Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (97)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje, k čemu slouží OSN. Jak v obsazených zemích páchá zvěrstva a zatajuje je. Jak hájí pouze zájmy korporací a klidně kvůli nim obětuje své vojáky. Jednotka irských vojáků se ocitá na misi v Kongu bez pomoci, bez munice, jídla, léků. OSN, která je tam vyslala, dává od celé akce ruce pryč a přestává s vojáky komunikovat. Na vojáky útočí několikanásobně početnější skupiny žoldáků, placených místními oligarchy. I žoldáci nakonec uznají, že měli nesmírně statečné soupeře. Na rozdíl od činovníků OSN a irské vlády. Skvělý film. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Netflix je stále ambicioznější a vypravuje se i na pole filmů. Zde dokazuje, že i když film viditelně má menší rozpočet, tak dokáže přitáhnout solidní akcí a dějem. Dornan se snaží zbavit image Greye co nejvíce jak vidno a jako drsný velitel irské posádky mu to celkem jde. Kdybych na tohle šel do kina, tak bych odcházel taky spokojen. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Rommel? Viem, že Francúzi nemajú radi Nemeckých stratégov...Obsadili vás za 2 týždne..." V niektorých recenziách som zachytil niečo o nízkorozpočtovom a amatérskom filme, tak som k nemu pristúpil trocha opatrne. Na mňa však od prvých sekúnd pôsobil veľmi profesionálne a v momente, keď som zbadal M. Stronga si hovorím, že to predsa nemôže byť len taký malý film. Trochu nechápem, tunajších "odborníkov" na vojnové filmy. Ten film má všetko, čo má dobrý film mať. Veľmi sympatická hlavná postava( nikdy som si nemyslel, že to o Dornanovi poviem), výborné herecké výkony, perfektne zvládnuté a prehľadné akčné scény a hlavne film rozpráva príbeh, ktorý stojí za to spoznať. Asi najviac si budem pamätať scénu rozhovoru v bare medzi veliteľmi znepriatelených strán, kde na posmešky o tom, že Irská armáda nikdy v žiadnej vojne nebojovala, nasral francúzkeho žoldáka zmienkou o Rommelovi a vetou z úvodu mojej recenzie. Film silné 4*, ale rovnako ako Big bear mám pocit, že film je výrazne podhodnotený niektorými tunajšími "znalcami" , preto plný počet. 90%. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Netflix se opět vytasil s neočekávaným příběhem a přetavil ho v skvělý válečný film. Obsazení je zde parádní a budete prožívat každou minutu tohoto výtečného souboje nevyrovnaných stran. Není tady žádná patetická hra na přílišné emoce, pouze jasně předvedená ukázka, kdy skupinka vojáků ze sebe dokáže vydat maximum při velice nezvyklé situaci. 8/10 ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem viděl vtip od Renčína, kde se filmový režisér na place válečného filmu naklání k asistentce a ptá: "Maruško, skočte se zeptat poradců, jak dlouho asi tak mohla německá tanková divize odolávat soustředěnému útoku dvou partyzánů." Tady je to stejné. Parta veselých Irů, co nikdy nebyla v ostrém střetu, brání strategicky nevýhodnou pozici na rovině proti lépe vyzbrojené přesile 1:20 vedené elitními žoldáky z Cizinecké legie -- jsem v půlce filmu a už legionáři dostali od Irčanů potřetí naklepáno. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)
  • Napriek tomu, že ide o televízny film, v obmedzenom rozsahu bol premietaný v írskych kinách. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama