Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (295)

hrona 

všechny recenze uživatele

Tedy musím uznat, že jsem velice mile překvapen, jelikož natočit retro biják z 80 let v tomto duchu jsem nečekal. Co se týče děje, je to opravdu zdařilá podívaná. Parta kluků, která má podezření, že jejich soused je sériový vrah, rozkrývání důkazů, zároveň dospívající hlášky , výběr protagonistů a ta dobová instrumentální hudba, prostě pecka. No jo, jenže na konci film ztratí veškerý svůj půvab. Jakoby zkrátka tvůrcům došly nápady, a začali kombinovat, nemyslím si, že je to vyloženě hororová podívaná, jak zde někteří zmiňují, v celku nejedná se o žádný krvák, ale ta nelogičnost a vyústění úplně popírá veškerý detektivní náboj, který tenhle film provází. Opravdu veliká škoda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Skoro se to podobá hororu TO, má to ale reálnější půdorys. Jedno retro léto s detektivní zápletkou. Pojďte tedy se sympatickou čtyřčlennou klučičí partou rozplést vražednou záhadu jednoho horkého osmdesátkového léta a odhalit identitu sériového vraha. Film je dost pečlivý v přístupu k hercům, ději i postupnému gradování a vyvrcholení. A je dost neobvyklé, že se k jeho realizaci sešlo hned trio režisérů, přičemž je znát, že každý z nich do něj vnesl to své, aniž by to narušilo společný koncept. Klučina se domnívá, že za mizením a fyzickou likvidací chlapců je jeho soused, který je policista, jehož okolí ho vnímá jako dobrého člověka. Jeho podezřelé chování i aktivity postupně přiživují jeho domněnky a následné indicie mění jeho podezření v přesvědčení. Dobrodružné angažmá klučičí party pak postupně přerůstá v hazard s jejich životy. Ale pozor, není jasné, zda soused-policista je oním úchylným zabijákem. A do toho nás čeká i porce pubertálního hláškování, skvělá atmosféra osmdesátek i nějaké to lechtivé pokoukání na lepou sousedku (sympatická Tiera Skovbye). Celé se to obešlo bez známých hereckých jmen, ovšem za přítomnosti talentované omladiny - Graham Verchere dominuje v roli mladého "detektiva", ovšem i osazenstvo, které ho obklopuje, má punc nezapomenutelnosti. Film udrží diváka v dokonalé nejistotě. Nevyžívá se v drastičnosti, v závěrečném zúčtování přesto přitvrdí a překvapí i nečekanou potřebou zlikvidovat důležitého náctiletého aktéra dějství. Skvěle natočená, zahraná a poutavě vymyšlená i promyšlená hra se sadistickým vrahem. 10/10 ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Stranger Things" v odlišne poňatej variante, s hereckým obsadením, nápadne podobajúcemu sa "originálu", avšak ani z ďaleka s takou osobnostnou charizmou. Na jedno vzhliadnutie, popri prehĺtaní detskej výživy to ujde, no k poháru "červeného vína", si predstavuje trošku dospelejší nádych. Je to solídne natočené, soundtrack a dobové zaradenie taktiež zvládnuté na výbornú, no tak či onak, 70% filmu možno smelo považovať za extrémne pomalú drámu, plnú dialógov k veci, no bez akéhokoľvek náporu na emocionálnu strunu diváka. Skrátka, povedal by som to takto: "Summer of '84" je ideálnou voľbou na sledovanie pre začínajúcich fanúšikov "horor / thriller" žánru vo veku "násť ročných". Medzi dva-3 a možno aj menej. P.S.: Horor to nie je .. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to až téměř komedie o tom, že i nejvíce přátelský dům může mít svá tajemství. Typ filmu "můj soused je vrah" dokáže myslím pěkně podráždit diváky. Má to své temné chvilky, ale není to ani zábavné ani hrůzostrašné, aby to ve mě zanechalo dojem. Ve chvíli kdy film začíná být zajímavý je už moc pozdě. Je to nostalgický film, který paradoxně ukazuje na nebezpečí vášně pro nostalgii. Myslím, že filmový a televizní trh je nyní zaplavený osmdesátkovými horrory, komediemi, dramaty apod. Prostě nostalgická nota. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ten konec... sráží u mě film dost dolů. Devadesát procent filmu sledujete relativně oddechové retro, aby vám pak tvůrci podrazili nohy něčím drsným a nepříjemným. Drsné konce nejsou samozřejmě nic špatného, ale musí sedět k ději. Tady to tvůrci neodhadli a někomu může konec připadat až skoro jako parodie nebo nějaký sarkastický komentář na současnou retro vlnu zaměřenou na osmdesátá léta. Kdo si film nechce zkazit, ať film vypne o dvacet minut dřív. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Ve scéně, kdy je hlavní čtveřice v bowlingové herně, můžeme vidět herní automat se hrou „Polybius“, která však ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o městskou legendu, která se rozšířila po roce 2000. Podle ní se hra objevila v osmdesátých letech a byla součástí vládního experimentu, založeného ve státě Oregon, což je také stát, ve kterém se odehrává děj filmu. (Schyzartis)
  • Tvůrcům se dostal scénář k filmu v roce 2015, tj. ještě před uvedením Stranger Things (od r. 2016) i To (2017). Podle nich nebylo časové zasazení Summer of 84 primárně reakcí na současnou poptávku po osmdesátkové nostalgii, jako spíš nutnou součástí děje, který připomíná tehdejší vystřízlivění společnosti z pocitu bezpečí, který panoval na americkém předměstí. (baronGrga)

Reklama

Reklama