Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dejovo mi to skôr pripominalo Apollo 13 ako Gravitaciu, ktoru to pripomina trochu vizualne. Ale zdaleka to nevyzera tak pôsobivo. Triky ne su zle, len to pôsobi cely cas umelo a nemal som pocit, ze sledujem astronautov vo vesmre, ale len pekne triky. Dejovo to je strasne nevyrovnane. Neustale sa striedaju pokusy o maximalny realizmus so scenami, ked sa vsetko poserie a tak to rusky hrdina zoberie do vlastnych ruk a zazracne vyriesi. Samozrejme najlepsie zaberie stare dobre pobuchanie po nejakom pristroji. Stopaz je strasne prestrelena a tak sa tu najde kopa nudnych scen. Postavy vyznievaju skôr komicky namiesto toho, aby vo mne mali vzbudit strach o ich osud. Najfascinujucejsi na celom filme je pristup rusov k praci. Americania maju zakazdym pripravenych x premyslenych postupov ako pokracovat a pre istotu sa vsetko este raz overi. Rusi idu krok za krok bez premyslania s vierou, ze to nejak dopadne. Vo filmoch funguju obidva postupy rovnako. Nakoniec ma najviac potesil kratky vyskyt videohry No pockaj, co mi pripomenulo ako som ju tak 28 rokov dozadu drtil ostosest a pozbieral som v nej velku kopu vajec. 4/10. ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Ruský film ide kvalitou rapídne hore. Hoci v tomto prípade si tvorcovia skutočnosť trošku prikrášlili (na rozdiel od Vremja pěrvych), stále je to veľmi dobrý film. Vlastne by som povedal, že možno aj trošku lepší. Dej má gradáciu a aj triky sú úžasné, navyše sa nimi zbytočne neplýtva. Podobne je to aj s pohľadom do rodinného života kozmonautov, ktorému sa dostane priestoru tak akurát. Nie je núdza ani o vtipné momenty. Napríklad, keď sa kozmonauti snažia kladivami odstrániť poškodený kryt senzoru. Sovietska kozmonautika ma vždy zaujímala a hlavne pohľad na dobívanie kozmu z tej druhej strany železnej opony, preto dúfam, že ruská kinematografia bude pokračovať v nastolenom trende a ponúkne nám ešte viac podobných filmov. ()

Reklama

nonick1 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený kousek. Něco jako Gravitace na ruský způsob, ovšem oproti ní se navíc může pyšnit strhujícím příběhem, tu a tam obohaceným o úsměvné - řekl bych "slovanské" - momenty, které celou tu vesmírnou anabázi zlidšťují; ať už jde o pohroužení do hry „Jen počkej, zajíci!“...nebo "opravu" kladivem...o vodce, schované pro případ nejvyšší nouze, nemluvě :-) Mimochodem: v r. 2017 vznikl v Rusku kromě Saljutu-7 další skvělý film s vesmírnou tématikou – Spacewalker. Prostě dobrý ročník... ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Dal bych plné hodnocení pokud by scénárista neudělal z celé extrémně náročné záchranné mise totální frašku :(. Obrovská škoda, protože tento film vůbec nepotřeboval hollywoodské přehánění, ani zbytečný patos ve stylu že vše ruské se nechá opravit velkým kladivem. Na druhou stranu se mi líbilo parádní zpracování, výborné efekty, chytlavá hudba která hezky měnila motiv dle aktuální situace. I herecké obsazení bylo fajn, prostě vše bylo parádní až na tu vymyšlenou show. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Rusové rozhodně umí zaujmout. Obrazově je to skvělá práce. Je tu samozřejmě dost cítit inspirace Gravitací, ale co se obrazu týče, Rusové to umějí. O to větší je škoda, že ten zbytek stojí za starou belu. Neumějí vyprávět, neumějí dojmout, ba co víc ani zaujmout diváka. A díky jejich "jinýmu" vyprávění než jsme zvyklý od hrdých Američanů by z toho mohl být skvělý film. Jenže tam, kde by jsme měli mít husí kůži a sledovat těžký závěr a loučení, mě zaujala tak maximálně hudba ale bylo mi jedno, co se děje na obrazovce. A takhle to je s celým filmem. Obvykle se Vám něco líbí, ale v celkovém dojmu to vychází úplně do ztracena. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • V skutočnosti Američania nikdy nevypustili žiadny zo svojich raketoplánov na Saljut. NASA plánovala vyslať Challenger alebo Discovery, aby nafotil "mŕtvu" stanicu a uvažovalo sa o jej získaní, ale od všetkých týchto plánov sa upustilo, pretože nechceli provokovať Sovietsky zväz. (Dajman)
  • Oba hlavní aktéři se k filmu vyjádřili kriticky. Vladimír Džanibekov s neskrývaným roztrpčením prohlásil: „Natočili hollywoodský trhák s přehnanou fantazií a množstvím technických chyb.“ Viktor Savinych dodal: „Přibližně před půlrokem jsme s ředitelem řídicího střediska sdělili filmařům hodně připomínek. Chtěli jsme, aby se autoři chovali ke kosmonautice uctivěji. Scénář sice napsali podle mojí knihy, ale mnoho z ní převedli povrchně a nepravděpodobně.“ [Zdroj: iDnes.cz] (klukluka)
  • Do filmu bola pridaná zápletka o požiari na palube Sojuzu T-13 a možnom návrate len so Savinychom (Pavel Derevyanko) na palube. V skutočnosti k ničomu takémuto nedošlo, lebo posádka si dala veľký pozor na to, aby sa všetka voda vyparila pred zapnutím akýchkoľvek elektrických systémov. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama