Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (598)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mrazivá apokalyptická "komedie" na (pro mě) jedno z vůbec nejfascinujícnějších témat, vyšla ještě v bezprostředním stínu kubánské raketové krize a ač je plná absurdit, má bohužel brutálně blízko k realitě. Herci (Sellers x3, Scott, Hayden, Pickens) jsou tu excelentní, humor byť zvláštní, tak skvělý. Závěrečných 10 minut, umocněných "We'll Meet Again", je geniálních. Mám takový ten pocit, že to bude chtít vidět znovu jen k chycení pár detailů a uvědomění si dalších pár věcí mimo film, už teď jsem si jistý opáčkem a rozhodně časem navážu FAIL-SAFE, pár dokumenty o Bombě a sérií MANHATTAN z prostředí Los Alamos. Říkám, tohle téma mě velmi poutá a čas od času vždycky posadí na prdel. Kdo nemáte kontext, vřele doporučuju projít si UNTOLD HISTORY OF US od Olivera Stonea. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá satyra na blížící se jadernou válku, která se dá brát skoro jako parodie na Selhání vyloučeno, s tou zvláštností, že Divnoláska vznikl dříve. Peter Sellers je zde samozřejmě skvělý, ale nejvíce mě zaujal naprosto do té doby neznámý George C. Scott. Jeho postava je naprosto hypnotizující. Stanley natočil předpokládaný skvost. 85% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podarená komédia, ktorá si uťahuje z napätých rusko-amerických vzťahov v čase studenej vojny. P. Sellers v trojúlohe je skvelý a najviac pobaví ako ochrnutý nemecký poradca, ktorý ešte stále neprestal na Fuhrera myslieť. "Sto rokov v podzemí? To by nemuselo byť také ťažké meine Fuhrer...,prepáčte , pán prezident..." Táto hláška ma takmer dostala do kolien, ale to už sa blížil záver a ja som trošku ľutoval, že Kubrick na humor nepritlačil viac. Pobaví aj " í-hááá" ručné odpálenie bomby i mnoho konverzačných vtípkov, ktoré sú nasekané medzi niektoré vážne tváriace sa scény v bombardéry , ale hlavne prestrelku na leteckej základni, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani vážny vojnový film. Celkovo inteligentná komédia, ktorej hlavne v prostrednej časti k dokonalosti chýba ešte pár vtipov navyše, ktoré by dokázali rozvíriť " telesné tekutiny"...80%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George .. Dokonalá vojensko-politická satira a skvostná úvaha na téma co kdyby z dob fanatického atomového zbrojení a mocenského soupeření USA a SSSR. Stanley Kubrick tento film zvládl jak po režijní stránce, tak především po scénáristické a směle tohle dílo označím za jedno z jeho nejlepších. Kdo bude čekat smršť vtipných scének, bude vyloženě zklamán - síla, kouzlo a samotný humor leží na mnohem inteligentnější a mrazivější úrovni, která může zůstat mnohým skryta. Peter Sellers v trojroli je vskutku výtečný a zejména jeho Dr. Strangelove je přímo skvostný. Dokonalá fikce, která je naštěstí stále jen fikcí, protože se doposud nestalo tak fatální zelené lidské selhání, jak nám ukazuje tento film a lidstvo dál žije jen ve stínu, nikoli účinku vynálezu zkázy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mein Führer, I Can Walk! Po minulé zkušenosti jsem už věděl co čekat, takže při druhém zhlédnutí se mi podařilo naladit na způsob humoru hned po 5 minutách (a proto upozornění pro případné poprvé se dívající diváky-je to řízná satira, ne klasická komedie se standartním postupem). A bavil jsem se ještě mnohem lépe než prvně. Spousta výborných scén (útok na základnu; obsah nouzové výstroje), trefných hlášek a narážek (vůbec celé diskutování mezi prezidentem a generálem, nebo telefonování dvou nejvyšších státníků) a komediálních výstupů (naprosto famózní Sellers, výborný Scott se svým nehodícím se úsměvem a neustálým žvýkáním) na pozadí mrazivé (a velmi dobře ohudebněné) satiry, kterou asi neocení úplně každý, avšak faktem je, že kdyby Kubrick ještě více přitlačil na pilu (především ohledně dění v základně), byla by to naprostá černohumorná pecka. Takhle se zde vyskytují pasáže, které mají komediální potenciál, ale ten je nevyužitý, proto je to z mé strany slabší, ale přesto zasloužený plný počet (na druhou stranu tam kde zrovna nefunguje humor, nastupuje neméně dobře zpracované líčení tehdejší doby). „Každopádně nejdřív střílejte, pak klaďte otázky. Raději pár náhodných obětí, než nedbalostí přijít o celou základnu.“ ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Originální komentář majora Konga (Slim Pickens) ohledně soupravy pro přežití byl: "A fella could have a pretty good weekend in Dallas with all that stuff," tedy zhruba "S tím vším by si chlap mohl pořídit v Dallasu docela dobrý víkend." Po atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho v roce 1963 byl ale "Dallas" předabován na "Vegas". (Taita89)
  • Pád George C. Scotta ve scéně, kdy jako generál Turgidson jde v řídící místnosti pozadu, zakopne, překulí se a jakoby nic pokračuje v zanícené argumentaci, byl skutečný. Stanley Kubrick to chybně považoval za vcítění se Scotta do své role a pád ve filmu ponechal. (Taita89)

Reklama

Reklama