Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distribuce toxického alkoholu představovala v českém prostředí velký případ, který pobouřil veřejnost - vyhlásit v Česku známém vstřícným a liberálním vztahem ke konzumaci alkoholu dočasnou prohibici znamenalo jednak akt zoufalství, jednak nemalou politickou odvahu. Výsledkem televizního zpracování kauzy ale není velký film, natož pak mimořádné drama. Ambiciózní a kvalitní kinematografie by dokázala událost přetavit v působivý žánrový snímek, který by oslovil široké mezinárodní publikum. Výsledkem české snahy je něco, co sice můžu bez nejmenších problémů označit za místní nadprůměr, ale zároveň za cosi, co zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Poctivě čtyřhvězdičkové jsou jedině thrillerově znějící zvuková podmalba a především postava kšeftaře bez skrupulí v podání charismatického Lukáše Vaculíka. Snímek se drží všeobecně známých faktů a nesnaží se o investigativní průzkum toho, co se skrývalo pod povrchem. Na tom měl podíl fakt, že scénáristka Lenka Szántó zpracovávala kauzu během zahraničního pobytu v Izraeli a spoléhala se jen na mediální výstupy. Za mě 3,5 hvězdičky, tentokrát proti svým zavedeným zvykům zaokrouhluji nahoru, protože česká kinematografie potřebuje jakoukoli vzpruhu. Celkový dojem: 70 %. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Alkohol nad 20% už nepiji! Ještě štěstí, že miluji portské víno :-) (hodnocení 50%, zas taková pecka na 80% to nebyla!) Zajímalo by mne, jak to, že Vaculík vypadá ve svých 55 letech jako starý 80 letý dědek. A to je přitom abstinent, nechodí po zábavách a nepracuje manuálně v těžkém průmyslu. Prý ale kouří 50 cigaret denně... pak doporučuji na ten ksicht nějaký krém +55, protože v 60 letech už bude hrát jen pradědečky. ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Ilustrace na konkrétních osudech má dopad vždy nejdrtivější. A tady se dokázali vyhnout naštěstí i klišovitému zpracování (scénka s penálem koupeným dvakrát byla tak na hraně, že jsem se v té chvíli zapřísahala, že už nikdy nebudu mojí mámě vyčítat, že něco koupila blbě, nebo zbytečně!). Také bylo samozřejmě užitečné nahlédnout do střev alkoholového kšeftu - nedokážu sice poznat, jak moc to bylo autentické, ale rozhodně si teď dlouho asi nic nenaleju... Apropó - omlouvám se L. Vaculíkovi, že jsem si o něm vždy myslela, že je sice pohledný, leč prkenný herec. Kolem padesátky se zdá, že se poměr obrací. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

není to úplně na 100%,ale v rámci české televizní tvorby je Metanol opravdu zjevení.Dobře zahraný,dobře natočený kousek,který se nebojí neokoukaných herců ani modernějších postupů.Osobně se mi hodně líbilo i to,že každý díl je jiný.Ten první ukazuje jak to celé vzniklo (a nad tím fakt zůstává rozum stát) a druhý pak funguje jako hodně dobrá procedurální detektivka,kdy se policie snaží dát dohromady všechny věci.Když navíc vezmu v potaz co za zvěrstva chodí do kin je ta pátá hvězda zasloužená...80% ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane, keď sa spojí ľudská hlúposť a chamtivosť na strane výrobcov a distribútorov (až mrazí z toho, ako to predávali ďalej keď zistili, že to zabíja). Na druhej strane konzumenti, čo chcú ušetriť na kupovanom alkohole. Tí, čo zarábajú málo by mali dvojnásobne vedieť, ako rozumne narábať so svojimi peniazmi. Každý človek sa musí rozhodnúť, čo má pre neho väčšiu váhu, či chľast/chvíľkový pôžitok alebo zdravie. A na tretej strane laxné opatrenia na výrobu a distribúciu alkoholu, vďaka čomu sa táto kauza mohla uskutočniť. Muselo sa stať až niečo také, aby sa sprísnili opatrenia, hanba. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)
  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)
  • Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama