Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rozporuplné pocity. Už v v úvodních titulcích je divák zavalen nenávistnými, agresivními projevy vůči bílé rase a vlastně po celý film je jí připisováno všechno zlo světa. Já se tak nějak ráda k tomu studu za svou bledou pleť dopracuju sama, vždycky soucítím s nespravedlivě utlačovanými a nenávidím násilníky a tyrany, skoro u všech filmů s rasovou tematikou to spolehlivě fungovalo. Jenže tenhle zdlouhavý snímek ve mně vzbudil přesně opačné emoce. Afroameričané mi nebyli ani v nejmenším sympatičtí a to neustálé obviňování všech bělochů zeměkoule ze zločinů proti lidskosti, výzvy k padnutí na kolena a prosbám o odpuštění, to mi opravdu urputně lezlo na nervy. Přihoďte si k tématu rasismu a diskriminace silnou islámskou náboženskou agitku, spoustu "osvícených" dialogů a patetických projevů... a možná pochopíte, proč mě "Malcolm X" víceméně znudil a znechutil. Řemeslně je snímek zpracován velmi kvalitně, herecké výkony jsou rovněž vynikající, byť mě nikdo za srdce nevzal (ani skvělý Denzel Washington, nesympatický jako podsvětní floutek i jako osvícený muslimský kazatel). Co dodat? Stopáž "Malcolma X" je neúnosná a vyvolané emoce ze mě dělají rasistu, pocit viny a studu se nedostavil:-). Do třetí hvězdičky se musím nutit, podruhé se na tenhle film nemám zájem dívat. 52% EDIT: Nějak jsem se k druhé půlce filmu přece jen nachomýtla podruhé a chtěla jsem tomu dát šanci, pochopit vysoká hodnocení... Po 10 minutách plamenného hřímání (a fanatického skandování) o bělošském zlu a výjimečnosti černého lidu jsem film naprosto znechuceně vypnula a ubírám hvězdičku. Namyšlená propaganda, dvousetminutová onanie Spikea Leeho, dejte mi svátek... mně tenhle agresivní přístup nesedí. 45% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Malcolm X byl silná osobnost a jako takový si určitě zaslouží svůj film. Ale více jak tříhodinová freska v režii známého rasisty (aspoň to si o Leeovi myslím) je sledování jeho osudů zdlouhavé, až nezajímavé. A Washington to sám nezachrání. Jako dějepisné doplnění americké historie zajímavé, jako film utahané a nudné. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

S tímhle mám docela problém protože ten film vlastně působí jako oslava arogantního rasisty a náboženského fanatika který jen pár let před smrtí našel vnitřní mír a smíření. Jako divák nechápu proč by měl být takový člověk oslavován když 180 minut jede nekompromisní hate, následujících 15 minut říká pár věci co dávají smysl a ve finální kýčovité pětiminutovce Lee zaplatil jedné africké vesnici aby mávali portrétem někoho o kom nejspíš nikdy neslyšeli a Mandelu který má jakože vzbudit dojem, že v celé africe je Malcolm X pojmem... Jako příběh cesty jednoho člověka od drobného kriminálníka, přes období manipulativního zmrdsví až po nalezení vnitřní rovnováhy, je to asi OK, ale jako odpověď na otázku "Proč je M.X. osobností důležitou pro americkou (potažmo světovou) společnost?" je to těžce nedostačující. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Malcolm X byl hodně rozporuplnou postavou a ani tento fillm černošského režiséra Spikea Leea nám určitě neposkytne objektivní portrét. Z filmařského hlediska je to ale velmi dobrý film s výborným Denzelem Washingtonem v hlavní roli. No a názor na to, jaký byl nebo nebyl Malcolm X, si musí udělat každý sám. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Wau...nějak nevím co k tomu napsat, protože mám "svoje náboženství a svoji víru" a zde si nejsem úplně jistá o čem to vlastně je - je to o náboženství či o rasové nesnášenlivosti? Těžko říct - každopádně je to více jak 3 hodiny skvělého pohledu na Denzela Washingtona, který ať hraje co hraje - tak já mu to prostě věřím. Jen tady jsem nedokázala film nějak uchopit a opravdu nevím co si z toho filmu mám vzít. 3 hodiny času - opravdu tolik času strávíte s tímto filmem a proto jsem se těšila, že z toho budu mít wau pocit třeba jako z JFK např...ale ne - je tu spíš zmatenost, ale zároveň je to možná i moje úplné neseznámení se situací...Uvidíme...třeba si to dám ještě jednou ;) A to už je pak co říct... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Po úspechu snímky sa na pulty obchodov dostali aj zemiakové lupienky s názvom "X Brand". Predávali sa bez nároku na zisk. (m.a.t.o.)
  • Scény z Kennedyho vraždy sú prevzaté z filmu JFK (1991). (m.a.t.o.)
  • Ernest Thomas hrá vo filme syna Alberta Halla (Baines). V skutočnosti je však Hall iba o 12 rokov starší než Thomas. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama