Reklama

Reklama

Americký samuraj

  • Česko Aréna samurajů (více)

Obsahy(1)

Andrew vyrůstal v Japonsku v domě samurajského mistra. Spolu s nevlastním bratrem se u otce učili starobylému bojovému umění, ale později se jejich cesty rozešly, protože Kenjiro se dostal na šikmou plochu. Když otec odevzdá tradiční rodinný meč Andrewovi, jeho bratr se přidá k yakuze a odejde. Později se Andrew rozhodne bratra najít a vyřešit staré spory, ale dojde mezi nimi ke konfliktu, a oba se ocitnou v nemilosrdném souboji. Ten je dovede až do turecké bojové arény, ve které bojovníci z celého světa bojují souboje na život a na smrt. Kdo z nich přežije? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že jsem film viděl už hodně dávno na VHS a pamatoval jsem si, jak mě na něm příšerně štvala kvalita českého dabingu, jinak jsem byl ale spokojený (spousta soubojů, brutální záběry, atd.). Proto jsem se rozhodl, že si udělám pohodovou chvilku s akčním krvákem a teď si připadám, jako by mě na vánočních trzích okradl kapsář. Jediné, co na filmu jakž takž funguje, jsou souboje v aréně (pokud jste hodně tolerantní), když nepočítám finální souboj, protože ten vypadá jako Picassův obraz, takže se buď režisér a střihač brutálně sjeli, nebo část souboje probíhala v astrální rovině. Naštěstí nemusím psát o zoufalých hereckých výkonech, protože herecké výkony film neobsahuje (pouze spoustu zajímavě provedených grimas), některé záběry z arény byly přímo komické- bojovník dostane zásah, má rozseknutou kůži na čele, ale tato jizva je vedena pod jeho slušivou čelenkou, to jsem si musel třikrát vrátit, jak mě to bavilo a český dabing byl přesně tak strašný, jak jsem si pamatoval. Dvě hvězdičky uděluji hlavně z nostalgie a za ty vtipné momenty. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Na tento film nemám žádné nostalgické vzpomínky z dětství. Amerického samuraje jsem viděl totiž poprvé až dnes a směle mohu napsat, že snad poprvé jsem viděl film, který je přesně na hranici odpadu. Z bojů stojí za vidění jen cca. 10 sekund souboje Marka Dacascose s copatým Číňanem, jinak je to jen přehlídka neohrabaných naolejovaných kulturistů, z nichž někteří vypadali, že drží nějakou zbraň poprvé v ruce a bál jsem se, aby se náhodou doopravdy nepořezali. Tedy, "choreografie" soubojů je naprosto nezvládnutá a rozdíly mezi bojujícími markantní, což se projeví zejména u závěrečného souboje, kdy neumětelství Davida Bradleye raději režisér ani nesnímá a po celý souboj sledujeme jen napjaté výrazy tváří obou duelantů. Za pár komických strnulých kulturistických vložek dávám tedy 10%. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Celkově mě film nějak nezaujal. Zaujal mě hlavní představitel David Bradley, který má své charisma. Herec John Fujioka mě moc nezaujla jako v Americkém ninjovi - tam jo. Trošku mě štve, že v těhle letech se natáčelo dost filmů kde ve velkém množství hráli ti stejní herci a ve většině případu hrají jiné a jiné role. Záporák tohoto filmu Mark Dacascos mě moc nezaujal. Samurajské souboje mě nebavili, samé useknuté končetiny, trochu mě zaujali souboje mimo samurajský ring. Nic víc. Hodnotím jen na 35% = ** ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Jediné pozitivní jsou arénové souboje, ale ani ty nejsou zas tak převratné. Velmi mě zklamal filnálový souboj, kdy oba bojovníci nejsou skoro vůbec (kromě začátku a konce souboje) v jednom záběru spolu a to kazí celý dojem. Další kraviny kolem soubojů, jako je začátek s okradením meče, nesmyslná milostná scéna a další jsou jenom záplata na Bradleyho kimonu. P.S. Bradleyho "herectví" (herci snad odpustí, že to tak nazývám) je naprosto hrozné. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerný akčný film s Davidom Bradleym. Má iba priemerný príbeh o mužovi, ktorý bol v detstve vychovaný nevlastným japonským otcom k samurajským hodnotám, pričom jeho nevlastný brat ho nenávidel, pridal sa k Jakuze a od rodiny odišiel. Keď mu po rokoch jeho brat ukradne rodinnú katanu, rozhodne sa ho nájsť, ale je chytený a nútený bojovať v krutých zápasoch na život a na smrť. Spracovanie nie je zlé, ale nie som s ním moc spokojný. Nemôžem povedať, že by som sa nudil, na to má film celkom slušné tempo a krátku dĺžku, ale celé to pôsobí až príliš hlúpo a naivne a samurajská tématika v takýchto filmoch nemá čo robiť, v podaní amerických tvorcov je to jednoducho urážka. A navyše každá druhá veta má byť nejaká samurajská múdrosť a to sa v tomto type filmu už pomaly nedá ani počúvať. Akcie je tu pomerne dosť, ale je iba priemerná. Treba si na ňu počkať, za celú prvú tretinu filmu sa nájde len jeden súboj, ale keď sa už začne samotný turnaj, tak už po dlhší čas akcia strieda akciu. Nájdu sa tu dva súboje mimo arénu, v ktorých Bradley zneškodní skupinku čiastočne ozbrojených mužov a na to sa pozerá celkom dobre, nájde sa v nich viacero slušných chvatov alebo zlomenín. Ale pomerne veľkým sklamaním sú arénové súboje, dá sa na ne pozerať a oceňujem celkom slušnú drsnosť, keďže tu nechýbajú useknuté časti tiel, ale majú len priemernú choreografiu, pričom sú príliš pomalé, väčšina bojovníkov pôsobí nanajvýš smiešne hlavne kvôli rôznym oblečeniam, hlavne ma dostal bojovník, ktorý vyzerá ako barbar Conan a čo je najhoršie, všetky súboje sú len na rôzne rezné nástroje a nanešťastie väčšina bojovníkov pôsobí dojmom kulturistov, ktorí ich držia prvýkrát v živote. A tak prakticky jediný celkom slušný arénový zápas je súboj Dacascosa s čínskym bojovníkom. A úplne najhorším je záverečný súboj Dacascosa s Bradleym, v ktorom stále vidno len jedného bojovníka, alebo náraz katán, takže žiadnu skutočnú výmenu útokov. Herecké obsadenie nie je zlé, poteší hlavne dvojica David Bradley a Mark Dacascos, lenže ani jeden z nich tu moc nepredvedie a ani ich herecký prejav mi tu moc nesadol. A okrem nich tu už nie je o koho stáť. Réžia je rozhodne sklamaním, aj na Fistenberga, ktorého moc nemusím je to podpriemer, ale aspoň technická stránka je celkom dobrá a aj tie drsnejšie momenty vyzerajú pomerne dobre. Americký samuraj je až príliš extrémne béčkový, čo už moc nemusím, mám rád tú správnu úroveň, akú majú napríklad filmy s Van Dammom, ale zase pozrieť sa na to dá, no keby som nebol takým fanúšikom akčných filmov, tak by som určite hodnotil omnoho horšie. Objektívna kvalita filmu- 45%, film sa páči mne na 54%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Herec John Fujioka zde hraje mistra hlavního hrdiny Drewa (David Bradley), podobně jako ve filmu Americký ninja (1985). (mzss1)
  • Ve filmu je Drew (David Bradley) postřelen do břicha, v dalších fázích filmu nemá ovšem jizvu po kulce. (Vengeance6)

Reklama

Reklama