Reklama

Reklama

Pad Man

  • Indie Padman (více)

VOD (1)

Recenze (15)

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Aneb jak snadno lze důležité osvětové téma převrátit v patriarchální one-man show. V Indii (a nemusíme si to přikrášlovat, i všude jinde na světě) je téma menstruace tabu. Naštěstí přichází Mr Akshay, aby ženy zachránil. Kdo totiž rozumí menstruaci nejlépe, samozřejmě muž! Ženy patří en block do pomyslného stáda ovcí – tak nějak od přírody procesem menstruace procházejí, jsou však příliš hloupé nebo pověrčivé na to, aby dokázaly samy od sebe přijmout změnu k lepšímu. Pomoci může nestranný pozorovatel, muž, intelekt a kutil v jednom. Zázrak se koná! Pad Man vymyslí mašinu na vložky, která na světě sice už dávno existuje, nicméně toto je NAŠE mašina na NAŠE vložky. Společenské, politické, ekonomické, kulturní i jiné problémy rázem padnou (dost možná ani neexistovaly, o ničem takovém se ve filmu prostě nemluví), teď se šíří světlo, skrze spasitele, který si (považte!) sám na sobě na 1 celou hodinu vyzkoušel, jaké to je krvácet a proto ženám rozumí. ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Čtu si coulismoulisův komentář a kladu si otázku, zda je to provokace, pokus o vtip nebo zda ten člověk ten film vůbec nepochopil? Je pravda, že to je tak trochu one man show a tím šoumenem je muž. To ale dává smysl, protože jednak je to podle skutečné událostí a skutečného člověka a jednak žena by v patriarchální Indii mohla stěží něco takového dělat. Film samozřejmě místy působí trošku naivně, trošku jako české emancipační komedie z 50. let, ale to není vůbec na škodu. Spíš naopak. Poměrně závažné téma je podáváno humorným způsobem, aniž by došlo ke zlehčení tématu. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Arunachalam Muruganantham je určitě zajímavou postavou s dechberoucím a silným příběhem. Muruganantham neustále sváděl boj mezi tím, co považoval za důležité a okolím, které jeho počínání nechápalo a silně odsuzovalo. Je to příběh srdceryvného odříznutí se od důležitého okolního světa pro vyšší zájem a Padman si z tohoto příběhu bere ty nejdůležitější momenty. Kumar v roli Lakshmiho odvádí svým civilním projevem a emocemi v obličeji kus dobré práce. Je v něm vidět ten dobrák, který bojuje okolí, ale i se sebou samým. Film samotný mu však dějově není přílišnou oporou. Jeho edukativní charakter je jasný, ale nemůže se stát jediným ani hlavním hodnotícím kritériem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* rozhodně zajímavý a podnětný indický film, ale bohužel hodně utahaný s hrozně dlouhým rozjezdem, díky kterému mu nedokážu dát ani čtyři hvězdičky, i když ty by si kvůli závěru a poučení zase zasloužil. Jak jinak taky dostat k běžnému indickému divákovi ze zapadlé vísky podobné civilizační výdobytky - jako jsou dámské vložky ;-). Já jsem už na jejich popularizační kinematografii zvyklý, ale nevím jestli by tento film zvládli naši diváci nepoznamenaní indickou kulturou. Za sebe musím říct, že za pozornost stojí - už kvůli skutečnému předobrazu, který je určitě náležitě přibarven, aby to bylo poutavé a hlavně dojemné. Takže rozhodnutí zda jít do tohoto filmu je jen na Vás. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nevidel jsem mnoho indickych filmu, jen par. A tento je zase takovy - musite si zvyknout na neskutecne dokonale az kycovite zabery, vsudypritomna hudba - i tam, kde se to podle evropskych meritek nehodi a muzikalove prvky, kde se roztanci na jednu pisnicku cela scena. Ale pokud tohle prezijete, pak dostanete film, ktery vypravi o zenskem tabu a o napadu, ktery u zen velmi narazel, ackoliv byl skvele mysleny. Film podle skutecne udalosti ma vzdy co nabidnout. Skvele odehrane tri hlavni postavy. Indicke kinematografii by bylo rozumne se venovat vic. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama