Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (598)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Úvodních 20 minut bylo skutečně uspávajících a začínal jsem nabírat dojmu, že půjde o další dílo Levinsona, které mi nesedne. Mám to s ním jako na houpačce. Ovšem od nehody se stánkem na párky na kolečkách a ročnímu pobytu v noblesním převýchovném zařízení, kde chlapce kromě pokusu o zlepšení jejich chování, opakovaně docházelo i k pokusu o změnu jejich sexuální orientace bandou sadistických homosexuálních stráží v čele s krajně slizkým a nechutným Kevinem Baconem. Vůbec ovšem nezaostávala ani druhá "dospělácká" polovina snímku, která se točila kolem snahy nějak se vyrovnat se šrámy minulosti, které jsou zaryté hluboko v duši. Těžko v tomto snímku hledat nějaké nedostatky. Skvěle zvládnutý kus filmařiny, kde nevíte, zda máte dříve obdivovat zajímavý děj a zajímavě napsané postavy, nebo žasnout nad fantastickými hereckými výkony snad všech zúčastněných. [88 %] ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ze začátku silné, postupem času alespoň kvalitně natočené drama. Drsné děj v nápravném ústavu má možná o to větší působivost, že kamera divákovi pouze naznačuje a pak nechá pracovat jeho fantazii. V druhé části jde o celkem napínavý proces, o jehož důvěryhodnosti by se sice dalo značně polemizovat, ale zpocený Pitt a další "hrdinové" pohybující se na tenkém ledu nenechají diváka chladným. Závěrečná scéna u stolu se mi docela líbila, takže bych to viděl na slušné 4*. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Až do úplného závěru to byl jen film, i když zatraceně dobrý s vynikajícími herci, neotřelým zpracováním námětu etc. Ale ten dovětek dodal filmu punc "podle skutečné události", čímž se mu podařilo docílit přesně opačného výsledku, než který byl původně zamýšlen. (Prohlášení amerických úřadů o tom, že se nic podobného v jejich ústavech pro nezletilé neděje.) Bravurní film, který osloví snad každého, zvlášť když je zcela očividné, že se podobné věci stávají a ať mi nikdo netvrdí, že je tomu jinak. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Výborný film o zločinu a trestu, o přátelství, o morálce... Svou atmosférou mi tu Levinson připomněl Leoneho Tenkrát v Americe. Williamsova hudba je sice tradičně velmi kvalitní, ale i přes nominaci na Oscara (paradoxně jedinou) ji nepovažuji za nejsilnější stránku filmu. Tu vidím v přesvědčivém, strhujícím, šokujícím, a přesto vkusném scénáři a v hereckých výkonech. Levinson prostě umí. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne je táto dejovo epická dráma Barryho Levinsona (Rain Man, Pes lump) jedným z najlepších filmov 90. rokov. Zúfalo nedocenený príbeh štyroch chlapcov, ktorý urobili chybu. Dostali sa do polepšovne, kde boli týraní, znásilňovaní a mučení. A po rokoch sa ako zlomení muži mohli po vzore svojho milovaného Monte Crista pomstiť. Dokonalé remeslo po každej stránke, dejovo strhujúce a vo vykreslení chlapského kamarátstva nedostižné. Pred kamerou sa navyše pohybujú herci ako Dustin Hoffman, Robert DeNiro alebo Brad Pitt. Oscarová nominácia iba pre hudbu Johna Williamsa je ďalším z mnohých prešľapov akadémie. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)
  • Během natáčení museli Brad Renfro (mladý Michael) a Joe Perrino (mladý Shakes) nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt (Michael) a Jason Patric (Shakes), kteří hráli jejich postavy jako dospělí. (Listeroman)
  • V nápravném zařízení pro mladistvé je v kině promítán film Harper (1966). (PlayEasy)

Reklama

Reklama