Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejsem jediná, kdo byl ohromen hudební melodií či skladbou z nějakého filmu ještě předtím, než jej zhlédl. Pískací pochodová melodie vedoucí přes řeku Kwai je jednou z těch mnoha. Opět mám ten stejný dojem, jako u spousty kultovních, 90% hodnocených filmů. Nevím, jestli mi zrovna tento přijde tolik nadhodnocený, nebo jsem od něj jen čekala větší "nářez." Most přes řeku Kwai dostane hlavní prostor v podstatě až v závěru filmu a po celý děj se do jeho blízkosti či na samotnou trať ani příliš nepodíváme. Rozhodně se jedná o skvěle natočený snímek, ale nebylo v něm, až na ono "pískání" a pár scén téměř nic, o čem bych mohla říct, že mě to "dostalo." A nemůžu to říct ani o celkovém dojmu. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších válečných klenotů, který se nezaměřuje ani tolik na utržené ruce nebo nohy či střílení do hlav, ale zůstává na psychologické rovině. David Lean se rád pouštěl do velkých a dlouhých projektů, na LAwrence to sice epicky nestačí, ale všude jinde to jde dál a předhání jej. Dokonalý výkon Aleca Guinnesse! Willliam "ironie" Holden je vynikajicí v jakékoliv roli, ale zažil jsem s ním i o dost lepší. 160 minut uteklo jako voda a já jsem rád, že jsem to viděl. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Filmy Davida Leana sú pre mňa vždy zárukou epickosti. Dôvod prečo ho mám rád, je ľudský príbeh, atraktívne prostredie a herecká elita. Holden a Guinness absolútne bezchybný. Film má pomalejšie pasáže, ale jediný dôvod je postupné budovanie napätia, ktoré vo finále vytvára priestor pre katarziu. Prvú hodinu je film ohraničený táborom a potom keď sa dostane aj do iných častí džungle, sa začne prejavovať jeho atraktívnosť a pútavosť. Možno to nie je tak príbehovo a dramaticky vyhrotené ako Prechod cez Indiu, ale na rok svojho vzniku, je Most cez rieku Kwai ukážkou remeselnej zručnosti a režisérskej vyspelosti. Od ústrednej melódie, cez finále a herecké výkony sa jedná o dokonalý zážitok. Teda skoro. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, pomerne dlhý, v niektorých epizódach nereálny až naivný film s nešťastne zmeneným koncom. Za trápne považujem, ak predchodcovia zajatcov až na Holdena skončili na cintoríne a títo po neľudskej drine pri stavbe mosta v nehostinnej džungli mali ešte chuť na nejaké improvizované kabarety. Film tradične rasistický. Z Japoncov, ktorí ovládli juhovýchodnú Áziu robí neschopných hlupákov, zatiaľ čo kolaborujúci plukovník (inak vynikajúco zahraný Alecom Guinnessom) tu slúži, ako model vojenských a ľudských cností. Ešte aj japonský inžinier, ktorý sa po zlyhaní chystá spáchať harakiri je kladnejšia postava. A do úloh nosičiek tiež nemuseli nahnať účastníčky súťaže Miss Thai. Nemôžem a nechcem dať tomuto filmu päť hviezdičiek, a to bez ohľadu na jeho slávu a Oscarov. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. A přitom válka s celou svojí krutou absurditou hraje až druhé housle. Zde je hlavní síla ducha, nezlomnost a obyčejné hrdinství, které neznamená udatnost a chrabrost, ale pouze pevnou vůli. Vynikající William Holden, skvělý Jack Hawkins a geniální Alec Guiness. 100%. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • William Holden se díky tomuto filmu stal prvním hercem v historii, jehož honorář za roli činil 1 milion dolarů. (Edgerton)
  • Natáčanie v džungli na Cejlóne (Srí Lanka) bolo pre hercov a štáb veľmi nepríjemným zážitkom. Tunajšie životné podmienky boli nepríjemné kvôli intenzívnemu teplu a vlhkosti. (westerns)
  • Skutečný most dodnes stojí na okraji thajské džungle, tři míle od malého města, a je oblíbenou turistickou atrakcí. Postavili ho vězni počas japonské okupace Thajska za druhé světové války. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama