Reklama

Reklama

Carl Foreman

Carl Foreman

nar. 23.07.1914
Chicago, Illinois, USA

zem. 26.06.1984 (69 let)
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Zajímavosti (9)

Oddíl 10 z Navarone (1978)

  • Producenti zamýšleli tento film natočit už ve druhé polovině 60. let a posléze bylo oznámeno, že půjde do kin v roce 1967, ale producentovi Carlu Foremanovi dalších deset let trvalo, než sehnal z pěti mezinárodních zdrojů dostatek financí. Alistair MacLean, autor prvního příběhu Děla z Navarone (1961), nechtěl volné pokračování napsat, původně měl v úmyslu dodat pouze filmový scénář. (Robbi)

Oddíl 10 z Navarone (1978)

  • Producenti filmu Carl Foreman, Sidney J. Cohen a Oliver A. Unger se nedožili soudního sporu vyvolaného jejich pozůstalými a producentem Peterem Gettingerem. Žalována byla Sony Pictures (nástupnický subjekt studia Columbia Pictures) kvůli nezaplaceným částkám z distribučních práv. Proces v květnu 2008 u Nejvyššího soudu v New Yorku přisoudil producentům finanční prostředky zadržované společností Columbia Pictures po dobu téměř třiceti let. Společnost Sony se proti rozhodnutí odvolala, Nejvyšší soud New York předchozí výkok 1. 9. 2009 potvrdil. (Robbi)

Volání divočiny (1966)

  • Přestože se ústřední melodie následně stala klasikou, producentu Carlu Foremanovi se nelíbila a odstranil ji z původního britského vydání filmu. Poté, co se však dostala do amerických hitparád v cover verzi od pianisty Rogera Williamse, Foreman viděl její šance na Oscara a melodii obnovil. (sator)

Děla z Navarone (1961)

  • Carl Foreman, producent a scénárista, byl ve 30. letech členem Komunistické strany, jejíž členové houfně podporovali španělské Republikány a v 50. letech se dostal na hollywoodskou „černou listinu“. Odjel poté do Anglie, kde pokračoval ve filmové práci. (džanik)

Děla z Navarone (1961)

  • Bylo překvapením, jakou poměrně malou roli zde přijal v té době velmi populární britský filmový herec Stanley Baker. Jak sám uvedl, chtěl ve filmu hrát poté, co byl unešen tím, jak protiválečný byl scénář Carla Foremana. (džanik)

Most přes řeku Kwai (1957)

  • Autor původní povídky Pierre Boulle byl sice uveden i jako scénárista, přestože neuměl vůbec anglicky. Stalo se tak pouze proto, že skuteční tvůrci Carl Foreman a Michael Wilson byli toho času zapsaní na černé listině. Oscar za scénář tak byl dvojici přiznán až zpětně roku 1984. Bohužel Wilson už nebyl mezi živými a Foreman zemřel následujícího dne po udělení. (JayZak)

V pravé poledne (1952)

  • Scénárista Carl Foreman se po uvedení filmu ocitnul na nechvalné “černé listině“ vládního Výboru pro vyšetřování neamerické činnosti (HUAC). (džanik)

Scenárista

Producent

Režisér

Filmy
1963

Vítězové

Host

Reklama

Reklama