Reklama

Reklama

Případ Nile Hilton

(festivalový název)
  • Švédsko The Nile Hilton Incident (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Thriller odehrávající se na pozadí revoluce v Egyptě v roce 2011. V ulicích Káhiry to začíná vřít, křesla elit režimu budou brzy povážlivě vratká a detektiv Naredin je přivolán k vraždě krásné zpěvačky. V průběhu vyšetřování se stále těsněji zaplétá do nepřehledné hry nejvyšších pater egyptské politiky, starým ani novým spojenectvím nelze věřit a na své misi je čím dál osamělejší. Tarik Saleh ve svém filmu rekonstruuje revoluční Káhiru, živé a dusivé místo zároveň, je to chaos apokalypsy, ve kterém se hrdina snaží udělat správnou věc, získat spravedlnost pro oběť vraždy, i kdyby ho to mělo stát život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (52)

Topco 

všechny recenze uživatele

Ušlo mi to na domácom Art Film Feste, následne som to prespal vo Varoch. A až teraz konečne videl! Moderný, globalizovaný dôkaz, že NOIR je nadčasový fenomén a proste spoločenský MOOD...ktorý dokáže výborne fungovať aj v takom exotickom Egypte na pozadí búrlivej Arabskej jari... Btw, povesť nikotínového filmu platí na 110%! Narátal som cez 40 cigariet, čo je rozhodne viac ako 33, ktoré v klasike Preč od minulosti (1947) narátal Eddie Muller :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Salam alejkum noir, aneb brát vše včetně tvárnic.. Nepříliš veselé vykreslení praktik egyptské policie při naceňování spravedlnosti, vše zasazeno do kontextu revolučních vášní a univerzálnosti lidských charakterů napříč světem a náboženstvím. V krámu, kde jde koupit důstojnost, o ctnost není zájem a na silnici schoulený detektiv Mostafa to dobře ví.. Úplatek protislužbou není zločin. Slepé střevo brát taky! ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fares si od odložených případů odskočil do Egypta, aby tam s neúprosnou zarputilostí vyšetřil případ vraždy zpívající konkubíny. Samotná kriminální linie není příliš zásadní, film se mnohem více soustředí na temnou tvář egyptské policie. S naléhavostí větší, než se podařilo mnoha italským filmům, ukazuje dosah jednoho chapadla chobotnice po druhém. Nar není rytíř na bílém koni, sám bere úplatky, neštítí se okrást mrtvou, ale zatím má své hranice. Hranice, které již někteří jiní posunuli mnohem dále. Naredin se musí rozhodnout, jak daleko chce ve své prohnilosti zajít a zda rozpoutá egyptskou válku prohnilých proti prohnilým. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Faresa pomerne dosť žeriem už od Oddelenia Q a v thrilleri Nile Hilton bol azda ešte o kus výraznejší. Skvelá atmosféra ťažiaca z odlišnej, nám veľmi vzdialenej kultúry, no taktiež z korupcie, ktorá bohužiaľ hýbe aj krajinami východnej Európy, Slovensko nevynímajúc. Na filme ma mimo iného mimoriadne zaujalo, že sa narozdiel od väčšiny kriminálneho žánru na prvom mieste nezaoberal samotným vyšetrovaním, ale práve spomínaným systémom nenažraného úplatkárstva, kde má dokonca aj ľudský život svoju cenu. A nie príliš veľkú. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

V Nile Hiltonu, luxusním hotelu v Káhiře, najde pokojská zavražděnou mladou zpěvačku a uvidí i jejího vraha. V tom okamžiku jí jde o život. Na policii se dostaví další zpěvačka, která hledá svou kamarádku. Tu zavražděnou samozřejmě. Sblíží se s vyšetřovatelem Naredinem a představí ho vysoké společnosti, se kterou se stýkala i její kamarádka. Patří vrah mezi egyptskou smetánku nebo jím je někdo z podsvětí? Umírají ale podezřelí a mrtvých stále přibývá. Nakonec jde o život i samotnému Naredinovi. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Tarik Saleh se nechal inspirovat reálným případem vraždy libanonské popové zpěvačky Suzanne Tamimové, dlouho propírané egyptskými médii. K ní došlo před necelými deseti lety v luxusním dubajském hotelu a na svědomí ji měl egyptský politický činitel. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Natáčení snímku mělo původně probíhat v místě, kde je situován děj, tedy egyptské Káhiře. Několik dní před první klapkou se však režisér Tarik Saleh dozvěděl, že musí z bezpečnostních důvodů opustit Egypt. Štáb souhlasil s přesunem do marocké Casablancy, což způsobilo posun začátku natáčení. Evropská část štábu kvůli tomu musela oželet Vánoce s rodinou. Se změnou dle tvrzení režiséra souhlasila zvoláním „OK, fuck Christmas!“. [Zdroj: Letní filmová škola] (plo koon)
  • Hisham Talaat Mustafa, jehož majetek měl v roce 2007 hodnotu 800 miliónů amerických dolarů, si vraždu zpěvačky Suzanne Tamim objednal v roce 2008. V květnu 2009 za to byl odsouzen k 15 letům vězení. Trest nastoupil v roce 2010, v červnu 2017 byl z vězení propuštěn na základě prezidentské milosti. (klukluka)

Reklama

Reklama