Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Příjemně ztvárněná nepříjemná kauza, kterou si dobře pamatuju. Včetně toho, jak do naší oblíbené karvinské hospody v pátek 14. září 2012 zavítal policista a oznámil obsluze zákaz podávání tvrdého alkoholu. Víc mě bavil asi první díl, kdy sebranka vychcaných hovad míchá smrtící směs a prodává ji dál. Zaujala mě především pro mě neznámá Kristýna Ryška (i když Zlatou labuť jsem už díky manželce po oku sledoval). Soudní výpověď její postavy o tom, že za otravu může finanční situace obětí, které si nemohou dovolit kvalitnější alkohol, poukazuje na mentální chudobu, která podle mě dokáže napáchat více zla než chudoba materiální. Přece si nikdo normální nedonese ze stánku a nevypije atrapu rumu za pár korun, proboha… No, asi nemá smysl předstírat, že tomu tak není. (1 416.) ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že se do tohoto televizního filmu nezapletli lepší herci a herečky. Šíleně to srazilo dojem z filmu, který byl po ostatních stránkách naprosto luxusní. Líbil se mi jen a pouze výkon Lukáše Vaculíka, který byl prvotřídní. Ostatním jsem měl hrozný problém jejich role uvěřit. Divácká úspěšnost byla zajištěna už jen divácky atraktivním tématem. Režisérka se ukázala býti maximálně schopnou osobou a smekám před ní. Snad nám ještě něco přinese. Myslím, že uchopila celé téma skvěle. Kamera i hudba byly na české poměry něco úžasného. Dokonce jsem přivítal i husí kůži, což je u českého filmu věc nevídaná. Opravdu mistrovsky odvedený kus filmařiny. Co se týče inspirací skutečností, tak se mi úplně nechce věřit, že pánové prodávali nevyzkoušený produkt, který vyrobili na základě přetransformovaných informací z wikipedie, spíše bych to viděl jako pohádku pro soudy, která měla snížit tresty. Parádní film, který bych se nebál doporučit komukoli v této malebné, alkoholem prosáklé, zemičce. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mňa Metanol skôr nudil, než zaujal. Ja by som to zredukoval na 1 diel, ale je mi jasné, prečo sa v tom tak nimrali - každý si to pamätá a emócie z toho priam sršia. Nie som si istý, či je to kvalitatívne, technicky na úrovni HBO. Tie pološerá až úplné tmy mi tam veľmi vadili. Na druhej strane dialógy boli fajn. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama