 

všechny recenze uživatele

Trápne frázy, pobehovanie, učené vety, zopár hlupákov a to všetko zasadené do overenej štruktúry. K tomu niekoľko drsných scén a heroických výkonov. Ešte treba pridať nejaký potlesk na otvorenej scéne, množstvo výbuchov. Celé to zamiešať a podávať. Najzaujímavejšia veta z filmu bola o tom, ako ľudia zvíťazili nad prírodou. Podobné vety počúvame aj v čase záplav z našich televízií. Je to víťazstvo nad prírodou, keď oheň (voda, vzduch - tornádo, zemetrasenie...) prerušia desiatky ľudských životov, zničia stovky príbytkov a tisíce akrov zeme? Ja tvrdím, že nie. Ničivé živly sa môžu zastaviť len samé, alebo pomocou prírodných zákonov. Dá sa nad prírodou vyhrať? NIE! S prírodou sa dá žiť len v harmónii. Všetko ostatné je totálna PREHRA! ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavný pohled na boj se sopkou, nad kterým člověk nesmí raději přemýšlet, jelikož některé scény jsou opravdu velmi úsměvné. Jinak je film celkem vydařený, neměl jsem pocit, že by mi na něm něco vyloženě vadilo. Obsazení se určitě povedlo a tak celkově lze říct jen tolik, že jsem se celkem bavil, ale podobně jako u filmu Rozpoutané peklo je i tento nutné brát s velkou nadsázkou. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o tom, ako sopka vybuchla uprostred velkeho mesta Los Angeles. Teda roku 1997 vznikli v Hollywoode dva katastroficke bijaky /nepliest si to s katastrofalnymi - tieto su len katastroficke/, a to konkretne Dante´s peak s Pierceom Brosnanom a tuna Volcano s Tommy Lee Jonesom /Takovi Normalni zabijaci/. Reziser Mick jackson asi uz svoj zivotny film natocil - konkretne Osobniho Strazce - lebo tu sliapol vedla. CGI triky zostarli behom rokov 1997 - 1998, a ku klasikam katastrofickych filmov - The Towering Inferno - sa snimok isto iste nezaradi. Predvidatelne az strach. 46 % ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama