Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (598)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá satyra na blížící se jadernou válku, která se dá brát skoro jako parodie na Selhání vyloučeno, s tou zvláštností, že Divnoláska vznikl dříve. Peter Sellers je zde samozřejmě skvělý, ale nejvíce mě zaujal naprosto do té doby neznámý George C. Scott. Jeho postava je naprosto hypnotizující. Stanley natočil předpokládaný skvost. 85% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Hodně vtipná záležitost (ačkoliv koukám, že ostatním to většinou tak vtipné nepřišlo) s poměrně nijakým začátkem, geniálním prostředkem a rozporuplným koncem, jehož potenciál nebyl využit ani trošičku (nebo možná tu trošičku jo). Herecký výkon George C. Scotta byl k popukání. Ne až tak Petra Sellerse, který se mi líbil pouze ve ztvárnění prezidenta. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Perfektní nápad, který je přes svůj bizarní průběh dotažený k dokonalé pointě. Teď už rozumím těm tisícům narážek, které se táhnou americkou popkulturou. Rodeo Slima Pickense, štáb. Vskutku zásadní snímek kinematografie. Peter Sellers exceluje, skrze doutník huhlající Sterling Hayden je ztělesněním vojenství a George C. Scott krade skoro všechny scény jen a jen pro sebe. Skvělé. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mein Führer, I can walk! (Michael Bay je buď totální ignorant, anebo přece jen trochu smyslu pro humor má; vzpomeňte scénu Rooseveltova vyskočení z invalidního vozíku přesně strangelavským způsobem.)Těžko byste se někdy jindy pozorujíce výbuchy atomových bomb nasmáli tak jako tady. Vlastně to nešlo natočit jinak než jako komedii. Studená válka, závody ve zbrojení, ničení nepředstavitelných rozměrů - vše, co naprosto přesahuje běžné schopnosti lidské obrazotvornosti, si nutně říká o co nejabsurdnější zpracování. Komediální forma snímek neodlehčuje, nýbrž mu právě naopak dodává palčivosti. Ten, kdo tu hledá zábavu nebo černý humor, oslyšen nebude, avšak měl by si uvědomit, že film nebyl prvotně natočen k těmto účelům. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Komedie od Kubricka? Tak na to jsem byl hrozně zvědav, ale neubránil jsem se pochybám. Po zhlédnutí říkám, že oprávněně. Něco takhle zoufale nevtipného jsem už dlouho neviděl, u toho filmu jsem se akorát jednou usmál při rodeu na bombě a jinak je to fakt hrozně suchý. Aspoň že vzhledem k tomu kdo seděl na režisérské stoličce se na to dá koukat, protože vizuálně to není úplně k zahození a ta militaristická hudba co hraje v letadle je dobrá. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Ve válečné místnosti bylo pro osvětlení obří obrazovky použito více než 10 mil elektrického kabelu. (gogos)
  • Společnost Columbia Pictures souhlasila s financováním pouze pod podmínkou, že Peter Sellers ztvární alespoň čtyři role. (Petr23)

Reklama

Reklama