Reklama

Reklama

Destination Moon

Trailer

Obsahy(1)

Súkromný podnikateľ chce pripraviť expedíciu na Mesiac skôr než sa tam dostanú Rusi. Americkí astronauti sa vydávajú na let. Po pristátí stavajú mesačnú základňu, no nie sú si istí, či majú dostatok paliva na let späť na Zem... (matriosa)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Od vesmírných sci-fi padesátých a šedesátých let se Destination Moon liší ve dvou podstatných věcech. Za prvné přišel v době kdy se žánr teprve rozvíjel a proto obsahuje jen minimum jeho typických prvků. A za druhé je mnohem vědečtější, popisnější a dalo by se říci, že suchopárnější. Podstatnou část děje zabírá seznamování diváka s nástrahami prostředí bez atmosféry a bez tíže. Dnes už působí triky úsměvně a představivost scenáristů měla k realitě daleko, ale občas mě vynalézavost posádky překvapila. Věřím, že tenhle film bude snesitelný i pro lidi, kteří mají z brakových kosmických béček vyrážku. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

BY THE GRACE OF GOD AND THE NAME OF THE UNITED STATES OF AMERICA I TAKE POSSESSION OF THIS PLANET ON BEHALF OF AND FOR THE BENEFIT OF ALL MANKIND!! Naprosto nadčasový film, kde věděli úplně všechno, trysky ve vakuu, gravitace na měsíci, dokonce měli i gumáky s přilepenými magnety pro nulovou gravitaci. Napínavé to bylo víc než dost a Joe, který mi trochu připomínal Bogarda, sem tam hodil i nějakou tu vtipnou poznámku. Ani mi nevadilo, že posádka použila propagandistického ptáka Woodyho, aby vyždímal z investorů nějaký ten milion na vývoj. A ani mi nevadilo, když to na ně neúčinkovalo a tak se zahrálo na city a přidalo se zastrašování, že by soudruzi z druhé strany planety země, mohli vystavět raketovou základnu a bombardovat USA. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Nudný a zdĺhavý príbeh o ceste astronautov na Mesiac. Z odpadu ho vyťahuje náučný krátky kreslený film, slúžiaci presviedčaniu investorov, aby do projektu vložili svoje prachy. Ale nielen on. Dobre sa dá zabaviť i na propagandistickej stránke filmu, úplne v duchu pravicového zmýšľania autora knižnej predlohy, súdruha Heinleina. V úvode filmu zlyhá niekoľko rokov pripravovaný vládny projekt vývoja rakety, schopnej vesmírnych letov. Nedlho potom odznie veta, že keď vládne (rozumej štátne) projekty zlyhávajú, úspešné riešenie sú schopní zabezpečiť len súkromní investori a korporácie. Dosiahnutie prvenstva v pristátí na mesačnej destinácii má slúžiť prioritne strategickým vojenským záujmom, nie poznávaco - vedecko - výskumným. Armádny generál nielenže dokáže celý projekt manažovať, ale ukáže sa byť nepretržite schopným astronautom (chvála armádnych multitalentov). Všetky tie nepríliš interesantné triky len slúžia naznačeným ideologickým východiskám v čase zúriacej studenej vojny medzi boľševizmom a kapitalizmom. Medzi komentátormi vyzdvihovaná serióznosť našťastie prispela skôr k celkovej nezaujímavosti výsledku. Pretože fantázia autorov scenára a schopnosť ponúknuť zaujímavý aj pútavý príbeh, schopný strhnúť divákov, je presne to, čo dobrý komerčný film potrebuje v prvom rade. Obidva body v Destinácii Mesiac zlyhávajú. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Základní kámen 50´s sci-fi boomu, velmi vážně a seriózně pojatý, v té době s přelomovými triky. Nechybí zobrazení stavu beztíže (který kosmonauti překonávají pomocí magnetických bot) a s tím související scény jako např. ve vzduchu volně poletující tableta, kterou se jeden z hrdinů snaží spolknout, spousta kamerových fíglů, optických klamů a netradičních záběrů, aby se docílil vizuální dojem beztíže. Dále je tu výstup kosmonautů na plášť rakety při letu, kdy se jeden z nich dostane do volného prostoru, nezajištěn a jeho kamarádi ho za pomocí lana a vzduchové bomby snaží zachytit. Nechybí ani záběry z povrchu měsíce (de facto celá závěrečná třetina), kde za chytrého použití neviditelných lanek je simulován pohyb kosmonautů za nižší gravitace. Na začátku filmu jsme dokonce poctěni Waltem Disneyem osobně, respektive jeho pětiminutovým filmečkem, který vtipnou formou vysvětluje fyzikální principy a úskalí meziplanetárních letů. Zamrzí pouze, jakou rovinou se vyvíjí děj v poslední třetině, příliš naivně a jako z nějakého laciného béčka. Jinak ale velká spokojenost a pro scifisty vpodstatě „povinná četba“. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Některé filmy musíte vnímat v souvislostech doby vzniku. Destination Moon je vědecky podložené fantazírování o budoucnosti, kterou my považujeme za samozřejmou minulost. Pro každého to není (žádní mimozemšťané v dohledu, jednotliví hrdinové jsou spíš suchaři), ale aspoň fandové padesátkových sci-fi to snad docení. Z Heinleina tam moc nezůstalo. 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Film získal na prvním Berlínském filmovém festivalu Bronzového berlínského mědveda pro nejlepší thriller a dobrodružný film. (Kmotr76)
  • Film je založen na novele Roberta A. Heinleina "Rocket Ship Galileo". Po uvedení filmu do kin napsal stejnojmennou povídku Destination Moon. Robert A. Heinlein se podílel na finální podobě scénáře a posloužil také jako vědecký poradce režiséra.
    (Kmotr76)

Reklama

Reklama