Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (164)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jeden z důležitých v nové vlně a bohužel mi dlouho unikal a teď, když jsem ho konečně viděl, mě hodně nadchnul. Celá ta stylizace, Bohdalová a Menšík v netypických rolích, potměšilost, zajímavé nahození vztahů mužů a žen. Jediné, co považuju za zápor, je moment, kdy divák zjistí, jak jsou oba charaktery rozvržené. Pak už se nic moc nemění a ani zajímavý konec to víc nevyspraví. 90%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Husa už se v troubě peče, čert z chomoutu neuteče.“ Distingovaná dáma vs. poživačný hochštapler v odvěkém souboji Marsu s Venuší. Ďábelsky trefná, pekelně jízlivá a do křupava vypečená satira. Opuštěným ženám dá satisfakci, ty vdavekchtivé odradí a nám, jako medvěd chlupatým (ověřeno) pánům tvorstva, nastaví zrcadlo. Z Bohouše to buranství přímo kape, na podlahu, z níž by se dalo jíst. Menšík se vyřádil. Žere jak zjednanej, zálibně v rukách otáčí obranou kostru husy, olizuje si mastné prsty a rozšafně hovoří o Freudovi: „To si přečti. Jedinečné vysvětlení vztahů mezi oběma druhy člověků.“ Kreativně mixuje darwinismus s křesťanstvím: „Já jsem z opice, ty jsi z mého žebra!“ a chytrá žena mu mazaně lichotí, jak je inteligentní. „Já vím, jak potěšit pány.“ KULINÁŘSKÉ OKÉNKO: [][] Když paní Dubová kdysi poprvé přišla na večeři, co jsem připravil? ◘ Předkrm: Bohoušova tlačenka i s kůžičkou, Švankmajerův párek. ◘ Polévka: zabijačková. ◘ Hlavní chod: Husa na klíně. ◘ Desert: pudding mortel  à la Grande bouffe. [][] Protože láska prochází… i žaludkem Faustky :-)). ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách odpudivý Menšík se cpe, pak nadhodí milenku ("Víš, proč ona ten kajak chce? Protože je koketa."), rozdává rozumy a pak se zase cpe a tak pořád dokola a frivolní Bohdalová bez něj nemůže být, ač ji démonický čert v jednom kuse zklamává... Komedii si představuju trochu jinak. "Taková přesnost! Dokonce... o deset minut přesnější!" :) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vražda Ing. Čerta je odlehčeným ženským pohledem na partnerské vztahy. Ester Krumbachová se elegantním způsobem vypořádává s pohlavní rozdílností, se kterou se přistupuje k trvalejšímu i sezónnímu svazku. Úhel pohledu je čistě subjektivní, stylový i rozverný. Výtvarná stránka je základním kamenem, pečlivě se dohlíží na detaily i barevné ladění. Ryze komorní atmosféra vsází na protřelost a svéhlavou umanutost obou protagonistů. Vlastní zkušenosti se v hravém odstupu stávají soubojem a osobitou alegorií. Nikdo není trvalým vítězem, převahy jsou jen chvilkové a v poryvech větru se převaha střídavě naklání na obě strany. Řešení musí být konečné, byť výhra na Pyrrhův způsob se neobejde bez ztráty vlastních iluzí a představ. Vražda Ing. Čerta je rozkošné satirické filmové dílo a se vzletným důvtipem se vyrovnává s mužskými nešvary. Hlavní postavou rozšafné hříčky je Ona (dobrá Jiřina Bohdalová), osamělá žena s touhou po úplném partnerském soužití s toužebně očekávanou korunovací svatebním závojem. Strach z osamělosti a nenaplněnosti nedává mnoho možností na výběr. Tradiční forma vyvolává submisivitu a kýžený výsledek se přesto nedostavuje. Očekávaný ráj se mění v očistec a v rozčarování desiluse se hledá nouzový východ. Konečné vysvobození nemůže přinést očištění, ale jen umanutou pózu a stylovou povýšenost. Hlavní mužskou postavou je inženýr Bohouš Čert (vynikající Vladimír Menšík) ve stereotypní poloze převládajícího ženského pohledu na svůj obhroublejší protějšek. Nelze se divit, je pravdivější, než by se chtělo očekávat. Rozdílnosti v přijímání a dávání je již v samotném nazírání na svět. A očekávání nezáří upřímností ani z jedné strany. Z dalších rolí stojí za zmínku radící kartářka (příjemná Helena Růžičková) a nejlepší kamarádka Miriam (zajímavá Ljuba Hermanová). Vražda Ing. Čerta je svěží netradiční komedie. Dobírá si muže, pohrává si se vztahem, boří vzdušné zámky, rozsévá zklamání a zvyšuje dávky cynismu. Je to nadnesené, zábavné, stylové. Ester Krumbachová u mě stoupá vzhůru. Ladně a inspirativně. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Brilantní šílenost, která by ale bez ústřední dvojice Bohdalová - Menšík chutnala dost suše. Jídlo prochází žaludkem a každého mužského na tu jeho oblíbenou pochutinu dostaneme! Krásný výtvarný dekor, umělecká kamera a aranžmá. Takovou kuchyň bych si dala líbit! Jen v kmínu bych asi doutníky neskladovala. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Poslední film ve kterém si zahrál před emigrací do Anglie režisér Jan Němec. (M.B)
  • Jednou z nejvýraznějších vlastností ing. Čerta byla ve filmu neukojitelná žravost. Jeho představiteli Vladimíru Menšíkovi nebylo něco takového vůbec cizí a zhostil se své role v tomto směru se vší důsledností: během natáčení přibral deset kilo, kterých se pak těžce zbavoval. (raininface)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno