Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Steven Spielberg vytvořil během své bezmála padesátileté kariéry nepřekonatelnou sérii průkopnických filmů. Ve snaze zmapovat vývoj této filmařské ikony čerpala oceňovaná dokumentaristka Susan Lacyová z více než třiceti hodin exkluzivních rozhovorů, v nichž se režisér rozpovídal o svém hořkosladkém dětství a celoživotní posedlosti natáčet filmy, o rané televizní kariéře "zázračného dítěte," o raketovém vzestupu ke slávě prostřednictvím neuvěřitelné série kasovních trháků, o pozdějším příklonu k vážnějším dramatickým filmům a také o osobních a profesních vztazích, které si během let vypěstoval. Nedílnou součástí dokumentu Spielberg jsou i příspěvky členů Spielbergovy rodiny, stejně jako jeho přátel a kolegů, a také ukázky i zákulisní záběry z natáčení mnoha jeho přelomových filmů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (76)

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Je to skvělé, dokonalé, fascinující, ani minutu jsem se nenudil... ale vše je to asi tím, že jde prostě o Spielberga, a poutavé je ať už poslouchat jeho samotného, tak jeho kolegy, které o Spielbergově práci pějí ódy, během čehož navíc sledujeme záběry z daných filmů. Dokument je konvenční, podle zajeté uniformy, ale profesionální a velmi divácký. ()

castor 

všechny recenze uživatele

O tom, že jde o legendu, která stojí za velkými příběhy i technicky revolučními bijáky, se nemusíme vůbec bavit. Úctyhodné je ostatně i přátelství takových režisérských velikánů, kterým je tu věnováno dost času. Filmem byli posedlí, vzájemně se podporovali, radili si a zároveň se každý chtěl před druhými tak trochu vytáhnout. Stěžejní byl i fakt, že si bez obalu říkali, co si o práci toho druhého myslí. I „další“ chvála jeho mistrovství od kolegů nevyznívá přebytečně. Za mě je udivující, že i přes pokročilý věk stále dokáže výtečně pracovat s nejmodernějšími technologiemi, které ale v žádném případě neubližují příběhu. Dotkneme se i bolavějších míst Spielbergovy kariéry. Zajímavé je rovněž ohlédnutí za temnějšími/depresivnějšími tématy na začátku tisíciletí. Jeho kariéra jednoduše buď z osobních, nebo politických důvodů nabrala pesimističtější ráz. Ovlivněný okolnostmi 11. září mnohými scénami evokoval šok, který Američané nosili v sobě, a ztělesňoval po svém problémy dnešního světa. Moc fajn je i připomínka stálých spolupracovníků, se kterými se evidentně cítí jistě a bezpečně. A jsou to opravdu velká jména. Celkově (a logicky) méně kritické, přehledné a chytlavé. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Extrémně dlouhý, ale také extrémně bohatý a zábavný dokument mapující kariéru jednoho z nejvýznamnějších režisérů všech dob. Spielberg se kouká na všechny významné filmy režiséra a nabízí k ním zajímavé informace a netradiční pohledy na věc, které vám přiblíží, jak funguje mysl a pracovní proces tohoto velikána. Kromě samotného obsahu přidává dokumentu na atraktivitě účast mnoha známých osobností, které také přispěji svojí historkovou troškou do mlýna. Takto by měly životopisné dokumenty vypadat - bezprostřední, zajímavé, bohaté a svižné. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Hollywoodský trhák, automaticky mě na pozici režiséra naskočí Spielberg. Prostě Spielberg je pro mě zástupce číslo 1 všech hollywoodských režisérů. Je neuvěřitelné když si představím kolik mě toho tenhle člověk dal. Určitě jsem nejraději za Čelisti, sérii Indiana Jones nebo Jurský park. On toho ale natočil ještě mnohem více. Ne vše mě dokonale sedlo. Našly se i řídké příklady kdy mě to nebavilo, ale přesto mu nedokážu upřít titul vrchního baviče opravdových dobrodružství. Medailon o něm je velmi zajímavý a dokázal mě prozradit i spoustu zajímavých věcí z jeho soukromí. 80% ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Na to, že je film poměrně dlouhý, vůbec nenudí. Řekla bych, že se zde daří strhnout diváka zejména nadšeným vypravováním samotného Spielberga. A rovněž třeba i jen "pouhými" záběry z jeho známých, v mnohých případech revolučních snímků. Líbilo se mi, jak byly poskládány a vzájemně se doplňovaly jednotlivé úseky režisérova pracovního i osobního života, jak jsme mohli postupně čím dál více poznávat a pochopit, jak ovlivnilo Spielbergovo soukromí výběr látky i způsob tvoření jeho filmů. Zajímavé byly i archivní záběry z natáčení, videa či fotky mladého režiséra. Také jsem neměla pocit, že by se nám tvůrci snažili představit Spielberga jen v superlativech, působilo to na mě jako snaha ukázat ho opravdu takového, jaký byl, se všemi klady, zápory, strachy, nejistotami i věcmi, co ho dělají šťastným. A toho si cením. Občas jsem měla pocit, že si v dokumentu někteří hovořící protiřečili (např. když nejprve bylo řečeno, že úspěch Jurského parku byl jasný hned, jak se podařilo zakomponovat digitálně vytvořené BĚHAJÍCÍ ještěry, aby za chvíli bylo vykládáno, že Spielberg s filmem riskoval, nevěděl, zda uspěje atp. - a takových míst bylo ve snímku více) a možná přece jen mohl být trochu kratší (kdyby se sem tam některé promluvy vypustily, zkrátily, asi by se nic nestalo). Nicméně celkový výborný dojem poslední uvedené věci nezkazí. 90 %. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno