Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato kultovní komedie o vyskokoškolácích šedesátých let učí, že žábavnější než univerzitu vystudovat, je užít si a přežít. Bluto (John Belushii), Vydra (Tim Matheson), Flíček (Tom Hulce) a Hromdopolice (Stephen Furst) žijí životem moderních mladých mužů. Flámování je na denním pořádku, sex jen občas a alkohol se pije a jointy kolují. Hlavní náplň výuky: srandičky, prdelky a prcičky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

První a taky jediný samostatně stojíci film pod hlavičkou dnes již neexistujícího časopisu National lampoon sem viděl poprvé a upřímně nechápu jeho skoro kultovní status. Obsazení a John Landis na režijní židli slibovali mnohé, ale výsledkem je ne úplně záživná “komedie” s pár funkčními a hromadou nefunkčních vtipů, která se táhne jako smrad a za svými mladšími nevlastními sourozenci zaostává ve všech směrech. Prakticky jediné co mě tu bavilo byl John Belushi, který nejspíš ani nemusel moc hrát. Víc bohužel nic…40% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Teenage komedie stará 32 let už v dnešní době asi nemůže být ani aktuální, ani nikterak třeskutě vtipná, ale i přesto může solidně pobavit. A taky pobavila, i když neříkám, že to byly záchvaty hlasitého a neutuchajícího smíchu, ale našlo se pár solidních vtípků, u nichž jsem se zasmál nahlas, ovšem zde spíše než na vtipu mi záleželo především na zajímavém ději, protože díky němu film nebyl jen jakousi nudnou přehlídkou ženských ňader a různých prasečinek, ale byla to docela zajímavá komedie, se kterou stálo za to strávit svůj čas, aniž bych se nějak výrazněji nudil. Co mě ale u filmů, které se točí kolem univerzitních amerických spolků mrzí nejvíce je fakt, že v Česku tohle nikdy nelze zažít, a přitom jak tyto filmy ukazují, může to být docela solidní sranda. Ale to je jen takové malé povzdechnutí. Abych se přiznal, tak tenhle snímek mi chvílemi připomínal jinou americkou klasiku jménem Pomsta šprtů, ale to může jen můj zcela mylný dojem. Každopádně zde zazářil především John Belushi, který zahrál v hlavní roli naprosto perfektně a který mě během jednoho měsíce pobavil už podruhé, v prvním případě se jednalo o film "Sousedé", kde rovněž zazářil a dokázal pobavit. Zkrátka tahle studentská taškařice se povedla a já se bavil, a tak neváhám udělit solidní a plně zasloužené čtyři hvězdy. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Praotec prcičkovských filmů 1)  je v USA a v Kanadě vysoce oblíbený na rozdíl od zbytku světa, kde ho příliš neznají. Svědčí o tom i příjmy, pokud lze věřit komentátoru T2: tržby v USA 141 600 000 dolarů, zatímco celosvětové tržby jsou jen o 900 000 dolarů vyšší._____ 2)  Pokud jde o mnou zmíněnou prcičkovitost, výstižně to vyjádřil komentátor c.tucker*****: Všechny klišé, které jsou v současných komediiích jsou sice i zde, ale v tomto filmu s tím začali. Komentář cituji i s chybami._____ 3)  Důvodem, proč jsem film sledoval, byl 24letý Tom Hulce (štíhlý nováček Larry Kroger v bratrstvu Delta), o šest let později Amadeus u Formana a o další léta později vyoutovaný gay. Celkem mu to slušelo, ale v jeho nevýrazném výkonu bych budoucího Mozarta nerozpoznal._____ 4)  Na studenty vysoké školy věkově kapku přestárlí 24letý James Daughton (Greg), 31letý Mark Metcalf (vojenský velitel na bílém koni Doug Neidermeyer), 30letý Peter Riegert (Boon), 27letý James Daughton (Greg), 30letý Tim Matheson (Eric), jeden ze scenáristů 31letý Douglas Kenney (Stork) jsou doplněni 25letým Jamesem Widdoesem (šéf Delty) či filmovým debutantem 19letým Kevinem Baconem (Chip). Asi to chce poznamenat, že i režiséru celého podniku, Johnu Landisovi, bylo 27 let._____ 5)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení - 1977._____ 6)  Na university of Oregon ve městě Eugene (ne, není to největší město státu Oregon, tím je Portland, ba dokonce ani hlavní město, tím je Salem) se natáčely scény z universitního života, který studentům, věru, nezávidím. Boje mezi spolky (v Americe zvanými brotherhood - bratrstvo) Omega a Delta mě nějak neberou._____ 7)  Ano, vím, že jde o komedii, ale přesto vidím smysl vysokoškolského života jinde, než v neustálých pitkách, šukání a výtržnostech. Asi jsem nějakej vadnej._____ 8)  Výstižný koment: StaryMech**. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Klasika medzi starými komédiami. Síce som nikdy na americkom vysokoškolskom internáte nebola a našincovi je dosť cudzia večná rivalita medzi kadejakými gama-kapa-omegami a inými gréckymi písmenami, ale... táto priblblá študentská komédia s tlupou šialencov a Johnom Belushim na čele má neuveriteľné čaro, ktoré ma dostalo okamžite. Milujem Animal house a milujem Bluta :-) Inými slovami: "Cut the crap. Give me a drink!" ()

Han22 

všechny recenze uživatele

John Landis natočil pár klasických komedií, ale také pár naprostých kravin a tohle je bohužel ta druhá kategorie. Je to vlastně pramáti vše teenagerovských komedií, které jsem svého času absolutně nesnášel a vyhýbal se jim jak mohl. A je to taky stejně dementní. Parta vypatlaných, ošklivých "teenagerů" z bratrstva (vypadají na 30+) řádí, chlastá, šuká, provokují jak děkana tak vedlejší bratrstvo a sere na školu, což dopadne dle očekávání. Je tu pěkná muzika počátku 60. let, nálož začínajících herců (Hulce, Furst, Bacon, John Belushi, Bruce McGill + absolutně flegmatický učitel Sutherland), občas něco vtipného (kůň v kanclu, anděl/ďábel) a solidní bordel ve finále. Jinak je to absolutně nevtipné, dementní, občas nechutné (všechny Furstovy scény s jídlem) a především totálně vypatlané. Třetí nejúspěšnější film roku 1978 po Pomádě a Supermanovi? Nechápu. 2*. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (45)

  • Univerzita v Oregonu nabídla k dokončení natáčení filmu pouhých 30 dní. Herci a všichni členové štábu tak museli pracovat šest dní v týdnu a dokončili film s pouhou dvoudenní rezervou. (D3VIL)
  • Aby dostal roli Neidermeyera, Mark Metcalf zalhal, že umí jezdit na koni. Poté, co byl obsazen, začal okamžitě navštěvovat kurzy ježdění. (D3VIL)
  • Filmový debut Kevina Bacona. (D3VIL)

Reklama

Reklama