Reklama

Reklama

V Los Angeles je zemětřesení běžná věc, a proto je zde úřad krizového řízení, jehož vedoucím je Mike Roark. Roark má právě dovolenou a má u sebe na prázdninách dceru Kelly, když přijde další zemětřesení a on musí do práce. Doktorka Amy Barnesová ze seismologického ústavu oznámí, že šlo jen o mírné zemětřesení, ale sleduje Asfaltové jezírko, v němž stoupla teplota, a je tím znepokojená... Záhy nato zemřou kvůli extrémnímu žáru pracovníci v kanálu pod MacArthurovým parkem. Mike Roark vleze do tunelu ještě se svým pomocníkem a nechápe, kde se tam mohl takový žár vzít. Do parku přijede i Amy Barnesová a chce kanál prozkoumat, ale park je hlídán policií a Roark ji nechce do kanálu pustit. Amy mu začne vysvětlovat, že se možná jedná o sopečnou činnost, ale aby mohla varovat obyvatele, musí mít důkaz. A ten může nalézt jen v podzemí. Roark ji tam stejně nepustí, ale Amy s kolegyní Rachel do kanálu vlezou tajně před úsvitem. Jenže v tu chvíli dojde k dalšímu zemětřesení  a Rachel zahyne... Amy měla pravdu o sopečné aktivitě. To uzná i Roark, který se nedostane do úřadu krizového centra, protože z Asfaltového jezírka začala tryskat láva. Roark pošle svou dceru Kelly se zraněnými a lékařkou Jaye Calderovou do nemocnice a zůstává, aby mohl řídit záchranné akce. Amy se k němu připojí... Amy řekne Roarkovi, že je potřeba lidi evakuovat, lávu není možné zastavit, jen zpomalit. A to sopečná činnost ještě neukázala vše. Roark nechá postavit  železobetonové zábrany, o něž se láva na chvíli zastaví a hasiči na ni podle rady Amy stříkají hektolitry vody. Láva vytvoří škraloup, nepřelije se přes zábrany a všichni se radují. Jenže Amy je přesvědčená, že láva teče i pod městem, v tunelu metra. Jeden vlak tam uvízl, takže to chce jít prověřit. Zavolá Roarka, který se sám přesvědčí a zjistí, že láva se řítí na čtvrť, kde je nemocnice, kam Roark všechny posílal do bezpečí – včetně své dcery... (TV Prima)

(více)

Recenze (270)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jó, když kanalizací velkoměsta začne místo sraček téct láva, to se dějí věci! Kovové dekly kanálů lítají vzduchem, rozbíjejí auta a ohrožují chodce (to by se u nás nestalo, to pilní "sběrači" kovů zařídili), ošklivým seismoložkám se pod nohama otevírá samo peklo a Tommy Lee Jones dokáže zastavit valící se magma vlastním tělem + silou svého tvrďáckého pohledu! To už se radši vůbec nezmiňuji o tragédiích, jaké se odehrály na záchodech po celém Los Anděles - tolik připečených zadků a opařených přirození, hrůza! Humorný příspěvek do šuplíku katastrofických filmů, který nejspíš nebude nikdy zparodován - parodie by totiž nevyvolala tolik salv upřímného smíchu jako ta vážně míněná předloha. Zvrhle jsem se u "Sopky" pobavila, dám tedy přepálených 45%. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Katastrofické filmy. Všechny jsou na jedno brdo. Občas se stane zázrak a na hladinu vyplave nadprůměrné dílo (Rozpoutané Peklo, Twister) mezi které řadím i Spoku. Nemůžu si pomoct. Tommy Lee Jones hraje docela přesvědčivě, krásná Anne Hecheová je přirozená a i ostatní nehrají úplně špatně. Několik nelogičností se vždy najde (výbuch) a ani patriotismu nebudeme ušetřeni. Ale zábava, to je to, proč od filmu nedoejdete a nevypnete tv. A je tak málo zábavných katastrofických filmů, že musím dát nadprůměr. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Katastrofické filmy mám rád, ale jejich problémem často bývá to, že jsou to po většinou strašný sra*ky. Naštěstí Volcano patří mezi ty lepší. Je to klasická rodinná podívaná s naprosto typickým směřováním děje, vtipnými hláškami, rádoby dojemnými scénami a absotutním happy endem. Herecké výkony jsou celkem standartní, hudba vkusná a díky krátké stopáži to hezky rychle uteče. Nicméně Dante's Peak s Brosnanem je mnohem, mnohem lepší. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Otvorene. Bol by pre vás zaujímavý film, pri ktorom by niekde na vidieku alebo v chatovej oblasti hrozilo vybuchnutie sopky a boli by ohrozené dve rodiny a kurín sliepok? S extrageniálnym scenárom a excelentnými hercami možno. Myslím, že zasadenie do atraktívneho prostredia sa cení a lepšie zvládnutie si predstaviť neviem. T.L.Jones je v každom filme môj tajný favorit a práve týmto filmom si moje sympatie získal. 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z dvoch filmov o výbuchu sopky z roku 1997 je pojatý oveľa bláznivejšie ako komornejší Dante's Peak v ktorom sa nekonečne budujú vzťahy medzi postavami a na deštrukcie nezostalo veľa času. Tu sa pre zmenu kašle na postavy a po pol hodine vylezie na ulicu nejaká červená sračka, ktorá vzdialene pripomína lávu a po zvyšok filmu prenasleduje Tommy Lee Jonesa bez ohľadu na to, či zahne doprava alebo doľava. Tá sračka si ho zakaždým nájde a popritom pohltí nejakých anonymných chudákov a autá alebo trochu lízne nejakú budovu. Proste po dejovej stránke šialenosť na úrovni filmov od Asylum. Akurát tentoraz s áčkovým rozpočtom. Ale aj triková stránka po tých rokoch zastarala a dnes už príliš neohúri. Tento film ma nenadchol ani pred rokmi a dnes to je podľa mňa už nepozerateľná hovadina. 3/10. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (15)

  • Sopečný prach byl vyroben hlavně z roztrhaných a spálených novin. (Cheeker)
  • Přibližně ve 23. minutě se Rachel (Laurie Lathem) zmíní o incidentu v Paricutinu. Naráží tím na 1500 stop (457,2 metru) vysokou sopku, která vznikla během několika měsíců v roce 1942 v Paricutinu v mexickém státě Michoacan. (veronikajel)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama