Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

Adasin 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, seriál měl díky dobovému zasazení vynikající atmosféru, herecké obsazení se mi také hodně líbilo (hlavně Volker Bruch a Liv Lisa Fries), přesto se nemůžu ubránit pocitu zklamání. Už od začátku jsem měla pocit, že tenhle seriál mohl zajít ještě dál - ve všech směrech - nechybělo málo k absolutnímu pohlcení, ale nakonec jsem u dvou tří epizod tuším snad i usnula (u jedné určitě, nejspíš u toho leteckého výletu v druhé sérii). Myslím, že Babylon Berlín mohli zkrátit do jedné série, i přesto, že na ČT2 dávkovali seriál dokonce po dvou epizodách týdně, přišel mi příliš roztahaný a nebýt "v minulých dílech jste viděli," asi bych brzo ztratila nit. Jinak mi ještě vadilo, co se vyklubalo z Bruna, nejdřív mi přišel jako sympaťák (za což dost možná může i dabing Oty Jíráka, kterého mám spojeného s kladnými rolemi). A úplný konec seriálu taky žádná sláva, nevím, a ani snad nechci vědět, co přesně tím chtěli tvůrci sdělit. Za případné pokračování bych se ovšem nezlobila. P.S.: Ústřední píseň je neuvěřitelně chytlavá, počítám, že si jí týden budu pouštět aspoň jednou za den. 7/10 ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Snaha o dokonalou podívanou se chvílemi daří, ale často přechází v naaranžovanost. Divadelní scény mi moc neseděly, protože přechod od relistického prostředí do filmové fikce mě rušil. Děj zajímavý, ale že bych sedl na zadek, to také ne. Určitě je to dobrý seriál, který stojí za shlédnutí, ale je plno lepších seriálů, které zanechají trvalejší otisk. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající německý seriál-noir, v němž jsou naprosto všichni infikováni dekadentní dobou a místem, vzešlým jednak z velké hospodářské krize, druhak z ideového i ideologického kvasu období mezi dvěma světovými válkami. Motivace většiny postav je velmi nečitelná a jejich charaktery a dějové linie jsou opravdu rafinovaně vymyšlené a napsané (literární předlohou byl vynikající román Volkera Kutschera Mokrá ryba). Stejně jako postižení kvasu a klokotu tak specifického velkoměsta, jakým byl (a je) Berlín přelomu 20. a 30. let, Berlín coby megapole i centrum Výmarské republiky, zmítané inflací, korupcí, nezaměstnaností, sociálními problémy a nepokoji...a na to napojeným ideologickým bujením. (Berlín roku 1929 už mimochodem jednou nanejvýše umělecky zpodobněn byl a tvůrci na to evidentně skrytě navazují - myslím tím patrně nejvýznamnější román německé literární moderny Berlin, Alexanderplatz z pera Alfreda Döblina, stejně jako několik jeho filmových adaptací v čele s legendárním seriálem Rainera Wernera Fassbindera). Babylon Berlin je ovšem postmoderně dál, synkreticky spojuje mnoho neslučitelných vlivů a motivů, je to dílo neuvěřitelně znepokojující, pod jehož povrchem se skrývá vše špatné, co zplodilo 20. století v Evropě, komunismus i nacismus, německý (a v pozadí i francouzský a ruský) militarismus, imperialismus, demokracii pokroucenou korupcí a pošlapáváním lidských práv... Brilantně natočený, neuvěřitelně precizní dobová výprava, strhující děj...a všudypřítomná dekadence... Tohle je neoddiskutovatelná seriálová událost sezony! Série 1: 100%, Série 2: 95%, Série 3: 90%, Série 4: 90% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klobúky, dlhé plášte, dym, cigarety, swing, prostitútky, kabaret, policajti, mravnostné oddelenie, kríza, chudoba, secesia, art deco, komunisti, náckovia, monarchisti, porno a ešte raz cigarety. Babylon Berlin je splnený sen, skvelá atmosferická jazda weimarským Berlínom, škoda len že na rozdiel od pulpovej prvej série sa v dvojke (pri zachovaní skutočne uletených zvratov a over-the-top záberov) rieši viac politika a historické udalosti. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výmarská republika v drogovém rauši, ekonomické krizi, a swingovém rytmu nevypadala nikdy lépe. Detektiv Gereon Rath z Kolína musí v Berlíně najít jisté materiály, kterými vydírají jednoho politika. Naturalismus a realismus není sérii cizí, ale nikdy zde nechybí napětí, navíc charaktery jsou dobře napsané a obsazené (Volker Bruch jako hlavní hrdina s traumatem je neodolatený). Z celé série dýchá dobový život, velkolepá freska a detektivní thriller zároveň, to jsme myslím z Německa ještě neviděli. Autor knižní předlohy Volker Kutscher pokračuje až do dob hitlerovského Německa, takže těžko říct, zda po třech sériích, ještě nějaké další dostaneme za rok 1933. Je to technicky vypiplaná a profesionální práce, na ničem se nešetřilo, výprava, kostýmy, efekty. Tom Tykwer se na sérii také podílel, takže kvalita je skutečně na místě. Doporučuji sledovat v originále, byť dabing není špatný. Kvalita série s počtem dílů a řad neklesá. Navíc i spáči z dějepisu budou seriálem zaujati. Jako historik bych mohl mít určité výhrady na linku spolupráce Německa a SSSR (viz https://www.moderni-dejiny.cz/clanek/rapallska-dohoda-16-4-1922/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Rapallsk%C3%A1_smlouva_(1922) https://nasregion.cz/rapallska-smlouva-dnes-neuveritelny-pakt-mezi-ruskem-a-nemeckem-tehdy-pro-oba-staty-potrebny-a-uzitecny-100370/) Nicméně to jsou pouhé detaily, už se těším na 4. sérii v roce 2022. Tohle je skutečně titul mezinárodních kvalit, jenž nezapadne. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • K roku 2018 se jedná o nejdražší neanglicky hovořící drama všech dob. (raininface)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama