Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1970 natočil režisér Dušan Klein svůj první kriminální film podle scénáře Václava Šaška. V něm byl řidič dálkové dopravy Karel Marek (J. Holý) odsouzený před čtyřmi lety za pašování uměleckých předmětů za hranice. Na lavici obžalovaných však stanul sám, neboť vzal vinu na sebe namísto svých společníků výměnou za to, že se postarají o jeho rodinu. My se s ním setkáváme v okamžiku, kdy je po odpykání trestu propuštěn na svobodu a ihned nato kontaktuje jednoho z nich – Karla Hesse (Z. Kutil), jehož následně chladnokrevně zavraždí. Poté se vydá i za ostatními – Jelínkem (J. Somr), Krásou (B. Šmída) a Novákem (I. Prachař), které postaví před hotovou věc, že Hesse zabil. Přinutí je o věci mlčet, poněvadž by je nyní u výslechu všechny potopil. Za vlastní mlčení si pak žádá finanční rentu. Po třech měsících se ale z Marka stává notorický opilec a pro své kumpány začne představovat nebezpečí. Policie také nalezne mrtvé tělo Hesse v potopeném autě. Případu se ujímá zkušený vyšetřovatel Hájek (J. Adamíra), který si brzy dá do souvislosti Hessovu smrt s propuštěným Markem. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nanicovatá detektivka. 1)  Filmovou temnou detektivku s vynikající režií (komentátor MickeyStuma) jsem tedy nezaregistroval. Viděl jsem utahaný film blízký televizní inscenaci, který nedostatek režijní invence nahrazoval jazzoidní hudbou a snahou o pochmurnou atmosféru._____ 2)  Dvě hvězdičky jsem považoval za spravedlivé ohodnocení celého díla. Závěrečná pointa - nepointa je důvodem, proč dávám jenom jednu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nechci žít s vrahy… Nikdo si nesmí myslet, že může zabít člověk a že se mu nic nestane, když to dobře vymyslí " Detektiv v podání Jiřího Adamíry se sice ve svém úsudku, pokud jde o pachatele vraždy bývalého řidiče Marka, mýlí. Celý ten závěr této poněkud netradiční (s nádechem noir) detektivky tak i proto vyznívá tak trošku do ztracena. Přesto však má tento film své určité kvality. Mě osobně zaujaly zejména filosofující dialogy mezi Adamírou a Záhorským v roli policejního doktora o svědomí policisty: "Co je pro společnost menší riziko. Nevypátraný zločin, byť by to byla vražda a nebo zločin vypátraný, ale za cenu porušení zákona. A určitých etických principů"... "Svědomí, s tím bych začal mít problém, kdybych je nechal, aby je potrestal Bůh... Když mohu sám říci ano, to je svědomí." Rozhodně tedy nejde o plytkou detektivku, což samo o sobě není málo. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je parádní detektivka s parádní kamerou natlučená doslova hereckou elitou své doby. Všem kraluje Jiří Adamíra v roli detektiva, noblesní jako vždy s hlasem, který rozklepává kolena i mně. Nejedná se však o klasickou detektivku kdy s vyšetřovatelem rozplétáme stopy a hledáme viníka. Zde je vše jasné od začátku, spíše sledujeme jak kriminálka tápe a jak pozvolna utahuje smyčku kolem pachatelů. A nejzajímavější na tom je, že u jednoho ji zatáhne až moc čímž se film dostane k velmi zajímavému konci. Nebudu ale více spoilerovat, nečtěte komenty a koukněte na to. Mimochodem utopit pro film v roce 1970 Renaulta 8, to muselo bolet :-). Dávám za 4 stováky ty zelený... * * * * ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jistojistě to nejlepší, co jsem od Dušana Kleina (který mě jinak nechává bezpečně chladným) viděl. Ani se mi nechce věřit, že něco tak temného a psychologického natočil on. Inu, mohl se spolehnout na skvělé herce, výtečného skladatele Havelku a scénář, který se nebál (zlehka) otevřeného konce. Dialogy Jiřího Adamíry a Bohuše Záhorského neměly nejmenší chybu. Co chybu mělo, byl hnusný televizní ořez. Z filmu, jenž byl očividně (nejen podle úvodních titulků) natočen širokoúhle, zbylo torzo, do jehož obrazu se vše zkrátka vejít nemohlo a taky nevešlo. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Holy jse skvely, Smida je vyborny a i dalsi pachatele se zhostili ukolu s noblesou - pravda, diky scenari jsme se nedockali excelentniho kusu, ale... Ale ze sondy do policejni prace psychologickeho natlaku, kterou nasledne StB pouzivala nekolik desetileti se mi zvedal DOST kufr. Opravdovy profesionalni humus. Kdeze jsou ti sympaticti policite... "Jednu vrazdu vysetrite, ale druhe nezabranite!" Otevreny konec mi na rozdil od ostatnich docela sedl. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Prahe a na Slapskom jazere. (dyfur)
  • Když Krása (Bohumil Šmída) sleduje v televizi dostih, komentátor zrovna popisuje souboj Kostravy a Lukavy, koní později známých ze stolní hry „Dostihy a sázky“. Podle pořadí (Lukava druhá, Kostrava zřejmě třetí) by se mělo jednat o Velkou pardubickou v roce 1970. (Gray)

Reklama

Reklama