Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 3

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (477)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když přimhouřím jedno oko, tak musím Slovákům vyseknout poklonu za to, jak se s notně mysterióznější předlohou poprali. Ta nejlepší pasáž z knihy (autentické příběhy lidí, zmizelých během jednoho století) je sice z pochopitelného důvodu zredukována na půlminutovou koláž, ale dejme tomu, že všechno ostatní tu v rámci paranormálního thrilleru šlape na dvojku s hvězdičkou. Nejhororovější scénu rozdělení světel už pak sice nic nepřekoná, ale já tentokrát nechci nic moc vyčítat. Bavilo mě to. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Nejspíš můj vůbec první slovenský horor... mohlo to dopadnout lépe, mohlo to ale dopadnout i mnohem hůře. Film těží z parádní knižní předlohy (se kterou se ale vůůůbec nemůže rovnat, pač to byla jedna z nejlepších hororových knížek za iks posledních let) a pak taky z fajn herců, kde jsem, na rozdíl od knihy, fandil i hlavnímu hrdinovi Igorovi. Bohužel snímek klouže jen tak po povrchu (ale to je problém i těch současných z halyvůdu), ty jednotlivé scény z předlohy jen nastíní a zase hop na další. Tudíž a propos pokud jste s Karikovou předlohou ještě neměli tu čest (chyba!), určitě si jí, pro lepší pochopení tohoto, prvně přečtěte. A na film se už pak vlastně ani dívat nemusíte :-) A kdo si po přečtení/dokoukání nevyhledal na YT toto, tak kecá :-) ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

3 hvězdice, ale hodně s těží. Knihu jsem četl, chvilku před shlédnutím. Měl jsem tedy možnost srovnávat. A musím říct, že z hlediska celkového vyznění a sdělení autora příběhu světu, mi přijde film oproti předloze hodně odbytý. Spousty naťuklých nedořešených věcí, informace k celému příběhu hozené letem světem, naopak spousty zásadních knižních scén zatajeno. Skvělá je hudební složka. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie prudko ovplyvnené vlastnými zážitkami. Za prvé, príhodu s trezorom a jeho márnym otváraním som zažil priamo v práci. Bolo to tak: Mega kanceláriu opustil jeden zvláštny pán - odišiel robiť inam. V strede vypratanej miestnosti po ňom ostal len kovový trezor XXL - väčší ako vo filme. Týždne sa ho pokúšali naši robotníci otvoriť, aj s pomocou väzňov, ktorí u nás pracujú v rámci výkonu trestu. Rozprával som sa s nimi, aby použili (poznajúc z "civilu") kadejaké ich fígle, no trezor odolal. Nakoniec to ultraťažké, stále zamknuté hebedo s námahou a za pomoci vozíka kamsi odvliekli aj so záhadou vnútri. Nuž a za druhé, priamo v zóne tríbečských lesov okolo hradu Gýmeš, Žibrice a dediny Jelenec som sa niekoľko dní túlal v polovici 90. rokov. Na rozdiel od hrdinov filmu, som zažíval len samé príjemné chvíle, ale dobre bolo pospomínať si na ne aj takto, takpovediac psychiatricko - psychedelicky. Čo vadilo na filme boli dialógy, ktoré zneli miestami tak neprirodzene, akoby šlo o nejakú zámernú paródiu. Inak, vcelku spokojnosť, no ako vravím v úvode, značne ovplyvnenú príbuznosťou niektorých scén a scenérií s osobnou skúsenosťou. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Zmatená šílenost dosahující až parodických rozměrů slovenského pojetí Záhady Blair witch. Sám nevím, jestli jsem ten film vnímal nebo, spal či bděl a bylo to tak nějak jedno - myšlenky mi utíkaly jinam a ten film byl tak zmatený, že jestli jsem vynechal pět minut nebo třicet ve výsledku se to neprojevilo. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Všechny případy zmíněné v knize i ve filmu se skutečně staly, poslední záhadné zmizení se odehrálo v létě roku 2017, kdy policie pátrala po nezvěstném 25letém Markovi, který se ztratil cestou z venkovské zábavy. Policejní záznam k tomuto případu konstatuje: „Boli vykonané previerky na miestach možného výskytu. V pondelok 14. augusta 2017 bol nájdený pri potoku v obci Skýcov. Nakoľko bol dezorientovaný a nekomunikoval, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde sa podrobil operačnému zákroku.“ Marek zraněním v nemocnici podlehl. [Zdroj: filmovamista.cz] (pornogrind)
  • Vo filme si zahral malú rolu zmiznutého lesníka samotný autor predlohy Jozef Karika. (lemonova)
  • Howadoor, o kterém je ve filmu několikrát zmínka, je člověk, který někdy začátkem roku 2000 napsal na své internetové stránky dva články o tom, jak na Slovensku v pohoří Tríbeč v průběhu minulého století zmizelo několik lidí (články jsou stále k přečtení zde a zde). Článek o mizejících lidech v Tríbeči otiskl časopis Fantastická fakta, i když bylo redaktorům jasné, že se jedná o totální výmysl autora. Novinář Lubomír Sedláčik s autorem komunikoval přes email. Když ale Howadoor odmítl veřejně přiznat, že se jedná o jeho mystifikaci, tak Lubomír Sedláčik dne 8. 6. 2000 jejich komunikaci zveřejnil (dostupné např. zde). Z e-mailů vyplynulo, že původně mělo jít jen o Howadoorovu past na lidi, kteří věří všemu, co vypadá dostatečně záhadně. Po zveřejnění e-mailů se přesto Howadoor k ničemu nepřiznal. Krátce po zveřejnění těchto e-mailů časopis Fantastická fakta zanikl. Howadoorova fikce ale žije i nadále svým životem (hlavně na internetu). Např. deník Šíp zveřejnil dne 10. 2. 2010 o tríbečské záhadě článek (k přečtení zde). Tato fikce se stala i podkladem ke knize Jozefa Karika, kdy cca rok před vydáním knihy se začaly na několika serverech a na Facebooku opět objevovat články o zmizení lidí v tríbečském pohoří. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama