Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

rawen 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že film z roku 1926 má víc šťávy, kreativnější akční scény a lepší kaskadérské výkony, než naprostá většina akčních filmů současnosti. Grotesek jsem moc neviděl, ale tohle je prostě pecka, když se navíc divákovi dostane ještě dokonalého Keatonova mimického herectví, není co řešit. 9/10 ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Clyde Bruckman, Buster Keaton .. Můj první němý Buster Keaton a nakonec velice příjemné seznámení. Nesází sice na hluboké myšlenky nebo emoce (jako Charlie Chaplin v některých svých dílech), ale příběh, který je plný akce, pohybu a dobrodružství. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V knize 1001 FILMŮ KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE k tomuto filmu píšou „Nejlepší komedie všech dob, nadčasová. Nejde jen o nepřetržitý sled úžasných gagů, ani o způsob, jakým se všechny odvozují od situace a postavy a nevydělují se z filmového příběhu. To, čím je Frigo na mašině výjimečný, spočívá v tom, že je dokonalý v každém směru: ať jde o humor, napětí, historické reálie, psychologii postav, vizuální nádheru, nebo technickou dokonalost. Dalo by se snad dokonce říci, že je to film, který se blíží naprosté bezchybné dokonalosti, a to nejen v žánru komedie.“ Já osobně toto hodnocení beru jako lehce nadsazený. :-) Rozhodně filmu nelze upřít jeho pokrokovost a historický přínos kinematografii. Když se ale na film podívám očima Evropana 21. století, nabízí mi strašně málo. Válka Severu proti Jihu groteskně spojená s railway movie konce 20. let mi nenabízí nadčasovou pointu. Snímek je obohacen kvalitním avšak neoriginálním zvukovým doprovodem (Óda na radost, Šavlový tanec, Straussův valčík, atd.) Jsem na vážkách mezi 3 a 4*. Není to věc, ze které bych byl odvázanej, ale stále je to legenda, kterou stojí za to vidět. 67% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moje asi prvni setkani s Busterem a ze by to byla nejaka slava, jak by se podle hodnoceni zdalo, se rict neda. Je sice fakt, ze nakej fanousek grotesek nejsem a jediny, co jsem sledoval trosku peclivejc, byly kdysi davno Laurel a Hardy, ale tenhle film mi proste kdovijak paradni neprisel. Musi se sice uznat, ze se Buster mraci ze vsech sil a na vlaku, kde se odehrava vetsina deje, lita jak opice a obcas udela nakou vtipnou scenku, vetsinou ze nekam spadne a podobne, jenze ja se u tohohle filmu parkrat maximalne tak pousmal a to je vsechno. Navic, co se tyce hudby, ta je misty fakt paradni, problem je, ze se dost casto opakuje a je stereotypni az skoro uspavaci a to vlastne plati i o samotnym filmu. Nicmene je tu jedna vec, kterou musim vyzdvihnout, bojovy pasaze vypadaj jak z nakyho historickyho velkofilmu. Celkove, ac natoceny pekne, bohuzel ne moc vtipny a misty nudny, za coz taky muze delka, nakejch 20 minut by stacilo, takze jen 3*. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (29)

  • Buster Keaton (Johnnie) si na pyrotechnika zahrál při ranách z děla – první výstřel byl příliš silný a Buster málem přišel o prsty. Posléze ladil intenzitu kanonády dávkováním střelného prachu za pomoci pinzety. (classic)
  • V roce 1972 zorganizoval britský filmový časopis Sight & Sound velkou mezinárodní anketu, ve které měli filmoví historici a publicisté vyjmenovat 10 nejlepších filmů všech dob. Frigo na mašině obsadil 8. místo a byl v této anketě uveden jako nejlepší filmová komedie vůbec. (sud)
  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama