Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Barry Morrow, Ronald Bass | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Mark Johnson | Distribúcia: United Artists | Štúdio: ? | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 354,825,435 $ || Mám rád, keď film čerpá scenár zo života. Mám rád, keď je niečo pekné, ale zároveň smutné a dojemné. Milujem, že to existuje. 98% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Charlie sice neměl svého otce moc v lásce, ale tak nějak počítal s tím, že jako univerzální dědic už nikdy nebude muset sáhnout na práci. Z otcovy závěti je však patrné, že penězi mu nikdo charakter kazit nebude, neboť finance byly převedeny směrem k autismem postiženému bratrovi Raymondovi, o jehož existenci Charlie neměl ponětí. Charlie, ze zištných důvodů, vezme svého osobitého bratra na výlet po USA, při kterém zjistí, že jsou na světě důležitější věci než papírky potištěné magnetickým inkoustem a opatřené ochrannými prvky. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jsem chtěl vyjádřit, napsali už jiní...nicméně nesouhlasím s názory, že je Tom Cruise průměrný...veskrze mám asi na tohoto herce docela jiný názor, než spousta ostatních zdejších uživatelů. No prostě si myslím, že Tom má taky štěstí, že nezůstal u takových filmů, jako je třeba Top Gun :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který příjemně pohladí na duši a nejen to. Díky němu se vcítíte do kůže jak "autisty" Dustina Hoffmana, tak i jeho "bratra" Toma Cruise a to tak, že doslova. Není co bych dodal k hereckému výkonu Dustina Hoffmana. Oskar je za to naprosto zasloužený a pro mě je toto jedno z mála rozhodnutí, za kterým si spolu s komisí pro udělení Oskarů stojím. --- Je artistický? - Ne. Ne on je autista. - To vůbec neznám. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak je to stará klasika samozřejmě. Úplně mě film nevzal, místy nudil, ale zase na druhou stranu měl film perfektní příběh a vedle Toma Cruise mě nadchnul hereckým výkonem Dustin Hoffman. Krásně zahrál autisticky postiženého člověka. I hudba není špatná. Chybou je asi délka no, ale přesto kvalitní sníme, který se jn tak nevidí. Vidím film na lepší nadprůměr. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdou, ale nakonec dávám čtvrtou. Celkově nakonec hodnotím na 70% = **** ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Scéna, kdy psychiatr vyslýchá Raymonda (Dustin Hoffman) a odejde a poté se Ray nakloní k Charliemu (Tom Cruise), opře si o něj hlavu a řekne: "Můj kamarád Charlie," byla improvizací Dustina Hoffmana. (Nine)
  • Scenárista Barry Morrow vybral jméno hlavního hrdiny tak, že si pročítal knihu se jmény a poznamenával si ta, které zněla nejzajímavěji, když se vyslovila špatně. Kromě "Rain Man" pro Raymonda si zapsal také například No-Man pro Norman. Z celkových čtyř možností dal nakonec vybrat svým dětem a ty jednohlasně zvolily Raymonda - Rain Mana. (Nine)
  • Zprvu dostal scénář do rukou Peter Weir, který jej odmítl s tím, že ho nijak nezaujal. (Venkovan)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama