Reklama

Reklama

Tajné spisy Marka Pola

(TV film)
  • Česko Tajné spisy Marca Pola (více)

Obsahy(1)

Byl Marco Polo, snad nejznámější cestovatel na světě, vůbec někdy v Číně? Dnes se totiž vedou spory o to, zdali kniha proslulého Benátčana je skutečně jeho osobní zprávou o středověké podobě Říše středu, odpovídající třináctému století, a o jejích divech. Západní vědci a čínští historici mají však nyní v rukou překvapivé důkazy, které svědčí o tom, že benátský kupec skutečně Čínu navštívíl. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dokument je mimořádně zdařilý svým zpracováním a imponujícím transdisciplinárním záběrem. Jeho německým tvůrcům náleží dík i obdiv. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem četl knihu od dámy jménem Fraces Wood - Byl Marco Polo opravdu až v Číně? V knize pak rozebírá jednotlivé kapitoly z Milionu a snaží se dokázat, že Polo v Číně nebyl, jen vše co sepsal jeho přítel ve vězení kdesi zaslechl a s bravurou zručně převyprávěl. Dosti to mou vírou v podivuhodnou cestu tohoto Benátčana kdy se z kupce stal vlivný výběrčí daní otřáslo. Asi nejsilnějším argumentem v knize zmíněným byla naprostá absence jakékoliv zmínky o čaji. Proto mne tento dokument celkem zaujal. Ten se věci opravdu podíval důkladně na zoubek a jeho verdikt zní jasně a pro nás všechny co věří v Marcovu cestu i spásně. Ano byl tam. To co detailně popisuje musel prostě vidět na vlastní oči a plně se to shoduje i s jinými zápisky kronikářů či dalších cestovatelů. Ale pokud by vás přeci jen nepřesvědčil, stačí i to co řekla jedna z historiček v dokumentu, která konkrétně v to, že cestu podnikl on sám nevěří, ale která řekla: Byl to Marco Pollo kdo přinesl do Evropy jako první detailní informace o tehdejší Číně a už jen za to mu patří veliký dík a obdiv. Je škoda, že asi nepopsal vše, protože když umíral údajně řekl: řekl jsem vám toho jen polovinu z toho co jsem viděl, protože by jste mi to nevěřili... Tady nemohu jinak a dokumentu dávám za plný počet. * * * * * ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama