Reklama

Reklama

Porodnice Třetí říše

(TV film)
  • Francie Les Pouponnières du IIIe Reich (více)

Obsahy(1)

Dokonalé děti, výplody přísně tajného programu Lebensborn, měly podle nacistické teorie ovládnout svět. Dodnes se s tím těžko vyrovnávají. V letech 1935 až 1945 se v centrech programu Lebensborn neboli „pramen života" narodilo na 20 000 dětí. V souladu s Hitlerovým výrokem o budoucí německé mládeži, která by měla být hbitá jako chrt, houževnatá jako kůže a tvrdá jako Kruppova ocel, byly tyto děti potomky pečlivě vybraných matek a otců z řad elitních německých vojáků, samozřejmě s přihlédnutím k čistému rasovému a rodinnému původu. Krátce po porodu však byli novorozenci matkám odebráni a předáni k předem určené fyzické i ideologické výchově, jejich jedinou rodinou se stala Třetí říše. Francouzský dokument přináší informace a málo známé archivní záběry těchto institucí z doby jejich fungování a rovněž poutavé výpovědi pamětníků. Jak se dnes žije těm, kdo se v rámci programu Lebensborn narodili? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ponúka vzácne archívne zábery o materstve zvláštneho druhu. Dáva slovo deťom narodených do tohto programu, ktorým dnes je okolo 75 rokov. V rokoch 1935 až 1945, sa v tomto programe narodilo okolo dvadsať tisíc detí. Narodili sa v Nemecku, ale aj v špeciálnych škôlkach zriadených nacistami v Belgicku, Holandsku, Francúzsku, Dánsku a najmä Nórsku, ich príbehy sú dojemné. Zatiaľ čo v Európe panuje hlad, v týchto škôlkach nič nechýba. O mladé matky sa starajú najlepšie pôrodné asistentky a vynikajúci lekári. Deti narodené s postihnutím sú ihneď odovzdané na osobitné zaobchádzanie. Hlavní predstavitelia programu Lebensborn boli súdení v Norimbergu. Žiaden z nich nebol odsúdený. Tieto deti hanby sa dodnes s touto ťarchou ťažko vyrovnávajú. Viac o programe Lebensborn uvádzam v komentári k filmu Dva životy. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dokumentů o projektu Lebensborn s autentickými výpověďmi dnes již dospělých lidí, kteří se v těchto porodnicích narodili. ()

Reklama

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

,,My přece za nic nemůžeme. Jsme oběti." A ona je to pravda. Tyto děti za nic nemohly. Ale bohužel se narodily v tomto programu. A tak není divu, že se k nim lidé z jiných států chovali po válce nepřátelsky. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Mezi dokumenty na toto téma pouhý standart. Výpovědi pamětníků jsou prokládány archivními záběry a tradičními promluvami komentátora. V porovnání s ostatními dokumenty bohužel chybí emocionální náboj, neboť v Třetí říši se bohužel odehrály daleko horší události, než jen narození v Lebensbornu. Viz Mengeleho "lékařské" experimenty či další zvrácené výzkumy na zajatcích v koncentračních táborech.Vedle tohoto je nějaké narození v nacistickém programu procházkou růžovým sadem. Coby historické obohacení ovšem dostačující. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tedy narodit se v lidské drůbežárně jako náhrada padlých vojáků a hned se stát členem NSDAP a být obklopen hodnými strýčky s vlajkami SS...Možná pro nějakého "nácka" sen. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Ve starší verzi dabingu bylo cca v 10. minutě uvedeno, že porodnice Lebensborn byly také v Holandsku, Švédsku a Dánsku. To ale nebylo možné, jelikož Švédsko nebylo nikdy okupováno. Po upozornění Česká telvize dabing opravila a tak už tuto informaci např. 12. srpna 2017 tento dokument neobsahoval. (WikingVik)

Reklama

Reklama