Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nízkorozpočtový snímek z produkce stanice Netlix byl natočen podle skutečných událostí. Ukazuje příběh jednotky irských vojenských "paniců" v čele s Patem Quinlanem (Jamie Dornan), kteří jsou v době studené války vysláni pod záštitou OSN do Afriky a mají po místním vojenském převratu jediný úkol, udržet mír v místě zvaném Jadotville. Z mírové mise se ve finále vyklube boj o holý život, když se vlivem zákulisních taktik, boje o moc a další tajné zpackané operace OSN na místě, stanou obětními beránky, od kterých všichni dají ruce pryč a nechají je napospas osudu. Skupinka 150 nováčků, kteří nikdy nezažili skutečnou válku a vyděsí je i had v trávě, je tak postavena před rozhodnutí, jestli tváří v tvář obrovské přesile najatých žoldáků budou kapitulovat, nebo bojovat do poslední vystřelené kulky a zemřou jako hrdinové. Paradoxně tato událost byla zametena pod koberec, jako by se nikdy nestala, a o jednotce se dlouho mluvilo jako o zbabělcích irské armády. Uznání se dočkali až po letech v roce 2005, kdy byli irskou vládou konečně oceněni. (pavcas)

(více)

Recenze (96)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem doposud nic o tomto incidentu nevěděl, a já se rád dozvídám nějaké informace o událostech, které mě minuly. Jeden z prvních snímků v rámci Netflixu, jenž se ale dle mého úsudku dá považovat za jeden z nejzdařilejších. Opravdu luxusní obsazení, Dornan v roli irského velitele jednotek OSN zaválel, i přítomnost Stronga potěšila. Film je od začátku do konce nabušený scénami, kde pořád něco vybuchuje, a pořád na plátně probíhá jedna přestřelka za druhou. I proto by mě zajímal filmový rozpočet, neboť většina lidí, co film viděla, říká, že film natočili za úplný pakatel. Pokud ano, tak smekám kloubouček (už jen za scény se stíhačkou a sestřelením vrtulníku, protože to bylo technicky na vysoké úrovni). Také mě fakticky překvapilo, že v roce 1961 s největší pravděpodobností sestřelili letadlo, v kterém se právě nacházel tehdejší generální tajemník. I hudební doprovod se podařil. Film, která se jednoduše nedostane do povědomí široké veřejnosti, ale pro vyhledávače žánrovek povinnost. Za mě dávám 82 % ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix jede! Siege of Jadotville je příjemný válečný film o bandě Irských vojáků bez zkušeností, bez munice, bez podpory, bez pořádné základny in middle of nowhere in Afrika proti několikanásobné přesile, kteří navíc nehrají fér. Od 30 minuty nonstop válečná vřava se sympaťákem Jamie Dornanem v hlavní roli. Překvápko za skromný rozpočet. 85% ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený skromný válečný film o neznámém a o to zajímavějším kousku "irsko-afrických" dějin. Parádní akce, super střih a efekty. Nechybí i jistý politický podtext. Film se nebojí kopnout si do vlastních řad a že si to OSN minimálně v tomto případě opravdu zasloužila. Obsazení je sympatické - vlastně jsem už dlouho neviděl tak příjemnou partičku vojáků. Jaimie Dornan tomu s přehledem vévodí. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!!! Ne, ne, ne a ne. Za málo peněz, hodně málo muziky. A je to bohužel vidět, kde to bolí nejvíc. Jasně, že v bojových scénách. Vůbec si nedokážu představit, že by tomu tak bylo i ve skutečnosti. Obránci hrdě brání (bez ztráty kytičky), kamera se třese a útočníci, jako tupé stádo ovcí, vlastně ani neví, co mají dělat a jen zmateně pobíhají kolem a nakonec jsou rádi, že to přežijí se zdravou kůží. Tohle fakt nemusím, i když bych to možná zkous, ale závěrečná, typicky klišovitá rána pěstí, mě jen utvrdila v přesvědčení, že na tenhle film co nejrychleji zapomenu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MÁ V HISTORII SVOJI ROLI“...“ /// … a jak nám historie ukázala, OSN se o svoje vojáky dokáže postarat! (ironie čuráku!…) Film o hrdinský obraně (nerovnýmu boji) a politickejch čachrech pod vlajkou OSN, tedy vzoru ctnosti i práva. Směs politiky a války, kterýmu dodává „správnej“ význam i říz právě ta vojenská jednotka irskejch cucáků. Zajímavý i díky scénáři Kevina Brodbina. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Siege at Jadotville: The Irish Army's Forgotten Battle“, kterou v roce 2005 napsal Declan Power, neznám. 2.) Neustále mladejm vopakuju: dýchej, zmáčkni, zabij. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (55)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Jihoafrické republice. (BMW12)
  • Výzbroj írskych vojakov sa skladá z belgických útočných pušiek FN FAL, švédskych samopalov Carl Gustav m/45 a ďalej z britských ľahkých guľometov Bren, opakovacích pušiek Lee–Enfield No. 4 Mk I a vodou chladených guľometov Vickers. (Jello Biafra)
  • Režisér Richie Smyth, pre ktorého šlo o režijný debut, od hercov požadoval, aby sa zúčastnili náročného vojenského tréningu v Južnej Afrike. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama