Reklama

Reklama

Cardinal

(seriál)
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Kanada, (2017–2020), 17 h 6 min (Minutáž: 42–43 min)

Předloha:

Giles Blunt (kniha)

Hudba:

Todor Kobakov

Hrají:

Billy Campbell, Karine Vanasse, Kristen Thomson, Alden Adair, James Downing, David Richmond-Peck, Brendan Fletcher, Allie MacDonald, Deborah Hay, Eric Hicks (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

V ledové pustině Ontaria je v opuštěném dole nalezeno v ledu zamrzlé tělo mladé dívky. Zdá se, že jde o již delší dobu pohřešovanou Katie Pineovou, jejíž případ vyšetřoval detektiv John Cardinal, který se s policií nerozešel v dobrém. Nyní ho ale jeho nadřízená Noelle Dysonová žádá, aby se případu ujal. Jako parťačku dostává jistou Lise Delormeovou, která  pracovala na finanční kriminálce a s vraždami nemá zkušenosti. To se Cardinalovi nelíbí a dává jí to nepokrytě znát. Předá jí své dosud nevyřešené případy vloupání a krádeží a sám se hodlá soustředit na mrtvou dívku … (TV Prima)

(více)

Recenze (42)

emma53 

všechny recenze uživatele

Škoda příliš překombinovaného scénáře, jinak po castingové stránce nemám námitek, až na fakt, že tady byl opět skoro každý muž vousatý a pak se v nich vyznejte? Atmosféra byla výborná, to seveřané umí jako vždy velmi dobře a policajtky umí honit vrahy s lodičkami o výšce podpatku tak dvacet centimetrů. Mají se u nás děvčata od konkurence ještě co učit. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Vida, i Kanaďané umí ponurou severskou krimi. Pravda ty švédské nebo dánské bývají syrovější a drsnější. Zde je to přece jen umírněné a nejde se až do takových detailů. U toho posledního dílu jsem se trošku škrábal za uchem. Je tu viditelná snaha, aby i téměř mrtví přežili. Tohle by právě seveřané asi nedopustili. No ale bylo třeba natočit ještě další série, tak co! Nicméně všechna čest, bylo to zajímavé, napínavé a tak spokojenost převládá. Vzhůru do druhé sezóny! (15.7.2019) Druhá série je "šťavnatější" a řekl bych že i o fous lepší. Poslední scéna mě hodně překvapila, to jsem vážně nečekal! (17.7.2019) Ani třetí setkání s dvojicí kriminalistů Cardinal - Delorme neslevila příliš z kvalitní podívané, ikdyž třetí "vymývačka mozků" se zdá být nejméně důvěryhodná. Takové vágní, ničím nepodložené tvrzení o konci světa, že by mohlo obrátit tři mladé lidi na její víru? Nevadí, i tak je to hodně dobré a navíc se zde daří vyřešit to, co mě překvapilo na samém konci druhé série. To je bonus třetí řady. A po titulcích upozornění, že Cardinal se vrátí ve čtvrtém pokračování. Rozhodně se budu těšit. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zima, léto, podzim,... a zase zima. Na veselé jaro tu není čas. Cardinal je hodně fajnová detektivní krimi s nesmírně sympatickou ústřední dvojící, která se viditelně inspiruje severskými krimi seriály. Kde se však tvůrci severských krimi poslední roky až absurdně předhání, kdo přijde s překombinovanější zápletkou, Cardinal zůstává příjemně přízemní a uvěřitelný. Seriál je zasazen do chladného fiktivního města Algonquin Bay nesoucího svůj název po stejnojmenném nefiktivním národním parku ležícím kdesi na půli cesty mezi North Bay a Torontem, v kanadské provincii Ontario. Touhle zeměpisnou vsuvkou se snažím naznačit, že prostředí, kde se seriál odehrává a je skutečně natáčen, opravdu za zmínku stojí, protože Cardinala hodně odlišuje od zbytku severoamerické produkce (a pro mě osobně je prostě mega cool a žeru ho). Každá série zpracovává jeden díl knižní předlohy, takže se, až na jednu výjimku, jedná o uzavřené celky. Stopáž 6 epizod na sérii je naprosto ideální. K mému překvapení to končí pěkně uzavřeně, byť mě trochu mrzí, že se zfilmování nedočkaly úplně všechny novely. Kdo hledá senzaci a vykonstruovanou detektivku, Cardinal ho asi úplně neuspokojí a může na něj působit spíše tuctově, ale komu chybí přízemní, ale přesto temná a místy nekompromisní realistická krimi v neokoukaném prostředí, ten tady nešlápne vedle. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Na představitele Cardinala jsem si zvykla až ve třetí sérii, ale stejně tu roli měli radši dát nějakému hezčímu:) a charismatičtějšímu herci, zato Carine Vanasse se mi líbila moc. Příběhy byly dostatečně kanadsky mrazivé - sledování vyšinutých magorů při "práci" bylo občas i napínavější, než nevědět, kdo je pachatel. Určitě se to dá počítat k těm lepším detektivním seriálům. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

1. díl mě moc nenadchl. Našla se mrtvola v ledu, případ dostal na starosti lehce nerudný chlápek s chraplavým hlasem a měl po chvilce jasno, že vrah vraždil už dříve. Nevěří mu to ale kolegové, včetně jeho nové parťačky. Hned mi bylo jasné, o co tu půjde - lehce nerudný chlápek má samozřejmě pravdu, okolí je blbé a on je přesvědčí, že je vše tak, jak tvrdí on a díky tomu vraha dopadnou. Bylo mi to jasné a ano, bylo to úplně jinak. Znělka (Agnes Obel - Familiar) a nádherné záběry zasněžené přírody dobře přiživují atmosféru.  2. série O něco málo slabší než 1. série. 3. a 4. série Obě série opět skvělé. Jako celek vynikající! ()

Galerie (298)

Zajímavosti (8)

  • Město Algonquin Bay, kde se děj odehrává, je fiktivní místo. Jeho předobrazem je padesátitisícové město North Bay, kde autor literární předlohy Giles Blunt vyrostl a kde se také minisérie natáčela. (Bluerider)
  • Ve čtvrté sérii nosí hlavní hrdina bundu značky Nobis. (ČSFD)
  • Karine Vanasse sa vyjadrila, že seriál je pre ňu prvou možnosťou hrať samú seba, teda Quebečanku so svojským prízvukom tejto frankofónnej oblasti, pretože doteraz ju obsadzovali hlavne ako postavu z Európy, ktorá sa snaží hovoriť anglicky. (Arsenal83)

Reklama

Reklama