Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zďaleka najlepšia slovenská filmová rozprávka. Takmer mystická atmosféra, kultové fóriky ("Vaša, vaša...!), výborní herci. Niektorí tu tvrdia, že ich baví ten drsný, občas skoro hororový názvuk. Na mňa zase z tohto filmu dýcha erotika. Všimnite si to. Jakubisko mal vždy zmysel pre "šťavnatosť", a ani v rozprávke se tomu nevyhol. Tie vášne sú tam naozaj horúce a preto to celé tak jedinečne funguje. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Perinbaba aneb příběh jedné dávné klimatoložky, která když si šla ustlat peřinu, začalo sněžit. Jedna z těch lepších pohádek, ve kterých triviální a ohrané prvky fungují překvapivě dobře. Není to sice nejlepší, celé je to strašně uřvané a přežvaněné, ale kouzlo to má kupodivu. Jakub mi spíš připomíná přerostlého puberťáka a Alžbětka je aspirantka na uťáplou ženu v domácnosti stojící u sporáku obložena sedmero krkavci, pardon - dětmi. Škoda, že i zubatá (Jakubisko se asi nedíval na Honzu málem králem, kde Valerie Kaplanová excelovala) je vykreslena jako bláznivá pomatená stařenka, co máchá samovystřelovací kosou. Trochu více démoničnosti by jí neuškodilo. Perinbaba je usměvavá babka trousící moudra. Ale i přes zjevné neshody mezi mým a Jakubiskovým pohledem na věc je snímek magický, dobře natočený a solidně zahraný. Dokonce se našlo několik brilantních momentů, které činí ze snímku trochu víc, než jen lehce nadprůměrnou pohádku. Např. když obě záporačky hupsnou do černé lázně, slova sedící Smrtky berou dech...a to nejen obrazně (teda aspoň těm dvěma). ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to moc nebralo a říkal jsem si, že je z toho strašně znát, že Jakubisko chce být druhý Fellini (skutečně chce?), a přišlo mi to jako podivný bizar, velmi nepodobný tomu, na co je člověk u "standardní" československé předrevoluční pohádkové produkce zvyklý (byť člověk obeznámený s Jakubiskovým stylem nemůže být z Perinbaby nějak moc překvapený), což možná ještě umocnilo to původní slovenské znění, ve kterém jsem si to pustil a kde jsem občas některým slovům nerozuměl - v tomto ohledu se současný dětský divák podle mě nemá u Perinbaby absolutně šanci chytat, a nejsem si ani jistý, jestli by tomu verze s českým dabingem nějak pomohla - pokud bych tu pohádku viděl v dětství, jsem si zcela jistý, že by se mi určitě nelíbila (pokud bych ji vůbec dokázal dokoukat), takže by mě fakt zajímalo, co by jí řekly současné děti (pokud by měly vůbec šanci ji vidět, protože na Netflixu je schovaná v záplavě jiných pohádek a v českých televizích ji podle mě takřka nereprízují, nebo jsem to minimálně nezaregistroval). Ale když se Jakub vydal do světa, začal mě ten příběh konečně bavit, abych jím byl v závěru nakonec téměř okouzlen (líbí se mi mj., jak tam jsou decentně rozeseta různá životní moudra, jako například že si člověk musí štěstí zasloužit). Myslím, že velkou zásluhu na tom má krásná hudba Petra Hapky, která celému filmu dodává nepopsatelnou atmosféru (která mi trochu připomněla pohádku O Janovi a podivuhodném příteli, kde rovněž hudbu složil Hapka), ale sedlo mi to nakonec se vším všudy, včetně té zvláštní titulní postavy Perinbaby, o které jsem na začátku nevěděl, co si o ní vlastně myslet. Takže nakonec i já se počítám k lidem, kterým tahle nevšední pohádka učarovala - a možná o to víc, že jsem si k ní našel cestu až takto na stará kolena, kdy jsem měl možnost si tam všímat věcí, které by mi v dětství unikly. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Len sa predčasne neraduj. O šťastie treba bojovať.“ Rozprávka aká má byť: drsná, ponurá a hororová. Jakubisko za svoj život stvoril niekoľko pozoruhodných diel, ale nejeden raz predstavuje jeho achillovu pätu slabosť pre impozantné stopáže (4-dielna Tisícročná včela, "len" 150-minútová Nejasná správa o konci sveta). Vinou toho sa atmosféra občas vytráca a herecké výkony nemajú až takú silu. Intenzita legendárnej Perinbaby je aj práve v tom, že netrvá ani hodinu a pol. Takže všetko odsýpa, výprava je neopísateľná, herecké výkony magické, dialógy hladia dušu a nechýba hororový a sexuálny motív (+ podmanivá hudba). Mne sa ale na Jakubiskových filmoch aj tak vždy najviac páčili také tie jeho typické kuriózne wtf momenty, v prípade Perinbaby napr. diskoscéna. U bežných režisérov by to bilo do očí a bolo by to nechcene smiešne. U Jakubiska to bolo majstrovské a kúzelné. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Daniel Dangl uviedol, že toto je jeho najobľúbenejší film, z ktorého "každý rok padá na dlážku". Podľa neho sa mu kvalitatívne môže priblížiť len Tisícročná včela (1983). (Arsenal83)
  • Macochu mala hrať pôvodne manželka režiséra Deana Jakubisková, no práve čakala syna Yorika, a tak mu odporučila Soňu Valentovú. (Raccoon.city)
  • Herečka Giulietta Masina sa v Perinbabe vracala na pľac po dlhých šestnástich rokoch, a preto aj jednoduché scény zahrala až na ôsmy raz. Aby Jakubisko hviezdu neznervôznil, začal karhať predstaviteľa malého Jakubka a pripomínal jej, aby hrala tak, ako keď uvádzala v talianskej televízii reláciu, v ktorej radila mladým párom v láske. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama