Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stanley Kramer bol jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hollywoodskeho liberalizmu a Útek v reťaziach je jeden z najdôležitejších filmov tohto podžánru. Je nanajvýš chválihodné, že táto klasika funguje výborne aj po 50tich rokoch, za čo môžu vhodne vybraní hlavní predstavitelia. Poitier bol pre černoškú komunitu zjavením, pretože jeho sympatický výzor a výkony vo filmoch ako tento určite prispeli k odbúravaniu rasových predsudkov širokýck majoritných más. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Klasika útekových filmov pod výborným vedením Stanleyho Kramera je hereckým koncertom dvojice S.Poitier a T.Curtis. Bez zbytočného pátosu či vyumelkovanosti, čo je cenné najmä vďaka dobe vzniku. Napriektomu film dokonale vtiahne aj po rokoch správnym dávkovaním akčnejších scén so scénami o stratených ilúziách. Ďalším plusom je vedľajšia linka a pestré vykreslenie postavičiek ohľadom pátrajúceho šerifa, ktorý slušne ťahajú príbeh z druhej strany. Jednoducho jeden z nestárnúcich žánrových klenotov. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Dnes už tenhle starší kousek nemá tak silnou výpovědní hodnotu, jakou jistě měl v době svého vzniku. Hlavní i vedlejší postavy mi přišli poněkud zidealizované (nedočkáme se žádných zlých bachařů ani jiných stereotypů vězeňských filmů), ale pořád se jedná o velmi kvalitně odvedenou práci s jasným záměrem, který se určitě zdařil. (Pozor spoiler!) Závěr je stejně emotivní, i když žádná z hlavních postav nezemře. Snímku dominují hlavně herecké výkony ústředních dvou představitelů, kteří si tu střihli jedny z nejkrásnějších rolí ve svých bohatých kariérách. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přivandrovalec a Černá huba byli hlavními aktéry v tomto černobílém snímku, který využil útěku černobílé dvojice trestanců k rozebírání americké černobílé otázky. A protože šlo o film z osmapadesátého roku, nebyl jsem tématem znechucen a otráven, jak je to u mě obvyklé u současné tvorby v oblasti pohyblivých obrázků, protože v té době měli celosvětoví ochránci demokracie označeny nejen dveře k tělesné úlevě slovy White a Coloured. A já nemám s černochy sebemenší problém, pokud je filmaři neobsazují do rolí, v nichž působí asi tak, jako kdyby hrál Chaning Tatum Martina Luthera Kinga nebo Vincent D’Onofrio Idi Amina, a pokud jejich zastřešující organizace nepoužívá lehce inovovaná hesla Ku-klux-klanu. Oba desperáti se snažili tak, až jsem jim místy fandil (což mě následně mrzelo, jelikož zločincům běžně nenadržuji), ale jedinou kladnou postavou byl jednoznačně kliďas šerif se svým lidským přístupem ale mizernou taktikou. Oba uprchlíci se tak za občasného zpěvu hitu o šicím stroji dostali mnohem dál, než bych čekal, ale víc jak tři kousky ze mě nevymámí. / "Ty máš proti mně výhodu, že tě není v blbým světle vidět." / Poučení: Nikdy nevíš, s kým budeš muset tahat za jeden řetěz. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes už nezapůsobí tak převratně jako ve své době, přesto herecké kvality hlavních představitelů vytáhly Útěk V Řetězech do výšin klasiky, jakou je třeba Frajer Luke, a drží ho tam dodnes. Poslední scéna je naprosto...naprosto...no však víte co chci říct. A vy co to ještě nevíte, se rychle postarejte abyste to věděli. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama