Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (101)

nash. 

všechny recenze uživatele

Katastrofická klasika, kterou jsem viděl v době, kdy se filmy do paměti zaříznou nejhlouběji. Napínavý byl tehdy jako kšandy a na scénu přechodu mostu jsem nezapomněl nikdy, a že už je to pěkných pár let, co jsem to viděl naposledy. Výborný Paul Newman, krásná Jacqueline a kolem nich efekty, díky kterým je občas výbuch sopky spíš komický než děsivý. Přes nenechavý zub času a všechny další vady na kráse i logice, jsem si reprízu po letech užil jako malý kluk. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po najlepšom katastrofickom filme všetkých čias Sklenené peklo, ako ho trefne nazval Wacoslav1 sa Newman rozhodol znova vstúpiť do tohto žánru. Tentoraz sa namiesto horiaceho mrakodrapu musí popasovať s rozpálenou sopkou. V duchu pokračovaní musí byť všetko veľkolepejšie. Aj keď tie dva filmy okrem Newmana, Holdena + možno ešte nejakého ďalšieho herca spolu nesúvisia. Film obsahuje všetky tie obohrané klišé o včasných varovaniach, ktorým nikto neverí, o zloduchovi ktorý sabotuje každé rozumné rozhodnutie, je tu geroj, ktorý ako jediný má rozum, nejaké vedľajšie postavy so svojimi mikropríbehmi (v momente keď jedna postava prezradí, že je bývalý provazochodec, tak si buďte istý, že dostane príležitosť prevetrať svoje staré kosti) o ktoré by sa mali neskôr báť atď. Problém je, že všetky tie postavy sú dosť nevýrazné a moje sympatie si nezískali. Zaujať môžu jedine hviezdnymi tvárami, ale vzhľadom na vek filmu už ani to na dnešného diváka príliš nezafunguje. Paul Newman mi tu naviac pripadal dosť nesympatický a oveľa väčšia charizma vyžarovala z hlavného zloducha Jamesa Franciscusa. Po 50tich minútach sa rozpúta peklo: Nie, nemám na mysli to s Brosnanom. Aj keď to tiež nie je žiadna sláva, tak po trikovej stránke stále obstojí. Tento film už nie. Sopka si párkrát zachrchle, poobstreluje jeden luxusný hotel a jednu osadu zmetie menšia vlnka. To je tak zhruba všetko. Zvyšok filmu sa zopár statočných vydá na vandrovku miestnym lesom v snahe dostať sa na druhú časť ostrova a akonáhle sa tam časť z nich dostane, tak je koniec. Som jediný, kto mal pocit, že je film náhle utnutý? Výsledkom je priemerný katastrofický film, ktorý už príliš zastaral a dnes najviac nadchne fanúšikov čiernobielych nemých filmov. 4/10. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro někoho nic moc, pro jiného skoro kulťák mezi katastrofickým thrillery. Film jsem poprvé viděl v kině na počátku mé puberty a byl jsem z něj doslova odvařený. Po letech už to samozřejmě není ani zdaleka tak "in", ale stále je to koukatelná podívaná se známými tvářemi a docela napínavými scénkami. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vidět to v dobách předrevolučních, ve svém dětství, byla bych blahem bez sebe, ovšem poprvé viděno v roce 2009... Takový 29 let starý "Dante's Peak" - stejná kupa nesmyslů, podobná zdlouhavost a horší efekty. Kdepak, tohle není dobrý katastrofický film, z hlubin podprůměru jej vytahuje jedině kvalitní herecké obsazení. 45% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Až na pár vydařených triků a speciálních efektů (byť ten hlavní - tedy pohled(y) na horizont se soptícím vůlkánem se tedy d.m.s.n. moc nepovedl...) docela rutinní a chvílemi i v celém tom >neuvěřitelném< napětí nudný a poněkud toporně režírovaný dobový katastrofák. Pár žánrových a značně >za uši vytahaných< klišé (...viděl snad svět někdy tekoucí a přitom pořád nějak do velké výšky (!) - viz hloubka údolí pod mostem - viz padající z mostu - vybuchující lávu (?) - a že ta scéna na mostě mi už opravdu svojí blbostí až pila krev...), krušný konec největšího záporáka a nevěřících >tadytomášů< (...ach ano, ty sopečné pumy, vyvržené na závěr náhle z kráteru, si to neomylně zamířily přímo na hotel a nikam jinam, že...) i části našich >soudruhů< (...aby divák ještě nějakou tu slzu usoplenou uronil...) a čas se naplnil... Nu - trvalo to tedy zbytečně dlouhé dvě hodiny (a jednu minutu ;-) a skončilo to neskutečně selankovým happy endem - po sopce a celé té katastrofě (...pořád jsme na jednom malém ostrově!...) náhle ejhle ani památky!!! :-o . . . Dlužno dodat, že za těch téměř 30 let od natočení zrovna tenhle film tedy svou formou zestárnul víc, než by si možná námětem zasloužil. Až jsem měl chvílemi pocit, že se dívám na produkci nejmíň o dvě desetiletí starší... A nezachrání to ani jako vždy charismatický >klaďák< v obsazení P.N., dalších pár slavných herců nevyjímaje... Dvě a půl hvězdičky tedy za film, zaokrouhleno nakonec z nutnosti s lehkým úšklebkem dolů, prostě naprostý dobový hollywoodský průměr. - - - P.S. Zvlástní vyfackování by pak zasloužili tvůrci tušašského dablinku (tentokráte AB Barrandov), jak už je holt zvykem - bez zvuku a atmosféry... .-/ - - - - - (Poprvé viděno 15.2.2009 na tv Prima, komentář zde jako dvacátý - 15.2.2009) ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se na Hawaii a ve studiu Warner Brothers Burbank v americkém státě Kalifornie. (Terva)
  • Celý štáb se musel potýkat s problémovým alkoholikem Holdenem. Když měl přijít ráno na natáčení, objevil se o mnoho hodin později a pak se opil do němoty. Protože i jemu samotnému bylo jeho chování trapné, souhlasil s tím, že se nechá hospitalizovat, a na natáčení se vrátí za šest dní. [Zdroj: O'Brien Daniel, Paul Newman, Xyz, Praha 2009] (Mikino00)
  • Spolu s prepadákom Za dobrodružstvom Poseidonu všeobecne uznaná najväčšia finančná katastrofa žánru katastrofického filmu (oba filmy pochádzajú z dielne producenta Irwina Allena). (POMO)

Reklama

Reklama