Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (121)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto mi uniká, proč se zde tolik uživatelů snaží předstírat, že se jim tahle píčovina líbila. Kurosawa má veliké štěstí, že je již mrtvý. Jinak bych od něj vyžadoval vrácení mých skoro dvou a půl hodin života. Neskutečná nudírna. Většinu stopáže sledujete dva japonské mongoloidní sedláky, kteří se všelijak pitvoří, plazí se z místa A na místo B a při té příležitosti nepřetržitě vřískají a vydávají další nesnesitelné zvuky. Po chvíli se k nim přidá japonská herecká ikona Toširó Mifune, který dobrou polovinu stojí s rozkročenýma nohama, založenýma rukama a kouká se nepřítomně před sebe. Vůbec se neodvažuji hovořit o ději, neboť to byla extrémně nezáživná píčovina. Vůbec nechápu důvod vzniku totálně bezobsažného snímku jako je tento. Veškerý humor se Kurosawa pokoušel postavit na chamtivosti úvodních dvou debilů. Můj šálek japonského čaje to tedy nebyl. V tomto snímku není ze slibovaných žánrů zhola nic. Akci by věrohodněji předvedla parta cigánů, o dobrodružství tu vskutku nezavadíte a místo humoru tu poletuje totální trapnost. Film k uzoufání zlý. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kurosawovo mistrovske dilo, ktere inspirovalo Star Wars. Aha super, ale jsou tu dva problemy. Jednak to neni zadne mistrovske dilo, ale neprilis dobrodruznej ani vtipnej nudnej film a nevidim tu absolutne zadnou podobnost se Star Wars. Jednak samotnej pribeh je dost jednoduchej, dva blbecci, general co dela desnyho frajera a otravna princezna se chtej dostat pres hranice a odtahnout zlato schovane v klaccich. Kdyz pominu fakt, ze me absolutne nenapada, jak mohli do tech klacku to zlato narvat, porad tu mame strasne jednoduchej a natahovanej pribeh. Kdyby mel film 90 minut, tak by to asi bylo ok, ale takle to je misty fakt strasne nudny. Mifune mi vadil, jak furt delal hroznyho machra a pral sem mu, aby si nekde rozsekal drzku, princezna byla otravna a hlavni dva blbecci obcas zbytecne hystericky. Ale je fakt, ze oproti jinejm Kurosawovo filmum se tenhle da dokoukat aniz byste prisli o usi, zadna silene urvana hudba ani postava tu neni, takze to je jedinej klad, ale to pro lepsi hodnoceni nestaci. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejzábavnější Kurosawův kousek, s ohromnou porcí škodolibosti a chamtivých darebáčků, přičemž vyzdvihnout je nutno zejména scénář. Pokud u Kurosawových filmů často chválím schopnost vykreslování lidských charakterů, zdejší banda postav působí jako jemně maskovaná parodie - a je to rozhodně ku prospěchu věci. Výborná zábava. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velice dobry dobrodruzny film, ktery velice hezky ukazuje lidske vlastnosti jako chamtivost a laskavost na strane druhe. Diky dvema rolnikum se clovek i zasmeje, fakt dobre zahrane:-). Ve skutecnosti si vsak myslim, ze by v takove situaci nikdy hranice nepresli a pak se mi nelibili akcni sceny, hlavne ty s kopim. Vzhledem ale k zanru tohoto snimku se to da omluvit. Vynikajici hudba a jako vzdy skvela rezie. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Další zvláštní Kurosawa. Další Kurosawa, který mne chvílemi nudil a chvílemi zvedal ze židle. Další Kurosawa, který je velice lákavý působivým příběhem... Rozmanitost prostředí, ale i postav, přidává všemu, co jsem vyjmenoval výše. Opět nemůžu nezmínit jednoho člověka. A to sice toho, který vše herecky táhne. Tím je Toshirô Mifune, který ať hraje cokoliv, tak jeho charizma nezná hranic. Ale nutno podotknout, že tentokrát mu parádně nahrává dvojice chamtivých sedláků. Lákavá laskominka... ()

Galerie (87)

Zajímavosti (7)

  • Poradcem pro bojové scény byl sensei Jošio Sugino, představitel Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū, což je jedno z nejstarších existujících japonských bojových umění, založené v 15. století. V roce 1960 bylo škole jako první v historii uděleno označení „nedotknutelné kulturní dědictví“ (Intangible Cultural Asset) pro bojová umění. S Akirou Kurosawou spolupracoval sensei Sugino také na filmech Sedm samurajů (1954) nebo Yojimbo (1961). (alonsanfan)

Reklama

Reklama