Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní inferno mne pohltilo, aby mě o hodinu později vyplivlo zpět do reality v pološíleném stavu jakéhosi deliria, s tikem v oku a nevěřícným výrazem, neboť tak neuvěřitelný řetězec pitomostí (čti: logických a dialogových failů) jsem ještě neviděla. Jestli tohle má být ukázka, jak krimi seriál nemá vypadat, pak je to geniální model. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako hodně slabý odvar Rapla. Nutno říct, že Vaculík má stále osobité charisma, a tak jsem neodolal a díval se dále. Bohužel další příběh byl již velmi slabý a s dalšími díly se to propadalo do hloubky podprůměrné telenovely, ze kterého to vybředlo až v posledním příběhu, ostatně hodně naivním. Na zapadlou vesničku nečekané množství sériových vrahů. Nešťastné je také dělení na příběhy po dvou dílech. O hereckém obsazení nemá smysl psát, protože to je zcela otřesné a jednotlivé postavy jsou jen bezduchými loutkami. Scénář nedostatečný, bez jakékoli invence a smyslu pro soudnost. Dalo se stavět alespoň na charismatu Lukáše Vaculíka, ale i to bylo postupně zahozeno a hlavní hrdina zmizel v bahně jiných citečků. A přitom jeho vztah k místní veterinářce vypadal tak nadějně a jako jediná dvojice měli šanci zaujmout diváka. Nakonec z toho vznikl totální průšvih, který jsem přetrpěl do konce už snad jen ze setrvačnosti. Bohužel ani druhá série nebyla lepší. Jakoby se autoři nepoučili z nezdarů. Už od začátku to pěkně skřípalo ve scénáři. Dvě hodiny nudy a pak přijde superdetektiv Kraj a okamžitě všem sdělí, kdo je vrah, aniž by se předtím vůbec o případ zajímal. Na tyhle slátaniny opravdu nemám čas. Jen doufám, že autoři už nepíší další pokračování. ()

Reklama

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Primácké seroše jsou předem odsouzeny k záhubě. Pouze několik komentářů s přirovnáním k Temnému případu (TP) mě po delším váhání přinutilo kouknout na první příběh o dvou dílech. Takže - úvodní znělka je trapnou a sprostou kopíračkou TP. Vše ostatní nemá s TP nic společného a případná srovnání jsou urážkou TP. Ten mdlý guláš mohl mít jen jeden díl a stačilo by to. Vše vysvětluje, když se podíváme, co všechno dosud ony dvě autorky stvořily. Pocházejí prý z Jihlavy. U nás na Vysočině je roky proslulé jedno jihlavské zařízení nacházející se na kopci. Jo, a abych nezapomněl - hudba. Druh hudby, který se používá snad výhradně v amerických filmech (steel kytara ap.) do našich pastvin teda vůbec nezapadnul. A všechno tajemné, drsné, napínavé a hlavně detektivní bylo jen běžným a náhodným průjmem. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Temný kraj měl u mě velké ambice. Pana Vaculíka mám rád, takže jsem mu v této roli fandil. ALE! Co se týká autorské dvojice Bártů, tak to je katastrofa!!! Ono nestačila Rodinná pouta a VKVéčka, která splodila, ale ona je Prima zaměstnala i do krimiálního žánru! S přibývajícími díly jsou dialogy a chování ústředních postav směšné a přehrávající. Člověk by se poblil při sledování takového hnusu! Proto po 4.díle končím, protože na tohle nemám nervy a svoje varlata mám rád (málem mě přítelkyně vykastrovala za to, na co se dívám)! 10% ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Jestli první série byla docela originální konceptem a zpracováním, ta druhá je přehlídkou naprosté scénáristiké bezradnosti. Otřesné dialogy, oslí můstky, nikam nevedoucí dějové linky. Policisté v mnoha případech myslí tak pomalu, že Poirot by mezitím sepsal svoje memoáry ke všem svým uzavřeným případům. K tomu přidejte naprosto otřesné herecké výkony, kde nečestnou zmínku věnuji Suchařípovi, protože to co on předvádí, se jen tak nevidí (a doufám, že už taky dlouho neuvidím). ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Natáčeno v Konojedech a Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Autorky scénáře jsou jednovaječná dvojčata Jitka a Kateřina Bártů, které se kvůli autentičnosti účastnily policejních výjezdů a odborných psychologických rozborů. (Duoscop)

Reklama

Reklama