Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V posledních měsících války nachází mladý svobodník Willi Herold na útěku kapitánskou uniformu. Bez přemýšlení na sebe bere šaty vysoké šarže i roli s nimi spojenou. Brzy se kolem něj začínají sbírat vojáci rozptýlení po okolí - vděční, že nachází někoho, kdo jim bude velet. V obavách z prozrazení vklouzává Herold do role bezskrupulózního kapitána a propadá rauši z moci. (Das Filmfest)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (109)

Endavour 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh, jenž je dokonce založen na skutečných událostech u sklonku druhé světové války. Film je velmi silný, s některými scény v lágru jsem měl problém-ano, i prostých vojáků wehrmachtu bojujících na straně zla mi bylo líto, když se tváří v tvář setkali s sadistickým mladým "kapitánem", kterému divák přeje na konci filmu spravedlivý osud. Film kazí velice nevhodně dobraná hudba a některé zpomalené "bullet-timy", proto nedávám plný počet. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Všichni si plně vybavíme snímek 'C. a k. polní maršálek' (1930), [jak známo, vedle české verze vznikla i německá], ve kterém se Vlasta Burian ve své roli oblékl důstojnickou uniformu a začal dělat pořádek. Tento německý snímek je v podstatě to samé, jen s katastrofickým dopadem brutalismu. Pronásledovaný mladý německý voják na sklonku druhé světové války náhodně nalezne odstavené auto s důstojnickou uniformou kapitána, kterou si oblékne a přesně po vzoru Vlasty Buriana si hraje na mocného, když se tu náhle objeví voják jiný. Identitu kapitána tak okamžitě vezme za své a začnou se dít věci. "Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka...", zpívali kdysi si Werich s Voskovcem a jak je opět vidět, něco na tom skutečně je. Německý snímek plně střílí do vlastních řad ukazující urputnou krutost a fanatismus fašistického idealismu.  Aby to nebylo zase tak jednoduché, poukazuje se i na fakt, že i tady platila určitá pravidla. Snímek je záměrně natočený černobíle, avšak jako překvapení tu přeci jen jeden barevný záběr máme, jehož smysl je jasný. Záměrně je však použít i doslova groteskní styl poukazující právě na absurditu všeho dění. Příběh, odehrávající se v zajateckém táboře německých dezertérů, je zřejmě staven na skutečných událostech, které v takovémto zpracování mají tak nedozírnou sílu, že se mnohým slabším povahám musí z toho snad i žaludek zvedat. Po technické stránce je každá scéna natočena precizně a na vysoké úrovni. Jestli se pojatou hrůzou a násilím tento vcelku odvážný počin zařadí vedle slavného snímku Stevena Spielberga 'Schindlerův seznam' (1993) už zůstává na samotných divácích. Potenciál však k tomu má. ()

Reklama

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Kdyby film skončil stou minutou, tedy tím jediným barevným záběrem na pole, tak smeknu, zatleskám, udělím plnej počet a v brzké době sezvu kamarády na domácí promítání, abych jim představil další perlu. Bohužel poté následuje ještě dvacet minut, který úplně rozbíjejí nastavený koncept a dělají z toho filmu bordel. Chápu, že je to podle skutečnosti a tvůrci chtěli evidetně ukázat příběh Williho Herolda celý, ale ten natahovaný závěr už působí nepatřičně. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, ktorý ale vzhľadom na okolnosti nebol až tak prekvapivý, spracovaný celkom netradičnou formou. Čiernobiely obraz ešte prehlboval dej a vtedajšiu dobu. Príbeh krásne zobrazuje psychológiu postáv a skryté pohnútky osôb, ktoré sa dostávajú na povrch po nečakanom nadobudnutí moci, čo je stále aktuálne aj v dnešnej dobe. Okrem toho sa film môže popýšiť aj hereckými výkonmi na veľmi slušnej úrovni. 7,6/10. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Hauptmann je přesně takový, jaký jsem si ho představoval. Znepokojující kapitolou v závěrečném dění 2. sv. války, která velmi autenticky prezentuje náturu jak vysoce postavených důstojníků tak řadových vojínů. Proslulý německý ordnung se hroutí, morálka upadá a na povrch vyplouvají dodatečné zvrácené rozkazy a nařízení. Němci bezskrupulózním způsobem natočili ve věrohodném světle svou vlastní historii. V tomto případě není moc prostoru pro hledání chyb. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Flak, který se ve filmu objeví a později ho skupina zapojí za auto, je 2 cm Flak 30/38/Flakvierling. (ArthasKarfa)
  • Název filmu se objeví až ve 24. minutě. (Duoscop)
  • Natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Nemecku, predovšetkým v Sasku v meste Görlitz. (MikaelSVK)

Související novinky

DAS FILMFEST zve na filmové hody

DAS FILMFEST zve na filmové hody

15.10.2018

3 země – 4 kina – 5 sekcí – 9 hostů – 34 celovečerních snímků a další tři bloky krátkých filmů. Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST si letos pro všechny filmové fanoušky přichystal skutečné… (více)

Reklama

Reklama