Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě je zde tato pohádka trochu nedoceněná - osobně mi nepřijde vůbec tak špatná, jak by člověk soudil z jejího aktuálního hodnocení (57% - 2. 5. 2017). Většina české pohádkové porevoluční produkce s tímto podle mě nesnese srovnání, a špatné mi to ani nepřijde v kontextu své doby. Na co ten film asi trochu dojíždí, je podle mě několik věcí: 1) obsazení - spoustu rolí zde hrají slovenští herci, kteří byli předabováni do češtiny, a člověk moc nechápe důvod; 2) samotná Magda Vášáryová není typově pro roli princezny příliš vhodná, v době natáčení navíc ve svých 23 letech ztvárnila 18 letou postavu, a na těch 18 fakt nevypadá; 3) a konečně na filmu zklame i loutkové provedení draka, který je prostě trapas - což ale, pokud se nepletu, jde říct o jakékoli české pohádce, kde se vyskytuje drak - nevím o tom, že by se někomu povedlo ho udělat tak, aby z něj šel skutečně strach. Na pohádce zarazí i zvláštní kostýmy, které někdy vypadají spíš jako z ruského prostředí, než české pohádky. Skvělý mi zde naopak přijde výběr filmových lokací, které mi jsou důvěrně známé, a filmu dodávají na atmosféře. Celkově mě bavilo na to koukat, a jediné, co mi tam vyloženě vadilo, byla ta otravně uřvaná hudba, která tam každou chvíli burácela, jinak film hodnotím kladně. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Neprávem nepříliš často reprízovaná pohádka. Vymyká se těm klasičtějším, protože je spíše temná a drsná (svrhnutí Černého prince a jeho kumpánů ze skály do hluboké rokle je natočeno opravdu až hororově a brutálně). Drak a jeho vizáž sice není nejstrašidelnější, ale oceňuji práci výtvarníka Bohumila Bednáře, který draka vytvaroval do celkové velikosti 36 metrů! A to je to pravé kouzlo, bez počítače, bez efektů, pouze obrovská rozpohybovaná loutka. Navíc namluvena/naskučena odborníkem na zvířecí hlasy Strýčkem Jedličkou. Nadabováni byli i Bajaja (Ivan Palúch) a jeho věrný kůň Petrem Štěpánkem a Černý princ (František Velecký) Petrem Čepkem. Oko potěší krása Magdy Vášáryové (princezna Slavěna) a exteriéry zámku Hruba Skála, hradu Pirkštejn a Valdštejn, Českého ráje a jeho okolí. Uchu zase polahodí dramatická hudba Vladimíra Sommera. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je sice z průměrných vod, ale i tak své kvality určitě má. Především pak v podobě pohledné Magdě Vášáryové a mluvícím koni, který se mi na tom všem líbil asi nejvíc. Ochotnické rytířské souboje už tak dobré nebyli, stejně jako výkon představitele Bajaji, ovšem to shazování vojáků z hradeb mi v dětství až nahánělo husí kůži – stejně jako samotná saň. Dnes už se jejímu vzhledu většina diváků jen zasměje, ale coby malému dítěti dokázala nahnat hrůzu… ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Děj je sice pořád to samé dokola, přesto povedená a zábavná pohádka, která má příjemnou, místy i vážnou atmosféru. Herecky slabší obsazení, které se projeví zejména na kvalitním projevu a výkonech herců. Efekty raději moc komentovat nebudu, protože vyvrcholení pohádky souboj s drakem je spíše vrchol filmařského diletantství a trapnosti. Není to sice žádný vrchol české kinematografie, ale mám pohádku celkem rád. 5/10. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, ani ne to že to bylo takové ponuré, ale prostě tuhle pohádku jsem nikdy moc nemusela ani v knižní podobě a teď, když jsem ji viděla ve filmové, tak taky ne. Hned první, co mě udivilo, jak mu nebylo divné, že ten kůň mluví. To je asi normální, když se bijete před hostincem, že na vás kůň promluví "naskoč si" a odveze vás. Ok. Další věc. Ha a pak že dřív to nebylo jako dneska... znala ho - no znala je silné slovo - potkala ho před dvěma minutama a už by ho políbila, kdyby je nevyrušili.. to je úplně stejné jak dnešní omladina (jsem sice zhruba stejně stará, ale baví mě používat slovo omladina :D) na diskotéce, nebo snad ne? Akorát že nehrají slepou bábu, ale tanec zvaný ochmatávačka. Další fakt. Odkdy ženské v této době (pohádkovostředověké samozřejmě) mohly nosit legíny aka kalhoty a být oblečené jako panoši? Ten souboj s drakem byl každopádně nejubožejší a nejnudnější, jaký jsem kdy viděla. Nekonečné obsakakování draka na koni jak na oslu a ani se nestrefoval. Všimli jste si taky, že evidentně neuměl zacházet s mečem, když ho furt držel za ostří anebo jako obrannou kládu? No a nejvíc mě dostal závěr, kdy zcela radikálně, bez debat je hned popravili hozením ze skály... a házeli je všichni - kuchtík, voják, služka... hodně razantní. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Na dotaz, proč v českém filmu účinkovali slovenští herci, odpověděl režisér Kachlík, že uměli velice dobře jezdit na koni, což v té době umělci z české provenience nedokázali. (Robbi)
  • Tehdejší ústřední dramaturg Ludvík Toman, který nenáviděl všechno, co souviselo s náboženstvím a vírou, ke scénáři této pohádky připsal: "Vynechat pokřižování babičkou, těmto věcem je třeba se vyhnout." (raininface)
  • V titulcích je uvedena jako autorka scénáře Eva Košlerová. Ta ale pouze kryla skutečné autorství zakázanému Františku Pavlíčkovi. (jenik71)

Reklama

Reklama