Reklama

Reklama

Trhlina

Trailer 1

Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil. Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky… (Falcon)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (477)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Tak si neodpustím jedno klišé, ale holt: KNIHA > FILM. Filmové zpracování Trhliny se sice ve většině drží příběhové osy v knize, ale v několika momentech, kvůli dramatičtější sledovanosti, vybočuje. Většinou bylo vynecháno to, co by film zbytečně rozmělňovalo nebo ho nijak neposouvalo. Někde se ovšem maličko překrucuje nebo přikrášluje, jak je ve filmových adaptací zvykem. Co je ovšem na škodu, že se společné setkání s nerdem Andrejem a racionalistou Davidem moc dobře nevysvětlí a divák skoro nepostřehne, proč k němu došlo. Podobně jako v knize i zde jsou postavy poněkud ploché a moc si k nim nejde vybudovat vztah. Síla knihy byla především v atmosféře a přijmutí hry, že by se příběh mohl odehrávat na základě skutečné události. Samozřejmě, že se s velkou pravděpodobností jedná o Karikovu fikci, ale díky ponoření se do "reality" mi pomohlo hodně knihu vychutnat. Příběh Trhliny však nejlíp líčí přízviska "Slovenský Blair Witch" anebo "Slovenský bermudský trojúhelník" a možná tak trochu očekáváte i od filmu, ale found footage rozhodně nečekejte. I přes vynikající zpracování, na zdejší poměry víc než obstojné, jsem ale z filmu odvařený nebyl. Nevím co mi přesně chybělo, ale Trhlina byl přesně ten případ, kdy nejste ani vyloženě zklamaný, ale ani totálně nadšený. Možná chybělo lepší uchopení celkové konzistence a větší důraz na atmosféru. A taky i vstřícnější podání pro diváka, který se s knihou nikdy nesetkal. Najde se tu i několik elementů, které zůstávají neobjasněny, ale přitom pro pochopení příběhu nejsou zas tak důležité a pak i momenty, které do filmu přidávat nebo předělávat nemusely. Za mě čistý průměr a spíš bych diváky chtěl odkázat na přečtení této velmi působivé knihy pro pocuchání vašich nervů. Jinak "gratuluji" opět panu LIVINGDEAD ze všeříkající slovní průjem, který je u něho zlatým pravidlem - dostává tímto ode mě nesmrtelné zlaté lejno jako čepičku na hlavu! :-D ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Z filmu Trhlina si odnáším rozporuplné pocity. Nečetl jsem knihu a tak nevím na kolik se film drží knižní předlohy. V nejblížší době mám ale v plánu knižní předlohu přečíst a pak svůj komentář k filmu víc rozvedu. Ve výsledku mi přišel film takovej neslanej, nemastnej. Na druhou stranu ale zase nemůžu říct, že by to byl film špatnej. Proto volím zlatou střední cestu a dávám 3 hvězdy. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Námet ako prasa, na slovenské pomery veľmi podarená kniha (odporúčam ale českú audioknihu, kvôli veľmi sugestívnemu načítaniu) ale film je slabý. Niekoľko momentov skvelých ale ako celok to trpí na typické neduhy slovenských filmov - až divadelné prehrávanie hercov a slabý scenár. Začínam sa báť o Správu. 4/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Největším pozitivem tohoto filmu se stalo to, že jsem se vůbec dozvěděl o tribečské záhadě, o které jsem zatím nikdy neslyšel. Tvůrci mi ale mnoho informací nenabídli, všechno jsem si musel dohledat až následně, a to mi právě vadilo nejvíc. Příběh byl totiž tajemnější než Hrad v Karpatech, takže přinesl spoustu otázek, ale vtipně je ponechal bez odpovědí, herecké výkony byly křečovité a nepřesvědčivé, atmosféra se tvůrcům jaksi nevydařila a chvílemi jsem se při lesním putování trochu nudil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vtipný slovenský pokus o Blair Witch. Zoznamovacia prvá polovica je strašne naťahovaná a je to totálna nuda. V druhej polovici sa dostane na scénu Maštalír, ktorý je najprv za namachrovaného drsniaka a potom už len vystrašene gúľa očami a trápne hláškuje: tie dvere tam neboli. Bojím, bojím. Tento typ hororu v ktorom sa deje niečo divné, ale vlastne vôbec nevieme čo, na mňa vôbec nefunguje. Temná hudba ma v akože napínavých scénach zakaždým rozosmiala, lebo som nechápal čoho sa mám báť. Záver je úplná fraška. Takže okrem zábavného Maštalíra ma ešte potešilo vidieť Hasona. Snáď už je na tom zdravotne tak dobre, že by si mohol niečo aj nadabovať. Jeho hlas v dabingu chýba. 4/10. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (28)

  • Mladý robotník (Tomáš Mischura) rozpráva Igorovi (Matej Marušín), že sa v psychiatrickom ústave, ktorí vypratávajú, liečilo kedysi pichaním vysokých dávok inzulínu, čím spôsobovali pacientom kómu a šokom chceli preladiť mozog do vegetatívneho stavu a niekedy sa to končilo smrťou. Táto metóda sa v skutočnosti používala. „Otcom“ inzulínových šokov je rakúsko-americký psychiater Manfred Sakel. Metódu vynašiel v roku 1927. Výsledky svojich výskumov zverejnil Sakel v roku 1933 a keďže ich prezentoval ako úspešné, metódu prebrali psychiatri na celom svete. Liečba bola použitá výhradne na pacientoch trpiacich schizofréniou. Inzulínové injekcie boli pacientom podávané denne po dobu 2 mesiacov. Boli aj prípady, kedy muselo byť pacientovi podaných až 450 jednotiek inzulínu. Po podaní takejto obrovskej dávky inzulínu sa pacienti začal potiť, triasť, objavovala sa aj zvýšená slinivosť, trasenie, nepokoj. To všetko predchádzalo kóme. Po upadnutí do kómy v nej pacient trpiaci schizofréniou musel zotrvať aspoň jednu hodinu. Aby sa prebrali, po uplynutí tejto doby im bola do tela vpravená dávka glukózy, a to buď intravenózne, alebo naso-žalúdočnou trubicou. Liečba inzulínovými šokmi zo sveta úplne vymizla až v 60-tych rokoch 20. storočia, kedy bola liečba schizofrénie nahradená neuroleptikami. [Zdroj: Interez] (Raccoon.city)
  • Pôvodná Trhlina mala mať 135 minút a mala byť rozstrihaná do troch 45 minútových dielov. Keďže televízia JOJ je tá, ktorá to zafinancovala, nechcela, aby sa to iba odvysielalo v TV a skončilo. Tvorcovia a TV JOJ sa rozhodli zaexperimentovať na slovenské pomery a využiť zaujímavý model prezentácie a filmom v kinách nalákať ľudí na trojdielnu televíznu minisériu. Natočený materiál bol prestrihaný do filmovej minutáže 111 minút. Neskôr ale zásadne TV JOJ zmenila svoje pôvodné plány a z trojdielnej minisérie bol natočený materiál prestrihaný na dvojdielny film s celkovou dĺžkou 127 minút. Režiséra mrzí fakt, že pôvodných 135 minút filmu nebolo odvysielaných nikdy celých. (Raccoon.city)
  • V závere filmu (1 h 30 min) ukazuje Igor (Matej Marušín) Mii (Mary Bartalos) nový príspevok na blogu, ktorý by však nemohol bez pripojenia na internet vidieť. Predtým však bolo povedané, že k dispozícii nie je GPS ani signál. (emdvojka)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama