Reklama

Reklama

Jack Ryan - Season 3

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 6 h 54 min (Minutáž: 46–65 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

John Krasinski, Wendell Pierce, Nina Hoss, Peter Guinness, Alexej Manvelov, James Cosmo, Betty Gabriel, Michael Kelly, Michail Safronov, Adam Vacula (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Ve 3. sérii seriálu Tom Clancy’s Jack Ryan závodí Jack s časem a křižuje Evropou, aby zabránil nebezpečné frakci ruské vlády obnovit sovětské impérium a rozpoutat třetí světovou válku. (Prime Video)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (55)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel jsme se ve třetím dějství hodně rozhodli pro politické hrátky. Tím bych asi začal. V poněkud akčnějším hávu se ocitneme zřídkakdy. Zatímco v první a druhé sérii jsme se pohybovali na Blízkém východě (zejména Sýrie) a v Jižní Americe (zejména Venezuela), teď se točíme okolo projektu Sokol, jehož cílem bylo udržet a rozšířit hranice SSSR. Máme tu ovšem současnost a Ryan se v Římě dostává k informaci, že tajný plán na obnovení sovětského impéria znovu dýchá životem. A rovnou hrozí třetí světová válka. Procestuje toho ale mnohem víc. A třeba takovou Alenku Kováčovou (českou prezidentku) čekají těžké chvíle. Jack je samozřejmě koumák a postupně zjišťuje, že mnohé může být jinak. Stylové napětí starosvětského žánru nechybí, po několika akčních scénách utopených ve tmě se dočkáme i fajn momentů (zejména šestý díl, ve kterém to bude nahnuté s patnáctitisícovým Nymburkem a u kterého je znát, že produkce vysypala z prasátka o něco víc). Zatímco padouši (a to je pochvala) připomínají záporáky béčkových produkcí osmdesátých let, celkově je postav (včetně těch zoufale schematických) moc, samotný Jack pak zejména v první polovině série hraje zbytečně druhé housle. A ty mu teda moc nesluší. Obecně je vždy potěšující vidět české lokace v takové produkci, z Prahy se nicméně dalo určitě vytěžit víc. Podtrženo sečteno: seriálový popcorn se vším všudy jen občas, víc se spoléhá na náhody, politiky je zbytečně moc, tempo místy ospalé a John Krasinski zbytečně utlumený. Tleskat na dálku mu ale samozřejmě všichni budou. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zatímco první dvě série měly mnohem bliž k modernějším seriálům typu Homeland, ta třetí se trochu vrací v čase a je víc "clancyovská". A bohužel to není taková výhra. Na nového Ryana se stále velmi dobře kouká, poměrně aktuální politická linka mi nijak nevadila a když už dojde na akci tak je celkem slušná, ale přesto všechno působí třetí sezóna odbytě a dost často i hloupě. Je to sice hodně subjektivní, ale dost mi vadilo, že ač Ryan zcestuje prakticky celou Evropu, tak nikde neuslyšíme žádný jiný jazyk než angličtinu. Chápu, je to americký seriál, distribuovaný celosvětově a mít ho celý v angličtině dává smysl, nicméně bylo dobrým zvykem, že aspoň ty rusové mluví ve filmech/seriálech (minimálně mezi sebou) rusky (nemluvě o češtině, kterou tu taky neuslyšíme navzdory tomu, že víc jak polovina děje je situována k nám). Další věcí je pojetí české prezidentky. Tohle je sice čistě lokální věc, která zarazí tak maximálně našince, ale to její vystupování ve stylu amerických prezidentů, kdy o všem rozhoduje sama, u všeho musí být také sama atd jsou dost úsměvné a mnohdy na hranici parodie. Sám Ryan už pak dávno není tou vyjukanou kancelářskou "krysou", ale zkušeným agentem, ovšem není mu to až tolik platné, protože tu velmi často hraje až druhé housle. Suma sumárum, koukat na třetího Jacka Ryana nebylo utrpení, ale jde o jasně nejslabší řadu, která má problémy s tempem a nabídne mnohem víc momentů kdy divák bude jen kroutit hlavou, než těch kdy se bude vyloženě bavit...60% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Český element, který je v této sérii zastoupen poměrně velmi výrazně je docela osvěžujícím prvkem, ale nemůžu se ubránit, že zejména prostřední pasáž je taková nijaká, moc postav tam vaří z vody, pak se to zase rozjede i když při závěrečným "nerváku" se mě možná až příliš vybavoval Hon na ponorku. A vlastně celý náměť už to byl miliokrát, takže ve výsledku jen běžný celkem kvalitně natočený ačkní seriálek. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektná séria, perfektná. Dokonalý studenovojnový staromilský konflikt medzi USA a Ruskom s perfektným zapracovaním Českej republiky. Jasné, pri dnešnej situácii človek takmer zažíva DejaVu pri sledovaní, tie podobnosti s reálnym svetom sú fakt že zaujímavé, napr. Česká prezidentka ála Čaputová (blondýnka s dlhými vlasmi, samozrejme tam podobnosť končí), zmienky o Ukrajine a podobne. Samozrejme potom sa to rozbehne inak, tie intrigy, postavy pred aj za oponou, zdánlivý koniec dve časti pred koncom, aby sme následne dostali nervydrásajúci záver, ktorý mi pripomenul tie najlepšie snímky s Ryanom na filmovom plátne. Veľmi dospelý a veľmi atraktívny seriál, ktorý fakt stiera rozdiely medzi VOD a kinom na minimum. Bavilo ma to od prvej minúty po poslednú a postavy tu boli aj charakterovo aj castingovo fakt vynikajúce, okrem hlavného tria (Ryan, Greer a November) fakt sadla najmä postava Luky, doslova som hltal všetky tie veci, ktoré predo mňa tvorcovia predostreli. Ešte jedna posledná séria a máme koniec éry Krasinského a už teraz mi to bude nesmierne chýbať. Odporúčam všetkými desiatimi a nechápem, čo čakali od toho tí, ktorí tomu dali tak slabé hodnotenia. Chápem, že v druhej sérii v Rambo zakončení človek možno čakal aj tu niečo podobné, ale toto je dokonalý špionážny politický triler, presne ako filmové verzie s Fordom, Baldwinom či Affleckom. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klíčová část děje se odehrává v České republice (lokace jako Pražský hrad, letiště Čáslav, Americká ambasáda jsou perfektní). Bohužel scénárista s Googlem udělal mizernou práci: vygooglil prezidentkou na Slovensku, tak ji šoupnul i do Čech. Hraje jí Němka a děj tvrdí, že její otec je z Ruska (?!), SPZ na autech mají špatný formát a samolepky STK a emise jsou nalepené vpředu (mimochodem je vtipné jak u Americké ambasády vedle sebe stojí dvě policejní auta, jedno s falešnou a druhé skutečnou SPZ). Taky mě pobavil název lokace “Bohemia, Czech Republic”. Nicméně, prezident Ruska taky není Putin a Ruská vojska se volně pohybují po celé Ukrajině (!?). Takže celkem prapodivně nastavená politická situace platí nejen pro ČR. Nicméně pro tuto kotlinu je to dost citlivé téma a proto chápu, že hodnocení šlo automaticky u některých dolů. U mě to bylo naopak. Hodně jsem ocenil i kvalitu natáčení a pobavil i kompars (jak český policajt - hraje ho Maďar - řve “stoj!” místo “stůj!”, nebo Vica Kerekes - zástupce české televizní smetánky - jako křoví postávající někde vzadu). Tohle jsou drobnosti, které spoustu naštvou. Mě neskutečně bavilo je hledat a exploze (evokující paralelu Vrbětice) byla dokonalá hra na “co kdyby”. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (17)

  • Projekt „Sedm dní k řece Rýn“ je skutečný. V seriálu se dozvídáme, že šlo o plán destabilizace střední a východní Evropy s cílem držet a rozšířit území Sovětského svazu. Ve skutečnosti to byl plán zemí Varšavské smlouvy z roku 1979, jak postupovat v případě jaderné války mezi Východem a Západem. Východní vojska měla v plánu i přes zamořené území vyslat vojáky až k řece Rýn a obsadit tak Západní Německo. (tom.nosek)
  • Zmiňovaná jaderná elektrárna Matoksa je smyšlená. V seriálu se zmiňuje, že je v Rusku a že její havárie nebyl Černobyl, ale ani tak to nebylo hezké. Autoři se nejspíš inspirováli právě Černobylem, protože žádná jiná havárie podobného rozsahu v jiné elektrárně v Rusku nenastala. (tom.nosek)

Reklama

Reklama