Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Politování hodné selhání americké FBI, jejíž představitelé se projevili jako ještě větší magoři než David Koresh. Jelikož se děj zaměřuje jen na samotné obléhání a téměř nezabíhá do doby před ním, působí těch šest dílů příliš natahovaně. Ráda bych se dozvěděla více podrobností o tom, jak žil Koresh před založením sekty a o době jejích začátků. Takhle zbylo opravdu zajímavého materiálu spíše jen na delší film. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. Jak Kitsch, tak Shannon mají na působivější výkon a zhruba polovinu série mě doprovázel dojem, že se to zbytečně vleče. Střih na 2.5 hodiny, přidat na intenzitě, tedy spíš film než formát šesti epizod. Pokud byl Koresh fakt vyšinutý hovado, tak to tady není vidět. Spíš takový pokojný, dobrácký a jenom lehce vznětlivý chudák cult-leader manipulátor. Nebyl jsem ale v obraze co se týče případu a jeho nuancí, možná kdo si potrpí na přesný rekonstrukce, tak je spokojen. 65% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi tristní zpráva o (bývalém?) stavu americké demokracie... Vůbec bych neřekl, že je to projekt protiamerický, naopak, vyléčit neduhy demokracie jde jenom takhle - poukázáním na její selhání. Je neuvěřitelné, že za ten masakr nebyl nikdo z ATF a FBI obviněn a potrestán... Ten příběh má skvělý narativ a je chytře vyprávěný, trochu na pochybách jsem z toho, zda tvůrci až příliš nestraní Davidu Koreshovi, jako by záměrem scénáristů bylo jeho osobu očistit a zlepšit image jeho jména (minimálně záliba v arzenálu automatických zbraní a polygamní manželství s dvanáctiletými holčičkami zůstává silně kontroverzní). Osobně jsem ten příběh četl jako srážku dvou jednoznačně špatných stran, přičemž ta řádově silnější a disponující větší technickou a vojenskou převahou bezdůvodně masakruje tu slabší - a to je proti veškerým zásadám právního státu. Jak říká přímo jedna z postav, konkrétně moderátor texaského rádia, policie by se nikdy neměla zaměňovat s armádou, policie má incidenty neeskalovat, ale naopak deeskalovat, kdežto armáda má za úkol vyvolat co největší ztráty v nepřítelových řadách, přesně jako to dělá FBI tady - tanky, psychoteror, slzný plyn, bezdůvodné decimování osobního majetku, to jsou kroky armády, ne policejní složky. Každopádně tahle šestidílná minisérie je vynikajícím projektem, má mimořádný casting, sešla se v něm celá řada hereckých osobností a vše graduje v předvedených hereckých výkonech... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Tak pre mňa veľké prekvapenie. Po zmiešaných kritických ohlasoch sa mi do seriálu príliš nechcelo. Prvé dve epizódy sú síce trochu vláčnejšie (hoci určite nie nudné), ale v momente ako začne obliehanie je to skrátka strhujúce. Nechápem tú kritiku na hlavu Kitscha. Koresha zahral perfektne. Niektorí tvrdili, že tvorcovia Davida Koresha príliš „poľudštili“, prípadne, že divákovi podsúvajú, že by s ním mal do istej miery sympatizovať. Hm, mne to tak vôbec neprišlo. Práve v tom, že Koresh nie je jednorozmerná záporácka figúrka (na takéto zjednodušenia sa tu nehrá), je hlavná sila. Dokáže byť vlastne celkom príjemný chlapík, s ktorým sa dá pokecať a ktorý vám vždy ponúkne slovo útechy. Možno si poviete, že je vlastne v pohode týpek a na tých jeho báchorkách možno bude niečo pravdy, veď čo my vieme... A to je práve to desivé. Koresh je fanatik a brilantný manipulátor, ktorý ovláda všetkých okolo seba, náznaky odporu obratne zadusí, vyhlasuje síce, že každý môže dobrovoľne odísť, ale psychologickým tlakom ich v skutočnosti udržiava v budove a ešte im dokáže vsugerovať, že ich k ničomu nenúti. Kitsch všetky tieto nuansy brilantne podchytil. Žiadne sympatie ale nemali ani šéfovia FBI/ATF, z ktorých strany došlo k brutálnym chybám už na začiatku. Potom sa to už nabaľovalo a nabaľovalo, až do tragického finálneho dňa, ku ktorému vôbec nemuselo dôjsť. Z hercov nemožno zabudnúť na empatického vyjednávača v podaní geniálneho Michaela Shannona – ten chlap snáď zlé výkony ani podávať nevie. Oslovia aj Shea Whigham, Melissa Benoist, Paul Sparks či Rory Culkin. Za mňa teda hodne dobré. Určite odporúčam. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)
  • V seriálu je řečeno, že požáru ve Waco uniklo jen pět lidí. Ve skutečnosti jich bylo devět. (Rollo_Tomasi)
  • David Koresh se narodil 17. srpna 1959 v texaském Houstonu jako Vernon Wane Howell. Jeho matce tehdy bylo pouhých 14 let a později se z ní stala alkoholička. Svého otce Howell nikdy nepoznal. Ve čtyřech letech ho matka předala do péče Earline Clark, matky svého tehdejšího přítele. Když bylo Koreshovi 8 let, údajně ho znásilnil gang starších spolužáků. (Garch)

Reklama

Reklama