Reklama

Reklama

Dost hvězd na pět reklamních kampaní, dost vášně, moci a hrabivosti na deset filmů. Plus ohnivá záplava zvláštních efektů... Irwin Allen, producent Dobrodružství Poseidonu a Skleněného pekla přichází s filmem Když se čas naplnil..., pokračujícím v tradici spektakulárních katastrofických snímků. Spící sopka na ostrově v jižním Pacifiku neočekávaně vybuchuje v zuřivé erupci. Mezi těmi, kteří se díky scénáři Carla Foremana a Stirlinga Silliphanta ocitají v ohrožení, jsou nesmlouvavý ropný těžař Paul Newman, hotelový magnát William Holden a Jacqueline Bisset jako PR manažerka, která se musí mezi oběma rozhodnout. Která z důvěrně známých tváří přežije v situaci, kdy nic jako bezpečná půda neexistuje? Dívejte se – a mějte se na pozoru. Tak jako proudí láva, proudí i výjimečné a intenzivní filmové vzrušení. (Magic Box)

(více)

Recenze (101)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tropický ostrůvek v Jižním Pacifiku je takřka rájem. Není divu, že je v zájmu investorů, kteří zde chtějí vybudovat hotelový resort se vším všudy pro bohaté. Ráj se ale téměř v okamžiku mění v peklo po výbuchu místní, dosud plně klidné, sopky. Ředitel resortu Bob Spangler (James Franciscus) ale náznaky nebezpečí odmítá, a přesvědčuje všechny okolo o bezpečnosti hotelu. Jen skupinka obyvatel uvěří Hanku Hendersenovi (Paul Newman) a odebere se s ním do bezpečí... Pokud někdo sleduje mé hodnocení, tak již ví, že katastrofické filmy mám rád. Spolu se scifi a horory patří k mým nejoblíbenějším žánrům, a jsem kolikrát schopen překousnout různé výmysly nesmysly, nelogičnosti a další výmysly filmařů, a obvykle hodnotím o řád lépe než okolí. Ale to jen s jedinou podmínkou - musí mne film alespoň trochu bavit. A to bohužel tento - Když se čas naplnil - nesplnil. Dvě třetiny filmu (do výbuchu sopky) jsem se ukrutně nudil, a kromě modrých očí Paula Newmana mne nezaujalo nic (a jelikož nejsem ženská, tak mne oči Paula Newmana až tak moc neberou). Od výbuchu sopky je film o řád zábavnější, ale na víc než na dvě hvězdičky to nestačí. Milovníkům podobných filmů radši doporučuji Rozpoutané peklo s Piercem Brosnanem a nebo Tommy Lee Jonesovu Sopku... ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Nějak nerozumím zdejšímu přísnému hodnocení. Myslím si, že film tomu neodpovídá. Samozřejmě kvalit katastrofického filmu jako Skleněné peklo zdaleka nedosahuje. Ale lepší film o hrozící sopečné činnosti osobně neznám, herecké obsazení je výsostné (Newman, Holden a hlavně Bissetka <3 ), napínavé až do konce a teplota lávy je znát i doma na gauči. Scéna na polorozpadlém mostku musí snad utkvět každému... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta přála katastrofickým filmům už prakticky od jejich počátku a já se tomuto fenoménu dodnes podivuji. Přes všechna ta Letiště a filmy odehrávající se na palubách dopravních letounů, jsme se v jejich závěru dostali přes na svoji dobu luxusně zpracovaný požár mrakodrapu na ostrůvek v Pacifiku. Snad to byl právě velký úspěch Skleněného pekla o nějž se zaloužila i kupa top star v čele s Newmanem a Fredem Astairem, že vzniklo toto dílo. Zatímco letecké katastrofické snímky vyjma společného prostředí - letadla - se různí dějem a zápletkami, zde je to zkrátka jakási kopie Pekla. Už od začátku zde máme ty co na možnost erupce upozorňují a ty co ji přehlížejí. Při katastrofě samé se přeživší rozdělí na dvě skupinky z nichž jedna jde špatnou cestou a celá v důsledku omylu zhyne a druhá která přežije. Z té se postupně profilují hrdinové i zbabělci aby nakonec kýžené spásy dosáhla jen hrstka statečných většinou s dětmi... Triky byly na svoji dobu standardní a kromě krapet jiného námětu - výbuch sopky - co se týče dějových zvratů bylo vše předvídatelné... Jsem si jist, že i v roce 1980 to nesplnilo vkládaná očekávání. Jako jednohubku na odpoledne (stopáž je rozumná) proč ne, ale jsou lepší kousky. * * * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No zdá se mi tady ten film oproti jiným žánrovým snímkům z doby 70 a 80 let trochu podhodnocený. Pro mě osobně, ale jedna ze starých klasik. Pravda no musí se čekat půlku filmu na rozjezd a po druhé půlce je konec. Nemá to takový drajv jako např Poseidon, ale v pohodě se to kvalitativně zařadí mezi moje oblíbené snímky ze zlaté doby dnes už bohužel vyhasínajícího žánru, ale mají pro mě prostě tyto filmy kouzlo.75% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Průměrnost tohoto snímku nezachránil podle mého názoru ani Paul Newman. Přítomnost Newmana sice přidávává filmu na exkluzívnosti, přesto se jedná o průměrný katastrofický film jehož scénář, jak jinak, vodí diváka za nos. Ta sopečná lává podle scénáře je sice rudá jako soudruzi z dálného východu, ale žhavá asi moc nebude. Jinak by se neprocházeli hrdinové jen pár metrů od vytékající rudé sopečné řeky. Podobných momentů je v tomto snímku ale bohužel více. S tím si prostě autoři filmu hlavu nelámali. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Spolu s prepadákom Za dobrodružstvom Poseidonu všeobecne uznaná najväčšia finančná katastrofa žánru katastrofického filmu (oba filmy pochádzajú z dielne producenta Irwina Allena). (POMO)
  • Láva a její efekt vytékající ze sopky byla během natáčení nahrazena směsí smetanového jogurtu s rajským protlakem a ve filmu je jasně vidět její červenooranžový vzhled. (Fuhman.Dajar)
  • Ačkoliv byl film propadákem, přesto byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší kostýmy. Vyhrál však snímek Tess (1979). (Terva)

Reklama

Reklama