Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi měsíci byl v malém středočeském městě Buchnov zavražděn romský mladík Denis Janeček. Do Buchnova se vypraví dokumentarista Lukáš, který Denise i jeho údajného vraha Jiřího Kováče zná z dětství. Proslýchá se, že Denisovu smrt má na svědomí více lidí, což by Lukáš rád prověřil. Místní se však o incidentu odmítají bavit, pomoci se mu zdráhá i Denisova matka Marika. Nadějí je pro Lukáše samotný Jiří, který se svým činem rád vychloubá. Pomoc si slibuje také od Denisova bratra Tomáše, s nímž Jiří pracuje pro místní podnikatelku Magdu, a také od dcery starostky a místního lékaře Heleny. Tu Denis údajně znásilnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

tuctovychlap 

všechny recenze uživatele

vravím si..síce je to rozprávanie rozvláčne, ale nemusí byť všetky klipovo ubehané..síce to nie je Pustina, ale nemusí mať všetko 4 alebo 5 *..síce je to v hudobných motívoch preklavírované, ale viac by mi vadilo ako podmaz techno-tuctuc-piča-acid-kefír-tecno..dám tomu ešte šancu (priznávam, že aj také Vzteklina či Pustina ma "chytili" až postupne).. ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Velká očekávání, hodně reklamy, ale překvapení se nekoná. Srovnání s Pustinou je spíš úsměvné. První díl nudný, pomalý, s rušící a k příběhu se nehodící hudbou. Mám pocit, že Česku chybí kvalitní tvůrci hudby k filmům. Proč všude cpát klavír a basu? Neexistují jiné hudební nástroje? Co takhle trochu elektroniky? Hudebně jsme ve filmech (s několika málo výjimkami) sto let za opicemi. Matěj Anděl nevýrazný. Uvidíme, co další díly, ale tohle byla nuda a šeď. ()

Reklama

carl.oesch

všechny recenze uživatele

Zvykejte si, milí občané. Kooprodukováno ARTE, vyrobeno ČT podle evropských hodnotových notiček podle scénáře "studentů", které dozoroval americký režisér. Režiséři pro jistotu ne dva, ale tři - včetně onoho Američana. Scénáristů šest. Klišoidní námět s lynčem nebohého Roma a obehranými problémy, které jsou podávány s obvyklou tendenčností. Herci vesměs děsiví, aby se neřeklo, objevilo se sice pár lepších (Stivínová má zcela jasně evokovat Pustinu, jenže o herečce to opravdu není), ale jinak na první pohled děs a běs. Pozoruhodné je, jak se v tvorbě i publicistice objevují stále stejné motivy rasismu, zkorumpovaných úředníků, policistů a právníků, podnikatelů rovněž jako podvodníků a ničitelů životního prostředí, ale co takhle třeba, kdyby tématem bylo reálné chování značné části romského etnika, v jednom dílu Rapla je zcela jednoznačně předváděna kriminalita Vietnamců, ale nevzpomínám si, že by někde vraždili, terorizovali a okrádali oni nebozí Romové, vždy jsou to jenom "bílí" gauneři a jelikož Vietnamců se nikdo neptá, tak taky oni. Jo, a ještě mafiáni pouze a výhradně z Ruska. Kdy bude tématem detektivek (nastavujících zrcadlo slovy klasika naší době... zejména z dílny ČT) podvodné chování neziskovek nebo terorizování a vydírání z řad tu zelených ondy jiných, ale vždy velmi pokrokových aktivistů? Odpověď zní. Nikdy, a nebo ještě lépe, nikdy do té doby dokud bude onen moloch na Kavčích Horách pracovat na základě těch jediných správných evropských hodnot, politické korektnosti a lidské připosranosti. Nebudu tomu dávat odpad, protože nebudu hodnotit něco na základě prvního dílu a dál to sledovat nehodlám. Nicméně, doufám, že se zase nedožiju doby, kdy se na podobné sračky bude muset člověk nejen povinně dívat, ale také o nich diskutovat (samozřejmě pouze v tom jediném správném směru) ještě v nějakém kolektivu, jako to bývalo kdysi za komunistů. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% - Námět seriálu údajně vznikl na nějakém studentském workshopu. Výsledek tomu přesně odpovídá. Hlavní hrdina je nesympatický, vlezlý a arogantní, patrně v důsledku svého přesvědčení, že je lepší člověk ("S tebou jsem chtěl taky mluvit!"). Je zajímavé, že proti jedněm stereotypům se tu bojuje jinými stereotypy, jen s opačným znaménkem. A co policie? Ta tu smrt nevyšetřuje? Pouze jsme se dozvěděli, že po čtyřech měsících propustila údajného pachatele na svobodu. Proč? Jaký k tomu měla důvod? A to jako dál nepátrají? Tendenční a manipulativní, nicméně jsem zvědav, jak v tom budou autoři pokračovat a kam až dospějí (něco je průhledné už teď, ale třeba překvapí). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na tomhle že makalo sedm scenáristů a tři dramaturgové? Ty brďo, to by Dietl čubrněl! Naprosto nezajímavé, neživotné a nejpitomějšími možnými způsoby představené postavy, které deklamují twitterové výkřiky v případě bílých "rasistů", nebo rádoby drsně hovoří v případě nebílých, ale jen tak, aby se neřeklo. Celé to vypadá tak - prvoplánově agitačně, až se chce člověku brečet. korunu všemu nasazuje to Dvořákovo deklamování, které nezní nijak věrohodně (ještě aby!) ani procítěně, aby tomu divák náhodou ještě neuvěřil. Diváka nutno správně politicky profilovat. Proto na romském sídlišti nikde není nepořádek, nikde vytrhaná a spálená okna, nikdo si nehraje s kudlou a mladý Rom dokonce má dvě zaměstnání! Člověk se zkušeností z Ústí nad Labem z ulic kolem skláren však ví svoje a podobná z prstu vycucaná a nereálná agitka ho asi nedojme. Btw - z čeho hlavní hrdina žije a z čeho platí nájem? ()

Galerie (26)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama