Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (217)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně podhodnocený snímek. Je sice pravda, že režisér se trochu hledal v žánru a proto v jeden okamžik tu máme politické drama, následně válečný a pak zas tanečný film. Zkombinovat taneční vystoupení a k tomu útok na teroristy nebylo nejmoudřejší a vážně to nefunguje. Filmu taky neprospívají nesympatické hlavní postavy, i když herci zahráli dobře (čest izraelcům). Samotný příběh, autentické záběry a zajímavost příběhu se mi líbila a proto jsem rád, že jsem film mohl vidět. Jen ho trochu jinak pojmout! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky bez hlubšího komentáře, ale zpracováním dost netypická konstrukce historické události, která pořádně neví, co chce být, aby závěrečnou operaci izraelské armády, pro mě nepochopitelně, umělecky rozkouskovala se záběry na nějaký africký tanec v divadle. Takže co jsem to viděl? Historické drama nebo historický art? ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka to není, no na druhou stranu ani bezobsažný průšvih, světlé chvilky se najdou, z mé strany v podstatě jen lehké zklamání.. Silný námět inspirovaný skutečnou událostí o únosu letadla Air France v roce 1976, k tomu slušní herci, zejména Daniel a Rosamund to popotáhli, oba byli bezvadní, ovšem ten střih, moje nervy.. Ten, kdo tohle stříhal, zasloužil by klečet na struhadle, tím závěrem zničil můj celkový dojem.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po tomto filme a filmoch Mogadišu a Baader Meinhof Komplex mám taký dojem, že RAF si malo hrať len na vlastnom piesočku, kde vedeli, o čo ide, s kým spolupracujú a kto bojuje proti nim. A situáciu ako-tak chápu. Námet, ktorý by dnes dokázal špičkovo nakrútiť asi len Greengrass, keďže ide o jeho parketu, natočil Padilha akosi bez šťavy, ale keďže prestrihávame medzi viacerými prostrediami, stále sa niečo deje a pozeráme sa na medzinárodné hviezdy, tak väčšina divákov času stráveného pri obrazovke ľutovať nebude. A nehovoriac o tých, ktorí o tejto udalosti nepočuli a aspoň sa dozvedia niečo nové. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Padilha proč si tohle děláš, to umění? Vždyť sám víš, že tomu nerozumíš. Někdejší Greengrassův dědic jakožto odstín své dávné nekompromisnosti stimuluje úpadek vlastních sil dřeváckými alegoriemi jak školák a zůstává tak jen ocenit dokumentárně laděnou kameru, věrohodně v píči Rosamund Pike a těšit se na závěrečné zúčtování. Větší katastrofu si však těžko představit. Strašlivě pitomoučce a zmateně natočená i sestříhaná přestřelka, která ani nemá potřebu se věnovat filmově vděčným akcím invazní jednotky Mossadu, jako bylo odpálení ugandských stíhaček, smrt rukojmích či pomsta prezidenta Ugandy na jednom z nich a místo toho to přestříhává s epizodou ze scénického tance. Boha jeho. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)
  • Film zapomíná na dva Boeingy 707, které následovaly transportní C-130. Jeden sloužil jako velín a druhý přistál a vyčkával v Nairobi. Byl plný zdravotnického vybavení a personálu, protože akce počítala se ztrátami. Druhý Boeing kroužil nad letištěm Entebbe a koordinoval samotnou akci. Po úspěšném osvobození rukojmích naváděl zbylé tři podpůrné letouny Hercules na přistání. Vojáci z těchto letounů byli vybaveni i těžkou technikou, se kterou odráželi dotírající ugandské vojáky a zabezpečili tak naložení rukojmích a následný bezpečný odlet. (Cocacolix)
  • Izraelská formace letadel letěla k cíli ve výšce okolo 30 m., aby unikla pozornosti radarů okolních zemí. Prvek překvapení byl zachován i při přistání prvního letounu C-130, ve kterém byla záchranná jednotka. Letoun se ve správný čas odpoutal z formace a přistál v závěsu za pravidelným zásobovacím letem. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama