Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zažíváme zajímavý kousek. Už jenom kvůli tomu, že je vytvořen z dílny někoho, kdo není v tvorbě něčeho takového zběhlý. A naše srdce si získal rychle. Série popisuje detaily a dle mého velmi konstruktivně a povedeně skutečnou událost, která opět ukazuje, že fanatismus umí být zlo a hlavně, že policejní složky Spojených států neumí jednat. Je to smutné sledovat něco takového, co byla čirá pravda a hledět na to s určitým neuvěřením ve tváři, že se opravdu mohlo něco takového stát. Nádherně a ladně vychází do tří dílů. S tím i že bylo příjemné vidět Shannona v jiné roli než lehkého záporáka a nebo totálního tvrďáka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý rozjezd, ale později velmi zdařilé. Dříve jsem příběh o sektě Davidiánů ve Wacu neznal, po seriálu jsem se o ni začal zajímat (což je doufám záměr tvůrců). Bohužel některé okamžiky nejsou úplně přesné a lehce otočené do pozice, v které jako by seriál chtěl křičet "americké policejní/tajné/vojenské složky jsou prostě zlé a špatné". Svět není tak bílý a černý, jak je chvílemi naznačováno. Hlavně mi přišlo, že tvůrci "nadržují" sektě Davidiánů a jejich vůdci, který rozhodně není svatoušek. Druhý úhel pohledu zevnitř sekty je tak pro mě ještě zajímavější než samotný spor vyjednávače s vedoucím úderné jednotky... Jak si někdo dokáže omotat skupinu vzdělaných a inteligentní rodin okolo prstu, využívat je a ovládat, to je pro mě prostě zajímavější. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Snažit se rovnoměrně vykreslit pozici obou stran obléhání nemohlo z logiky věci dopadnout stoprocentně. Máme-li na jedné straně pragmatickou státní mašinu s devadesáti poradci ve stanech nad mapami a vysílačkami a na straně druhé hluboce věřící ztracence, jež se vší upřímností čekají na zásah zhůry, kteroužto víru nelze zpochybňovat u lidí, kteří s důvěrou a na počkání předhazují své ženy a dcery do natřepaného lože svého vůdce, je zřejmé, že pro takovou práci nebude lehké najít jednotnou formální metodu. Dowdlovic bráchové na to jdou od lesa a staví celou sérii na vnitřních konfliktech na obou stranách, z nichž od začátku víme, na čí straně je pravda. Problém je, že onu nejednoznačnost seriál jenom hraje, protože zatímco problematický aspekt komunity ve Waco seriál zabírá zejména v prvních dvou dílech, v posledních čtyřech jsou díky policejnímu zákroku již tyto dva prakticky zapomenuty a sledujeme jenom kavalérii mizerných rozhodnutí logicky ústících ve finální katastrofu. A posledním záběrem je pak naprosto jasné, komu ve finále dává za pravdu. Jakkoli se v tomto s autory nedá nesouhlasit (bavíme se o charakteru zákroku, nikoli o charakteru oné komunity), měla ona pozice být zřejmá od začátku a neprostituovat se instantnímu napětí a atrakcím. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pošahaní ale neškodní. Chceli si len tak žiť, sami pre seba, nikoho neotravovali, nikomu neubližovali. No nejaká hlúpa hlava to žiaľ videla inak... Dowdleove filmy zvyčajne dýchajú osobitou atmosférou, a to i napriek tomu, že ide v zásade o jednoduchý príbeh, kde nie je veľa možností na odbočky. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Náplň tvorí jedna veľmi nešťastná udalosť, kde na jednej strane stojí fanatická náboženská skupina Davidiánov so svojim mesiášom a na strane druhej ATF a FBI. Vlastne celý miniseriál sa venuje s minimálnymi odbočkami vyjednávaniu medzi oboma stranami. No i napriek tomu ma to hrozne bavilo. K tomuto pocitu už okrem zmienenej vynikajúcej atmosfére, ktorú réžia dokázala navodiť, prispeli aj samotní herci a vlastne celé to prostredie, v ktorom sa tento smutný príbeh odohráva. A kto má rád M. Shannona, tak ten si tu určite príde na svoje, myslím, že ide po hereckej stránke o jeho jeden z najlepších projektov. Navyše posledná časť - Day 51, ma po pocitovej stránke totálne odrovnala. Ďalšia záležitosť, pri ktorej sa vám otvára nožík vo vrecku. Hrozné, smutné a hlavne desivé... Silný nadpriemer. 85/100 ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

Tento seriál mě neskutečně oslovil. Baví mě zaobírání se tímto tématem. Sektou můžeme označit skupinu lidí, která své členy odtrhává od okolního společenského prostředí. “Cílem je zničit osobnost jedince, odtrhnout jej od jeho práce, rodiny i přátel a dále šířit likvidaci občanského soužití společnosti.” (Ramiro Pinto, bývalý člen sekty) Seriál má skvělé tempo a každý díl si neskutečně užívám. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Plyn CS je nazván podle Bena Carsona a Rogera Staughtona, dvou Američanů, kteří látku v roce 1928 objevili. (Rollo_Tomasi)
  • Ve skutečnosti se David Thibodeau (Rory Culkin) s Davidem Koreshem (Taylor Kitsch) nesetkal v music baru, nýbrž v obchodě Guitar Center. Koresh mu podal vizitku, na které bylo cosi napsáno, načež mu Thibodeau odpověděl, že nechce být v křesťanské kapele. Po týdnu přemýšlení jim ale sám zatelefonoval a rozhodl se je poznat blíže. (Nick321)
  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama