Reklama

Reklama

Malý les

(festivalový název)
  • Jižní Korea Liteul poleseuteu (více)

Obsahy(1)

Příprava jídla se v tomto poklidném korejském filmu stává rituálem, který pomůže zahojit rány minulosti a odhalit krásu současnosti. Hjewon, na kterou – podobně jako na velkou část mladých Korejců – dopadá stres velkoměstského života, řeší problém přesunem do rodné vesnice, kde skrze rodinné recepty prozkoumává vztahy se zmizelou matkou, bývalými spolužáky i vlastní krizí. Klíčová osobnost korejské nové vlny, režisérka Yim Soon-rye, obratně pracuje s až niterným klidem venkova. Vyprávění se dělí do ročních období, přičemž každé z nich postrádá výrazný konflikt. Důsledkem toho sledujeme citlivé, vtipné a přirozené dialogy dokonale odpozorovaných postav, do kterých se vcítí nejenom mladší publikum. (Korejský filmový festival)

(více)

Recenze (14)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Japonskú verziu mám rád. Je veľmi príjemná a pomaly plynúca. Až meditatívna. Kórejská verzia je ale pre mňa príjemným prekvapením. Film je divácky prístupnejší. Tae-ri Kim je roztomilá a jej varenie, pestovanie a chodenie po dedinke sú ekvivalentom akéhosi skrytého šťastia. Aj napriek tomu, že som mestský človek a celý film je veľmi idylicky spravený, nemôžem sa ubrániť pocitu, že by som to chcel. Vedieť variť také dobroty a žiť na svojom malom kúsku zeme, obklopený prírodou, pár dobrými kamošmi a kde je najväčší problém búrka, čo vie zničiť úrodu. Strašne mi to ulahodilo. Veľmi krásny a pohodový film. Každému vrelo odporúčam. A aj napriek tomu, že sa tam relatívne nič nedeje, ku koncu to komplexne vypovedá o jednom roku zmien. Či už v prírode alebo v ľudskom vnímaní - tu krásne podané cez list od mamy. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Ano i já bezmezně miluji JPN verzi, viděl jsem to (oba filmy) možná tak 20x.... Jen se mi nevleze tady do topky. Srovnávat mi to přijde zbytečný. Japonsko vyzdvihuje poetiku přírody, hodně vaří a výsledek je ukázkovej krajíc života. Korea z toho udělala víc běžný film, ani to vaření není tak zdúrazněné IMO. Ale i tak to shlédnete jedním dechem. Tohle zpracování neurazí. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám líbila Komorná, koukněte na tohle! ■ Primárně jsem si pustil, protože znám japonský originál. Korejský remake je kompaktnější (což má logiku, protože japonský jsou dva filmy), od úvodu víc zaměřený na logiku děje, ale přesto se tam objevuje magie vaření (magie přírody a magie kamery bohužel trochu méně). Jak říkám, pustil jsem si, protože znám originál, ale následně zjistil, že v tom hraje Kim Tae-ri, kterou znám z asi pětkrát viděné Komorné (méně magická, ale roztomilejší, než Ai Hashimoto). Fajn :). Osobně si myslím, že tahle holka je zrovna pro tuto roli hodně dobrá volba. Celkem doporučuju. ■ Trailer https://www.youtube.com/watch?v=Go47q5Rrsdk ■ Moment s pikantním pokrmem je docela funny :). ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla, co Tae-ri Kim předvedla v Komorné, okamžitě jsem se do ní platonicky zamilovala a místo v TOP 10 si nadosmrti zabrala i kdyby do konce života točila už jen reklamy na vložky. Díky Buddhovi se ale už nemusím bát, že by Komorná byla její jedinej povedenej film. Little Forest je nádherná ukázka toho, jak "tupej vesničan" může mít X krát plnohodnotnější život než kdejakej "cool měšťák". Stačí si v životě srovnat priority a já sama jsem se, během sledování Tae-ri (Buddho jak ona je úžasná !!) cítila jako totální blbka, která maká 16h denně na kompu místo, aby v poklidu a míru sázela cibuli, žrala kaštany a jídlo si natrhala na zahradě a vykouzlila z něj mňamku (navíc spoustu těch jídel umím, heč! ). Ne, nezbláznila jsem se, nevylila jsem se jak váza ani jsem se nesjela jak sáně a koment k filmu nepíšu s cizí pistolí u hlavy. Prostě jen na plnou hubu uznávám, že radši bych žila jako ona, než dál byla otrokem plastový bedny (bo z čeho ten můj noťas soukmenovci dělali). Takže až se mi v tý mojí žlutý palici jednou skutečně rozsvítí, sbalím si svejch pět švestek a přesunu se na asijskej venkov a to i s Alíkem, jen co tam zařídím posilovnu, tak. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Jako v japonské verzi - krásné obrazy všechny čtyř období, ale jak píše Jirka, tahle verze je více zaměřená na příběh. Japonský film je o náznacích, co se asi tak mohlo hlavní postavě přihodit, je spíše zaměřený na jídlo, přírodu, souznění, klid v duši. Je málomluvný. Na druhou stranu korejský film má toho hodně na srdci, nemá tolik klidu. Jestli vám jde o příběh, který je jasný, sáhněte po tomhle, jestli jste spíš na vaření, klid, silnější pouto s přírodou, tak sáhněte po japonské verzi. Ucházející slice of life, takže pro někoho to může být pekelná nuda – bacha na to. :-) 60 %. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (1)

  • Původním autorem knižní předlohy, nebo tedy spíše japonské manga předlohy, prvně vydávané od roku 2002, je velmi ceněný japonský manga spisovatel Daisuke Igaraši ('Children of the Sea', 'The Adventures of Kabocha'). Za eponymní komiksový námět byl dokonce nominován na prestižní cenu Tetsuka Osamu Culture Award, kde se umístil v první desítce nejlepších. Dílo se stalo filmovým námětem už v roce 2014, kdy vyšla první část japonského filmového snímku nazvaného Little Forest: Summer/Autumn. Druhá část pak vyšla o rok později, její název zní Little Forest: Winter & Spring. (Conspi)

Reklama

Reklama