Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Lister Červenému trpaslíku: Máme tu příšerné hovado, dokonalý prototyp Chlapa, který přijde, sežere všechno v domě (včetně nohou od nábytku, skla a porcelánu), dělá chytrého, ženské nadává, jak není po jeho, tak se hlasitě hádá, dožaduje se vyprání a vyspravení oblečení a pak po sobě práskne dveřmi a ani Bohdalku nepomiluje (ještěže pak, pak bychom se třeba ještě dozvěděli, že je i mimořádně špatný a sobecký milenec). Fujtajbl. BTW, všimněte si, kolik za celých sedmdesát minut vystřídá hlavní ženská postava rób a šatů - hotová Kleopatra:-) Technická poznámka - film jsem viděl ze záznamu na VHS, který byl pořízen minimálně před šestnácti lety a na obrazové kvalitě je to vidět - některé scény (speciálně s Bohdalkou ve svatebním) poblikávají hůř než ona slavná a kromě Japonska nikde nevysílaná epizoda Pokémonů. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Desatero "českého sexu". Husička, kachnička, bůček, zelíčko, knedlíček... hádej, kdo přijde na večeři? Čert s velkým "Č" anebo čert? Zajímavá definice erotična prostřednictvím konzumace jídla. Těžko popsat o co ve filmu jde, na to nejsem dost povznesen a vzdělán, v každém případě atmosféra je výtečná a Menšík s Bohdalkou si to opravdu dávají. Bohdalka touží po teple rodinného krbu, ale ing. Čert se ukáže jako příliš velký nenasyta, asi kvůli nejasnému společenskému statutu, stále se totiž neví co je to vlastně za chlapa....85% ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vražda Ing. Čerta je odlehčeným ženským pohledem na partnerské vztahy. Ester Krumbachová se elegantním způsobem vypořádává s pohlavní rozdílností, se kterou se přistupuje k trvalejšímu i sezónnímu svazku. Úhel pohledu je čistě subjektivní, stylový i rozverný. Výtvarná stránka je základním kamenem, pečlivě se dohlíží na detaily i barevné ladění. Ryze komorní atmosféra vsází na protřelost a svéhlavou umanutost obou protagonistů. Vlastní zkušenosti se v hravém odstupu stávají soubojem a osobitou alegorií. Nikdo není trvalým vítězem, převahy jsou jen chvilkové a v poryvech větru se převaha střídavě naklání na obě strany. Řešení musí být konečné, byť výhra na Pyrrhův způsob se neobejde bez ztráty vlastních iluzí a představ. Vražda Ing. Čerta je rozkošné satirické filmové dílo a se vzletným důvtipem se vyrovnává s mužskými nešvary. Hlavní postavou rozšafné hříčky je Ona (dobrá Jiřina Bohdalová), osamělá žena s touhou po úplném partnerském soužití s toužebně očekávanou korunovací svatebním závojem. Strach z osamělosti a nenaplněnosti nedává mnoho možností na výběr. Tradiční forma vyvolává submisivitu a kýžený výsledek se přesto nedostavuje. Očekávaný ráj se mění v očistec a v rozčarování desiluse se hledá nouzový východ. Konečné vysvobození nemůže přinést očištění, ale jen umanutou pózu a stylovou povýšenost. Hlavní mužskou postavou je inženýr Bohouš Čert (vynikající Vladimír Menšík) ve stereotypní poloze převládajícího ženského pohledu na svůj obhroublejší protějšek. Nelze se divit, je pravdivější, než by se chtělo očekávat. Rozdílnosti v přijímání a dávání je již v samotném nazírání na svět. A očekávání nezáří upřímností ani z jedné strany. Z dalších rolí stojí za zmínku radící kartářka (příjemná Helena Růžičková) a nejlepší kamarádka Miriam (zajímavá Ljuba Hermanová). Vražda Ing. Čerta je svěží netradiční komedie. Dobírá si muže, pohrává si se vztahem, boří vzdušné zámky, rozsévá zklamání a zvyšuje dávky cynismu. Je to nadnesené, zábavné, stylové. Ester Krumbachová u mě stoupá vzhůru. Ladně a inspirativně. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Taková přesnost! Dokonce o deset minut přesnější!" Naprostá lahůdka k osamělému večeru, nejlépe pro nasycené čerstvě rozvedené dámy, případně ženy o rozvodu uvažující. Možno využít i jako terapii pro slečny vdavkůchtivé. "Pekelník jako já umí věci zničit, ale nikdy je nedá dohroamdy. Od čeho jsou tu ženy, než aby napravovaly zlo?" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nebudu si hrát na sofistikovaného intelektuála. Pomoc Ester Krumbachové zvláště u filmů Jana Němce je geniální. Ale tady prostě vzala otřepanou feministickou myšlenku, jak jsou chlapi na prd a prasata a nemá smysl se o ně snažit, rozvedla do podoby nijak zajímavého celovečeráku, a konec. Evidentně nejlépe jí seděla spolupráce právě s Němcem, kde se doplňovali - každý z nich samostatně jsou (byli) mizerní. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)
  • Jednou z nejvýraznějších vlastností ing. Čerta byla ve filmu neukojitelná žravost. Jeho představiteli Vladimíru Menšíkovi nebylo něco takového vůbec cizí a zhostil se své role v tomto směru se vší důsledností: během natáčení přibral deset kilo, kterých se pak těžce zbavoval. (raininface)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama